Loading...

Ален Паунов за промените в новата цялостна програма и възможностите за развитие, които дава тя

avatar Катерина Костадинова 7 минути
Ален Паунов за промените в новата цялостна програма и възможностите за развитие, които дава тя

Ален Паунов е част от екипа на СофтУни, като към днешна дата е Educational Director. Въпреки че повече от 6 години работи в сферата на правните услуги, преоткрива себе си в софтуерната разработка и най-вече в преподаването. Изключително емоционален и целенасочен, Ален успява да предаде своята енергия не само на студентите ни, а и на Training екипа. В семейството на СофтУни Ален е част от цялостната промяна и един от отговорните за нововъведенията в програмата ни. В следващите редове ще имате възможността да се запознаете отблизо с най-важните обновления в цялостната програма по софтуерно инженерство и да чуете мнението на Ален на разнообразни теми от света на технологиите. Вижте интервюто, което проведохме с него:

Разкажи ни повече за професионалния си опит

Казвам се Ален Паунов и вече повече от година съм в екипа на СофтУни. Започнах като трейнър, минах през Team Lead, Training Manager, а отскоро застанах начело на Software University като Director of Education.

Защо да изберем програмирането за своя кариерен път и какво е бъдещето на професията?

Това е изключително вълнуваща сфера, неизменна част е от бъдещето на човечеството, и мисля, че всички вече сме осъзнали, че през следващите десетилетия информационните технологии ще доминират и ще диктуват до голяма степен развитието на цивилизацията ни. Вярвам, че всеки иска да бъде част от дигитализацията на бъдещето. Съвсем скоро компютърната грамотност ще се води common skill, както и началните умения по програмиране.

Какви умения трябва да притежава един човек, за да стане програмист?

Интересен въпрос, наистина. Повече от 2 години наблюдавам пряко студентите, минали през курсове, които съм водил. Опитвах се да открия шаблон, който да мога да изведа и да отговоря на този въпрос. Истината е, че съм намерил само един общ белег при всеки един, а именно – желание. Независимо от потенциал, възпитание, образование, възраст - всеки един успя да се реализира. Да, на някои им отне повече време, минаха някои модули по два пъти, но в крайна сметка станаха софтуерни разработчици и вече работят в индустрията. Просто не спирайте да искате и ще успеете, това е доказаната формула. Имам студенти с 3-ки от Basics, които станаха вече regular developer-и и се справят не по-зле, от хората, които изкарваха 6.00.

Защо ти избра пътя на развитие в сферата на софтуерното инженерство?

Знаете ли, при мен беше сравнително тривиално. Години наред работех в сферата на правните услуги. Още от 1-ви семестър, докато следвах, започнах да работя като адвокатски сътрудник. Бях късметлия, че кариерно се развивах доста добре. В една от фирмите, в които работех, стартирах онлайн услуга, която увеличи обема ми работа неколкократно. Така се зачудих има ли начин да автоматизирам някаква част. Започнах да чета, да пиша тежки формули и макроси в excel. След това научих, че има VBA, с който започнах да пиша и първия си код. Първата ми програма спести около 90% от моята работа. Колегите започнаха да идват при мен с молба за автоматизация на техни процеси. Започнах да атоматизирам справки, различни счетоводни процеси, калкулация на разходни фактури и т.н. След време създадох и първата си програма, от която изкарах пари – app за автоматизирано подаване на годишни финансови отчети към системата на НСИ.
В целия този процес осъзнах колко интересна и перспективна е сферата и как искам да бъда част от тази дигитализация на човечеството.

Разкажи ни повече за новата цялостна програма по софтуерно инженерство – какво е новото и интересното в нея, с какво се различава от предишните сезони?

И този сезон имплементираме редица промени, с които ще подобрим програмите си, както и ще развием студентите ни концентрирано към успешния кариерен старт. За нас най-важното е студентите да постигат все по-високи резултати.
От септември Python влиза в основната ни програма. Развитието и популярността на технологията, както и тенденциите в пазара на труда в страната, поставиха Python сред най-търсените технологии.
PHP пътеката изнасяме в отворената ни програма, където студентите с интерес ще могат да продължат да изучават технологията.

