Loading...

"СофтУни" винаги са готови да помогнат на курсистите си - интервю с Живко Узунов

avatar Мария Вълчева 3 минути
"СофтУни" винаги са готови да помогнат на курсистите си - интервю с Живко Узунов

Днес ще се запознаеш с Живко Узунов – студент по Информатика в Пловдив, чиято първа среща с програмирането не е била бляскава или вълнуваща. Той споделя с нас как курсовете на СофтУни са тези, които са го спрели от това да се откаже изобщо да програмира.


Днес Живко е стажант в инициативата Софтуерен Университет и вярва, че е получил началния тласък, от който се е нуждаел. Ето какво още сподели той с нас за своята история със СофтУни:

Как започна историята ти със SoftUni?

След втората година в държавния университет, в който уча, бях в задънена улица, дори мислих да се отказвам от програмирането. Много мои колеги бяха започнали да учат в СофтУни още от първи курс и след година и половина вече бяха започнали работа.


Първият курс беше безплатен и реших, че няма какво да губя. Записах се с Java, защото ми беше най-познат от всички възможни езици. Като цяло не очаквах да науча нещо ново, все пак бях втора година в университет и тези неща трябваше да са ми вече ясни, но сгреших. Тогава разбрах колко много съм изпуснал, че не съм се записал по-рано и колко време съм изгубил.

Кои обучения завърши при нас и кое е най-важното, което обучителният процес остави в теб като впечатление?

В момента ми остава единствено Java Web, за да завърша цялата Java пътека. Впечатлението ми е, че курсовете са много добре структурирани спрямо изискванията на пазара. Екипът на СофтУни прави всичко възможно да помогне на всеки един свой студент, когато има затруднения в най-кратък срок. В това се убедих още повече, когато започнах да изпълнявам задачи и видях колко много хора дават всичко от себе си за благото на всеки един студент.

Какво мислиш за лекторския състав на SoftUni?

Освен, че лекторите в СофтУни са невероятни специалисти в своята сфера, те са и мотиватори, каращи те да не спираш да се развиваш и да искаш да знаеш повече. Винаги съм им се възхищавал как успяват да обяснят изключително сложни концепции с елементарни примери от живота, така че всеки да може да ги схване.


Също така, винаги са били отзивчиви, когато някой е имал въпроси, които не са били свързани с темата на лекцията. Когато се преподава нов материал, лекторите се стремят да дават примери от практическия си опит, така че всеки един от нас един ден да е максимално конкурентоспособен и полезен в работата си.

Какви са впечатленията ти от курсовете?

В сравнение с обучението ми в държавния университет, СофтУни си беше иновация. Всичко беше направено максимално улеснено за усвояване на учебния материал. Най-много ми харесва, това че в някои от курсовете, в които съм учил, започват с умишлено по-труден материал, за да можем да схванем основите и след това се изучава и алтернативата, която се използва в реални проекти. По този начин схващаме концепциите много по-добре и можем да ги прилагаме много по-ефективно, защото знаем точно как работят и как се използват.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

След като започнах да уча в СофтУни, започнах да мисля по по-различен начин. Добих самоувереност, че мога да правя много по-сложни проекти, справях се много по-лесно в държавния университет, покрай обученията намерих нови приятели в лицето на студенти и хора от екипа.


Една от най-върховите точки беше обявената стажантска програма в СофтУни, където смятам, че се справих добре, но не достатъчно да бъда от малцината поканени за работа там. Бях малко разочарован в началото, но след това започнаха да ми предлагат задачи и в момента съм всеки ден ангажиран, което ме кара да се чувствам чудесно, защото работя за кауза, в която вярвам.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на СофтУни?

Първо, никога не е късно човек да се преквалифицира и смятам, че СофтУни е правилното място. Втория ми съвет е никога да не се отказвате, колкото и да ви е трудно, а то ще е. Трябва да знаете, че СофтУни стоят плътно зад вас и винаги ще ви помогнат, когато имате трудности по дългия път до професията "програмист".


Важно е винаги да се опитвате да надградите сами знанията си, защото СофтУни няма да ви направи програмисти, но ще ви начертае пътя, по който да вървите. Ще ви даде началния тласък, от който се нуждаете, а последователността и постоянството ще ви отведат до края.

---

Ако искаш и ти да поемеш по изпълнения с предизвикателства и новости път на програмиста, запиши се за безплатното ни въвеждащо обучение Programming Basics. Както Живко споделя, нищо не губиш, а може да откриеш своята страст. Други, също толкова вдъхновяващи истории, ще откриеш в блога ни. А ако искаш да разкажем и твоята СофтУни история, не се колебай да ни пишеш за нея на content@softuni.bg!