Loading...

"Проектите и домашните от SoftUni са моят жокер в трудни моменти" - пътят на Калоян Маджунов

avatar Мария Вълчева 5 минути
"Проектите и домашните от SoftUni са моят жокер в трудни моменти" - пътят на Калоян Маджунов

Днес ще ви запознаем с Калоян Маджунов – курсист, започнал с програмиране и продължил с криейтив, а днес успешно комбиниращ наученото, за да постига успехи по пътя, който е избрал. Ето какво още ни сподели той за своето време в СофтУни и как придобитите знания и умения са му от полза:

Представи се с няколко думи

Здравейте, казвам се Калоян Маджунов. Завършил съм Технологично училище Електронни Системи към ТУ – София, със специалност Системно програмиране, а в момента съм трета година студент във Fontys University of Applied Sciences в Айндховен, Нидерландия, където съм бакалавър със специалност ICT & Media Design. Сега карам стаж в сферата на UX дизайна в дизайн студио в Нидерландия.

Как започна историята ти със SoftUni?

Научих за SoftUni от един съученик, когато бяхме 10 клас, през 2016 година, който караше курса по основи на програмирането. След като видях, че се справя много добре с програмата в училище и доста напредва по програмиране, с други съученици решихме да се запишем също.


Моята причина беше да натрупам допълнителни знания по програмиране, които да ми помогнат както в училище, така и за работа по-късно. Други алтернативи за курсове по програмиране не бяха нужни, тъй като SoftUni ме спечели с яснотата за програмата и развитие в кариерния път, които бяха обяснени на сайта по визуален и лесен начин по това време.

Кои обучения завърши при нас и кое е най-важното, което обучителният процес остави в теб като впечатление?

През 2016 и 2017 година изкарах Basics и Fundamentals, през 2018 година се фокусирах върху курсовете с Java, а през 2020 завърших и курс от криейтив инициативата – Character Sculpting with ZBrush.


За мен е важно, когато уча нещо ново, да има структура в материала и да знам как бих използвал знанията и уменията, които натрупам. В SoftUni това беше любимото ми нещо – имам лекции (присъствено или онлайн), които са разделени на теми; имам задачи за правене, които имат ниво на трудност. Винаги мога да задам въпроси на менторите, когато нещо не ми е ясно. В курса има други хора, които са там заради същото нещо като мен, с които мога да обсъждам материала и да работим заедно по едни и същи проблеми.


Този начин на обучение ми помагаше да съм сигурен, че наистина научавам нещо, защото програмата е структурирана и лесна за следване и управление. Бих казал, че малко ми липсва да уча в SoftUni и нямам търпение след като завърша скоро, да се запиша на още курсове, тъй като сега съм в друга държава и имам други цели, които трябва да постигна преди това. :)

Какво мислиш за лекторския състав на SoftUni

Нямах трудности с начина на преподаване или съмнения в знанията и уменията на преподавателите. Материалът се обясняваше по лесен за разбиране начин и чрез асоциации, което много ми помагаше да схващам какво се случва и да нямам пречки, докато научавам нещо. Организираха се и допълнителни срещи, в които се обясняваха отново теми, които представляваха трудност за повече хора, и решавахме задачи заедно.

Какви са впечатленията ти от курсовете?

Карах стаж 2 лета в Accedia и благодарение на Java пътеката в SoftUni, се чувствах много комфортно с проектите на стажа и като цяло с аналитичното мислене и обектно-ориентираните принципи. Това пък после ми помогна и все още ми помага с лекота да се справям с програмирането в ICT бакалавъра, където реших да избера дизайн като допълнение към опита с програмиране, който имах към този момент.


Домашните и проектите, които правих в SoftUni, ми служеха като жокери в трудни моменти, когато мога да отворя GitHub профила си и да видя как сме прилагали даден принцип, за да решим някакъв проблем, след което мога да приложа това решение по подобен начин за моя проблем. Това ми харесваше в материала – не заучавахме неща наизуст, а учихме принципи, които се използват за решаването на проблеми генерално.


Много ми е любимо да оптимизирам решения на проблеми и освен от ТУЕС, такива знания придобих и от решаването на задачи по умен начин в SoftUni. Преди година изкарах и Character Sculpting with ZBrush в SoftUni Creative, който изключително много ме запали по разработката на персонажи на игри, което е моя детска мечта. Въпреки че не съм се занимавал с това отново от пролетта, все още се чувствам комфортно със ZBrush, тъй като вече съм усвоил основите, което ми дава яснота, когато се наложи да потърся в интернет как се прави нещо по определен начин.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

В момента се развивам в сферата на дизайна, като се занимавам с графичен дизайн, UI и UX дизайн, user research и design thinking. Това, което научих в SoftUni, все още ми помага, тъй като мога да комуникирам с програмисти на ниво отвъд дизайн, което ме отличава от други дизайнери, които спират комуникацията дотам.


За мен е кристално ясно, когато някой програмист обяснява какви технологии използва или какви принципи прилага и не е нужно допълнително да проучвам за какво става въпрос, защото съм минал през това чрез програмата на SoftUni. По този начин мога да виждам цялата картина и това ми помага да знам на по-горен слой (UI, UX) какво би могло да е възможно и какво не. Също, ако реша, бих се чувствал комфортно да работя и по проекти с front-end или full-stack заради нещата, които помня, но за момента искам да се развивам повече в сферата дизайна.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на СофтУни?

Относно програмирането – да не се притесняват кой език да научат първо или пък дали да научат даден език, защото е много популярен от финансова гледна точка. Най-важно е да се усвои концепцията – как се програмира, какви принципи съществуват, кое за какво се използва, кога трябва да се използва и най-важното – защо трябва да се използва.


Езикът е само инструмент, чрез който се практикува програмирането. Ако то се усвои, после става въпрос само за научаване на различни синтаксиси, които различните езици имат, което не би отнело много време, след като концепцията се знае.


Също така SoftUni не е само Software University. Според мен SoftUni Creative и SoftUni Digital също предлагат програми и дори просто курсове на различни теми, които биха обогатили професионалния опит на всекиго спрямо сферата на дизайна или маркетинга. За всекиго има по нещо, но понякога е хубаво да се търси вдъхновение и от други сфери, а в случая SoftUni прави това напълно лесно и достъпно.

---

И ти можеш да почерпиш вдъхновение и да получиш ценни знания и умения в курсовете на SoftUni. Ако си решил да тръгнеш по пътя на програмирането, запиши се в безплатния ни курс по Programming Basics. Не се колебай да разгледаш пълната ни библиотека от обучения в различните направления.

Ако разказът на Калоян ти е харесал, можеш да прочетеш и други вдъхновяващи и успешни истории в блога ни. С радост ще научим и твоята, разкажи ни я на content@softuni.bg!