Друга промяна имаме в web модулите, където установихме, че има необходимост от промяна. Вместо да повтаряме на упражнение още веднъж проектите, които се създават от трейнърите по време на учебните сесии, разработихме десетки нови проекти за обучителните цели на пътеката. Така се съобразяваме с нуждите на практиката, а именно - студентите ни да са създавали повече проекти, да са разработвали цялостни приложения и да познават синтакса и работните рамки, които се преподават, чрез писането на повече практически приложения. Това е изключително ценно за напредъка по време на обучението и трупането на опит, който да използват на по-късен етап, когато си намерят работа.

Новият модел на провеждане на курсовете ще позволи разработката на цялостни проекти, които ще бъдат надграждани с всяко новопридобито знание. По този начин стимулираме всички учащи да прекарат повече време в писане на код и четене на официална документация. Целта на тази промяна е не само да се оптимизира интензитета на преподавания материал, а и да спомогне за подобряване на обучителната крива на програмите ни. С това се стремим да помогнем на студентите да получат една много по-добре структурирана програма, която да постига финалната цел, а тя е започване на работа. Оставяме и всички допълнителни технологии достъпни, за да могат от тях да се възползват студентите ни с по-интензивно темпо.

Вярваме, че при новия модел все по-голяма част от студентите ни ще успяват да усвоят необходимите знания, за да започнат успешно своята първа работа като софтуерни инженери.

Какъв е твоят съвет към студентите за избора на технология?

Доста дълго време вярвах, че можем да покажем различните технологии и студентите ни да вземат запознат избор коя от тях да започнат. Последните 2 сезона се удебихме, че няма причина да се опитваме. Под 1 % от студентите ни във Fundamentals, след като за една седмица им презентирахме всички технологии, сменяха на друга технология, различна от тази, на която са изкарали Basics.
Истината е, че независимо от езика за програмиране, програмата ни дава равен шанс на всички за започване на работа. Всеки един от 4-те основни пътя успява да подготви студентите до ниво, при което езикът почти спира да има значение, тъй като успешно са усвоени фундаменталните знания и концепции. А те са общовалидни и силно устойчиви във времето.

Можеш ли да ни дадеш повече информация за лекторския състав?

За пореден сезон в СофтУни ще преподават най-добрите практици и трейнъри в страната. Изключително се гордеем с нашия преподавателски състав, към когото се включиха страхотни професионалисти. Удоволствие е да виждаме колко страст влагат всички при предаването на знания на студентите, които за пореден път призовавам – имате пред себе си едни от най-големите хора в индустрията, възползвайте се, задавайте въпроси постоянно, вземете от тях всичко, което можете!

Какви са възможностите за развитие, които програмата дава?

Продължаваме да развиваме партньорската си мрежа. Десетки нови компании се включиха с нови работни места и възможности. Отделно стартирахме няколко нови проекта, които скоро очаквам да се обявят официално. Пред студентите ни ще се появат много повече възможности за реализация, ще улесним процеса по търсене на кадри и ще спомогнем по-бързия кариерен старт.
Отделно работим много усилено върху активната помощ от нашия Кариерен център. Подготвили сме редица семинари и практически работилници, с които ще целим да подготвим много детайлно студентите ни за нещата, които следват, след като съберат необходимите знания и умения. Подготовка на cv, създаване на портфолио, провеждане на техническо интервю са малка част от активностите, които ще проведем.

В резюме, радвам се, че за пореден сезон хиляди се доверяват на професионализма и доказания образователен път на СофтУни. Вярвам, че този сезон ще бъде изпълнен с много успехи. Пожелавам късмет на всички! Учете, забавлявайте се и пишете много код, код и отново код!

Ако думите на Ален са ви вдъхновили и си мечтаете и вие да направите първата стъпка в посока постигане на мечтаното професионално развитие в IT сферата – присъединете се към някой от предстоящите модули по софтуерно инженерство! Обучението е с изключителна практическа насоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите технологични компании в света! 

Предстоящи модули: