Loading...

Какви са способностите на JavaScript?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Какви са способностите на JavaScript?

Какво е общото между Java и JavaScript? Дали JavaScript е подходящ за вашия проект или идея? По отношение на JavaScript са съществували погрешни схващания, както и различни опасения. Дали обаче те имат почва?

Името

“Java” и “JavaScript”. Вторият доста си пати от тази обща дума, но истината е, че двата езика от десетилетия са все по-различни и по-различни, без това да се отразява на тяхната функционалност. Парадоксално, но днес и с двата езика може да се прилагат безпроблемно парадигми като ООП и функционално програмиране. Каква е обаче историята зад това общо име?

Накратко, компанияta Netscape Communications, стояща зад един от първите уеб браузъри, решава че уеб пространството трябва да има по-динамичен вид, който бил непостижим само с HTML. По-скоро – самият HTML се нуждаел от език, който да го допълва и да внася гърсената динамика. Той трябвало да е лесен за използване от дизайнерите. Това обаче далеч не била единствената нужда на програмистите от Netscape. Освен това те имали и нужда техният основен продукт – браузърът „Netscape Navigator” – да бъде по-конкурентен на Internet Explorer. Затова от NC сключили сътрудничество със Sun Microsystems (създателите на програмния език Java), чиято цел била да се внедри Java в браузъра Netscape. Това можело да стане чрез скриптов език, който да се допълва от Java и да споделя сходен синтаксис. Така се родил JavaScript. И двата езика започнали да живеят отделни животи.

Способностите на езика

Друг факт, свързан с раждането на JavaScript е, че той е написан буквално за десет дни. Това бързо „раждане“ на езика в съчетание с общото начало, което споделял с Java, стават повод за много хора да се отнасят скептично към способностите на езика. Това обаче никога не е било действителен проблем – нито в началото, нито днес, когато за JavaScript съществуват множество софтуерни рамки, които са подходящи за най-различни цели.

В годините след своето излизане JavaScript постепенно става толкова гъвкав и необходим, че днес целият уеб зависи от JavaScript. Ако си представим за миг, че „изключим“ JavaScript, почти всеки един сайт или приложение ще спрат да работят. Тук, в Софтуерния Университет, осъзнаваме значението на JavaScript и затова изучаването му е залегнало във всяко едно от професионалните направления, които предлагаме.

Развитието на езика през двете десетилетия и половина, които са изминали от излизането му, вече далеч надхвърлят първоначалното му предназначение и днес той е пълноправен член на семейството на програмните езици. JavaScript може:

• Да се използва в Back-end логика посредством express.js, node.js, vue.js и много други;
• Да се използва за пълноценни десктоп приложения, благодарение на рамки като Electron.js;
• Да се практикува пълноценна мобилна разработка на iOS и Android приложения. Почти всички front-end JavaScript технологични рамки могат да се използват и при мобилна разработка.
• Да се използва за различни инструменти и приложения, които да помагат при процеса на deploy на други приложения.

Къде мога да започна да уча JavaScript?

Най-доброто решение ако искате да се докоснете до JavaScript е безплатният курс „Programming Basics with JavaScript – ноември 2019“, по време на който ще имате възможност да усвоите базови концепции в програмирането, чрез програмният език JavaScript. Запишете се още днес!