Loading...

Кои са новите професии на бъдещето?

avatar Павлина Георгиева 7 минути 766
Кои са новите професии на бъдещето?

Трудовият пазар се развива с впечатляващи темпове в сферата на технологиите и дигиталните науки. Изискванията за добре подготвени кадри все по-малко се ограничават до отличната диплома от университета. На преден план излизат и се утвърждават практическите умения и гъвкавостта в условията на динамично променяща се среда.


Ние в СофтУни отдавна сме уловили тези тенденции. От самото си създаване следваме каузата да създаваме курсове и обучителни програми, които да подготвят курсистите ни за професиите на бъдещето. Именно затова разработихме цялостни професионални програми по софтуерно инженерство, дигитален маркетинг, криейтив и дизайн, както и редица отворени курсове. Залагаме на преподавателски подход “учене чрез правене” и на лектори, които са доказани практици в областта си.


А кои са добре познатите - нови професии на бъдещето, за които се стараем да предоставим качествено, достъпно и практически насочено обучение, предсои да разберем в настоящата публикация.

Кои фактори обуславят необходимостта от професиите на бъдещето?


Динамичните темпове, с които се развиват технологиите, са само един от факторите, заради които новите професии на бъдещето се налагат все повече на трудовия пазар. Нека разгледаме и останалите:

Масовата дигитализация. Все повече процеси в личното и служебното ни ежедневие са пряко обвързани с електронни устройства. За да работят те оптимално, е важно да са обезпечени с качествено работещ софтуер.
Защита на данните. Удобствата от дигитализацията са безспорни. Наред с тях обаче идват и притесненията доколко добре са защитени личните и фирмените ни данни в онлайн пространството.
Автоматизация на производствените процеси. Времето е най-ценният ни ресурс. Затова и занапред ще се залага на умелото съчетаване на човешкия фактор и автоматизирането на работните процеси.
Разбиране на потребителското поведение. Колкото по-добре разчитаме нуждите на потенциалните и реалните клиенти, толкова по-успешно ще достигаме до тях с правилните продукти и услуги.

Кои са най-популярните професии на бъдещето?

Посочените фактори, обуславящи търсенето и предлагането в съвременния трудов пазар, извикват и необходимостта от определени кадри. Ето кои са те:

• Софтуерен разработчик;
• Експерт по киберсигурност;
• Инженер по роботика;
• UX дизайнер;
• Анализатор на данни.


В следващите редове ще отделим малко повече внимание на всяка от тези професии на бъдещето.

Софтуерен разработчик


Професията на софтуерните разработчици ще продължи и занапред да бъде все така популярна от двете страни на трудовия пазар. Почти невъзможно е да посочим сектор, в който наличието на качествен софтуер да не е от съществено значение. И точно тук на сцената излизат уменията на програмистите да пишат качествен код, който се превръща в програми, разрешаващи реални проблеми.

Какви умения са ви необходими за софтуерен разработчик?

В случай че тепърва започвате да изучавате софтуерното разработване, ще ви бъде от полза да сте добри по математика. Това обаче не е задължително условие. В СофтУни имаме успешни истории на наши курсисти, които далеч не са се погаждали с математическите науки, но въпреки това успешно са стартирали кариерата си в софтуерното инженерство. Препоръчително е също да имате алгоритмично мислене.


Вече напредналите в тази сфера е добре да имат познания и умения за различните логически подходи или парадигми в програмирането. Такива са базите данни, обектно-ориентираното програмиране, функционалното програмиране, мрежовото програмиране, уеб технологиите и др. Умелото боравене с различни технологии или езици по програмиране също ще ви направи конкурентни на пазара.

Защо професията софтуерен разработчик е толкова привлекателна?

Ако се замислите за професии, които доказано повишават жизнения стандарт, то тази на програмистите по всяка вероятност ще излезе начело в списъка. Да, софтуерните инженери и разработчици са добре платени. Много добре платени. И това е награда, която те напълно са заслужили с непрекъсната практика, себеусъвършенстване, надграждане и отдаденост. Наред с атрактивната финансова част можете сами да откриете предимствата на тази професия за себе си. Може би обичате да откривате и разрешавате проблеми или вашата сила е в разработването на вдъхновяващи приложения и функционалности.

Експерт по киберсигурност

Сигурността на данните ни в интернет, били те лични или фирмени, ще продължи да осигурява все по-голяма популярност на специалистите по киберсигурност и в бъдеще. Тяхна е грижата да осигурят надеждно защитена информационна среда посредством специално разработени стратегии, политики и програми.

Какви умения са ви необходими за експерт по киберсигурност?

На първо място трябва да умеете да “четете” мрежата, за да можете да улавяте потенциални и реални опасности за пробив в нея. Важно е да бъдете много добри психолози и да улавяте нагласите на тъмната страна, там, където се кроят плановете за компрометиране на сигурността. Ще ви бъде от полза и умелото боравене с различни инструменти за криптиране на информация.

Защо професията eксперт по киберсигурност е все по-търсена?

Проблемите, свързани с пробиви в сигурността на информационната мрежа, нарастват в световен мащаб. На фона на това има сериозен недостиг на специалисти по киберсигурност. Само преди две години имаше впечатляващ дефицит на повече от 3 милиона кибер експерти. Затова и подходящо обучение в сферата днес може да донесе успешно кариерно развитие утре.

Инженер по роботика

Тази професия изглежда като излязла от научно-фантастичен роман, но към днешна дата си е напълно реална. И ще продължи своя подем занапред в бъдещето. Всъщност инженерите отдавна са затвърдили позициите си на трудовия пазар. Развитието на технологиите и все по-належащата нужда да се автоматизират процеси, изведе на преден план високо квалифицираните специалисти. По-точно това са инженери, чиито способности да кодират софутер, подпомагат автоматизацията в области като агротехника, биомедицинско инженерство, складиране и логистика и др.

Какви умения са ви необходими за инженер по роботика?

Бързият и логичен отговор е, че трябва да бъдете високо квалифициран инженер с умения да създавате качествен код. На първо време обаче са ви нужни базови умения по програмиране, роботика и сензори, ако тепърва навлизате в тази сфера. Важно е също да умеете да работите с електронни компоненти и двигатели, както и да разчитате електронни схеми.

Защо се търси професията инженер по роботика?

Причините и тук са пряко свързани с бурното развитие на технологиите, както и във все по-забързаното ежедневие. Потреблението на стоки и услуги придобива все по-големи мащаби. Затова и автоматизирането на процесите при производството им стана задължително, за да може да се отговори бързо и качествено на потребителските очаквания.

UX дизайнер

Това са специалистите, които стоят в основата на позитивното потребителско изживяване онлайн. Тяхната роля е свързана с осигуряването на функционален и интуитивен дизайн за уебсайтове, приложения и други цифрови платформи. Крайната цел е изживяването за потребителя на въпросните сайтове и приложения да бъде максимално приятно и той с лекота да открива необходимата му информация. По този начин, когато е умело навигиран из сайта или приложението, се увеличава вероятността, той да извърши желана от нас конверсия като покупка, резервация, заявка и т.н.

Какви умения са ви необходими за UX дизайнер?

За UX дизайнерите е много важно да разбират гледната точка на онлайн потребителя. В тази връзка наред с необходимостта от добри умения в областта на дизайна, се намесват и психологическите и комуникативни качества. Важно е да се справят на много добро ниво с проучването и изграждането на персони. В допълнение идва и създаването на сценарии и стори бордове. Не на последно място е и разбирането и разчертаването на цялостното пътешествие на потребителя в даден уебсайт или приложение.

Защо UX дизайнерите са все по-търсени кадри?

Днес все повече ежедневни дейности се извършват онлайн. Като започнем от пазаруване, минем през плащане на сметки и завършим с различни банкови операции. Търговията на дребно също разчита в голяма степен на онлайн магазини, за да продава стоки, както и немалко услуги се предлагат през интернет.


За да бъдат успешни подобни продажби обаче, е важно изживяването на сайта или на приложението, от страна на потребителя, да бъде приятно, с интуитивна навигация, удобен и функционален дизайн. За всичко това се грижи UX дизайнерът, чиято роля в увеличаването на конверсиите става все по-осезаема.

Анализатор на данни

Основно предимство на дигиталния маркетинг е, че има необходимите инструменти за проследяване и анализ на потребителското поведение. Именно на ниво проучване и разчитане на потребителите се намесват анализаторите на данни. Те са изключително полезни с уменията си да проследяват солидно количество дигитална информация, да я обработват и превеждат на разбираем език.

Какви умения са ви необходими за анализатор на данни?

Отговорът на този въпрос се съдържа в самия въпрос. Очевидна е необходимостта от умелото разчитане на данни, но ролята на анализаторите не спира дотук. Като анализатор трябва да умеете да систематизирате данните, да изваждате есенцията от тях и да ги представяте по начин, който надхвърля сухото цитиране на цифри. Сами по себе си цифрите и процентите нищо не говорят, ако не ги облечете в достъпни и разбираеми обяснения.

Защо нараства популярността на анализаторите на данни?

Доброто разбиране на потребителските нагласи води и до все по-успешното предлагане на точните стоки и услуги в подходящия момент на правилните хора. Това е немислимо без умелото разчитане и анализиране на данните за потребителите. Анализаторите на данни са тези, които точно и ясно могат да ви представят тенденциите в потребителското поведение. За вас остава единствено да се съобразите с тях по максимално релевантен начин.


А в случай че искате да бъдете подготвени за професиите на бъдещето, не пропускайте да разгледате цялостните програми на СофтУни по софтуерно инженерство, дигитален маркетинг, криейтив и дизайн. Всяка от тях започва с безплатен входящ курс и лесно можете да се ориентирате коя сфера е точната за вас.

Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.