Loading...

"Продължавам да се възползвам от това откритие, което промени живота ми" - интервю с Георги Караманев

avatar Мария Вълчева 5 минути
"Продължавам да се възползвам от това откритие, което промени живота ми" - интервю с Георги Караманев

Днес искам да ти представя завладяващата и вдъхновяващ история на Георги Караманев – журналист, писател и… front-end програмист. През последните години, към журналистическата си страст прибавя и още една – тази към програмиране. Днес Георги има завършени 30 курса в СофтУни и още 10 в другите ни инициативи. Успешно комбинира наученото не само в работата си, но в страничните си проекти. Повече за прелюбопитната му история ще научиш в следващите редове, а не пропускай да гледаш и интервюто, което записахме с него!

Как започна историята ти със SoftUni?

Моята СофтУни история започна съвършено случайно. Имам 14 години опит като журналист. Това е прекрасна професия, която обаче днес определено е почти невъзможно да изпълняваш както трябва. В списанието, на което бях зам. главен редактор, имахме рубрика за начинанията, които имат силата да променят обществото към по-добро, и така се озовах в СофтУни за интервю със Светлин Наков.


Наков ми разказа за начинанието подробно и с типичния му хъс, спомена безплатните курсове, в които човек може да се докосне до най-най-базовите правила на програмирането и да види дали му е интересно. Е, оказа се дори, че ми се получава. Стана ми толкова интересно, че година и половина по-късно започнах първата си работа като front-end програмист. А днес, 4 години след това, вече имам над 30 сертификата от СофУни, още десетина от Digital и Creative. И в момента продължавам да карам 4 курса.


Ученето не само ме провокира да сменя професията, но и ме накара да се заинтересувам много по-задълбочено от технологиите. Така създадох и сайта сиДигитални истории“, в който разказвам за всякакви страни от дигиталната трансформация. За да съм по-подготвен в тази посока, в момента съм по средата на страхотния модул за изкуствения интелект, воден от Йордан Даракчиев.

Кои обучения завърши при нас и кое е най-важното, което обучителният процес остави в теб като впечатление?

Първо се насочих към front-end пътеката, защото беше най-кратка – тъкмо се беше родил големият ми син и нямаше как да си позволя да уча, без да работя прекалено дълго. В началото момчето никак не спеше, а аз нощем подскачах с него пред монитора, докато слушам на втора скорост лекциите от Fundamentals модула. Шегувах се, че синът ми ще проговори на C# от толкова слушане на лекциите или ще сметне Наков за роднина, макар че надали на живо може да го чуе на втора скорост. Е, тази година малкият ми син в подобна ситуация слушаше за Python и машинно самообучение.


Още докато завърша frontend пътеката обаче, ми стана ясно, че искам още. Беше ми неловко, че идвам от професия, в която имам опит, на място, където съм съвсем начинаещ. И реших да си положа по-сериозни основи, а СофтУни вече беше моето място за това.


Както стана дума, продължавам и досега. Минах целите модули от по 3 курса за киберсигурност, за Agile и Scrum, за QA. Курсовете по структури от данни, алгоритми, качествен код. C#, блокчейн програмиране. По различни полезни технологии конкретно във front-end-а, като например WebPack, Typescript, Vue.js. В Creative учих UX, UI, правилата на лендинг страниците… Със сигурност изпускам още доста, но определено не съжалявам за нито един изкаран курс, а всеки инвестиран в учене лев отдавна ми се изплати многократно.

Какво мислиш за лекторския състав на SoftUni?

Подборът е изключителен. Ако започна да изброявам лекторите, от които съм впечатлен, пак ще стане много дълъг списък, а рискувам да пропусна някого. Но не мога да не спомена Наков, неслучайно беше и един от първите гости в медийния ми сайт. Академията ме срещна и с много други невероятни авторитети, които също са ми гостували с интервюта или предстои да гостуват.


Разбира се, за толкова курсове, няма как всички да са били на топ нивото, наложено от най-добрите. На няколко пъти съм се отказвал преди края на третата лекция – дотогава на човек му е напълно ясно дали курсът и преподавателят си струват. Освен това, формата за обратна връзка след края на всеки курс е страхотна – така много лесно се отсяват качествените преподаватели за следващите издания. И, не на последно място, ако става дума за курс, който има вече повече издания и лекторът не ти харесва, просто си включваш видеото от по-старите издания и готово!

Какви са впечатленията ти от курсовете?

Курсовете определено ми бяха изключително полезни, за да навляза в работата като front-end програмист. Front-end пътеката наистина дава всичко необходимо, за да започнеш работа като junior. В крайна сметка от всеки зависи как ще се възползва.


Факт е, че има и други академии, със сигурност много от тях са също добри, но моето място го открих лесно и продължавам да се възползвам от това откритие, което промени живота ми. Всички курсове, освен първия, карах онлайн. В началото – защото трябваше да комбинирам с предишната ми професия, после – със сегашната. За мен е много удобно да гледам и да правя упражнения, когато ми остане време. Ако не разбирам нещо, да го чуя пак и обратното. А формите за обратна връзка, ако изникне въпрос, пак си ги има.


Онлайн също има всякакви курсове. В СофтУни обаче накрая винаги имаш и адекватен изпит или проект, с който упражняваш, показваш и развиваш наученото.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

Колкото и да е забавно, първата си покана за работа като junior получих от програмист, който беше харесал мой роман и дори не се интересуваше да ме препитва за знания по професията. Определено в сектора има и ще продължава да има много сериозен глад за кадри.


Имам две години и половина опит, повечето от тях като част от екипа на OpenPayd – вълнуващ fintech продукт, поставил си за цел да улесни значително банкирането и финансовите услуги. От два месеца съм начело на front-end екипа, а в него има и други хора, завършили СофтУни, прекрасни програмисти.


И, не на последно място, курсовете ми помогнаха да правя по-добре и в по-интересна посока това, което правех преди това – да пиша. Благодарение на тях се чувствам значително по-подготвен да създавам тематични журналистически материали по технологични теми. Да привличам интереса към, според мен, изключително важни дигитални теми, за които в обществото трябва да се говори много, много повече. Да разказвам за технологиите от гледната точка на хуманитарен човек, попаднал при тях.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на СофтУни?

Бих си позволил само един съвет, само едно нещо според мен е наистина важно. Да не се откажеш бързо и лесно с аргумента „това не е за мен“.


Давайте си шансове, предизвиквайте се, опитвайте най-различни неща. Иначе няма как разберете в какво сте добри и, още по-важното: какво ви е приятно да правите. А усетите ли искрата на програмирането, друго не е нужно, тя ще ви води напред, заедно със задължителното любопитство.

А ето и видео интервюто ни с Георги!

---

Георги е живото доказателство, че никога не е късно да откриеш нови светове и възможности, независимо дали имаш опит или започваш да градиш пътя си от нулата. И ти като него имаш шанса да видиш „дали програмирането е за теб“ с безплатния ни курс Programming Basics. Ако искаш да видиш вдъхновяващите истории и на други наши успешни курсисти, разгледай блога ни. За да разкажем и твоята СофтУни история, просто ни пиши на content@softuni.bg!