Какво ни казва проучването на Stack Overflow за 2017?

Какво ни казва проучването на Stack Overflow за 2017?

avatar Georgi Durankiev 2 минути
Какво ни казва проучването на Stack Overflow за 2017?

От 2011-та година насам, най-голямата платформа за въпроси и отговори, както и мястото, без което не можете да живеете като програмисти в модерното време – Stack Overflow – ежегодно пита своите потребители няколко важни въпроса. Заедно с това се използват и статистическите данни от платформата като какви въпроси преобладават и кой точно ги задава. Всичко това оформя резултатите на едно много реалистично и надеждно проучване, което може да ни покаже много любопитни факти, като например:

Уеб разработчиците са най-многобройни в платформата

Заетите в областта на разработката на уеб страници и приложения са около 72.6% от потребителите, които използват Stack Overflow. Веднага след тях се нареждат разработчиците на настолни и мобилни приложения, а последни в списъка с едва 3.5% са Quality Assurance (QA) инженерите. По мнение на създателите на проучването, резултатите в тази секция се дължат на това, че дори и да работят по проекти в много други сфери, отговорилите предпочитат да се определят като уеб разработчици.

В своето разделение, най-голямата част от тях се определят като Full stack разработчици, докато при мобилните приложения преобладават тези, които разработват за Android.

Тези от тях, които имат по-малко от 5 години опит са все повече

Най-голямата част от хората, участвали в проучването имат под 10 години опит, но най-голяма концентрация има при тези с 20 или повече години опит – 17.2%. Дори и така, тези данни показват, че идеята, че за да успееш в софтуерната разработка ти е нужен огромен опит остава все по-далеч в миналото.

При включването на статистиката за пола на отговорилите, можем да видим, че все по-голяма част от програмистите с по-малко опит са жени, което ни показва, че женското присъствие в света на софтуерната разработка се засилва ежегодно.

Най-голямата част от тях имат формално образование, но не го считат за най-важното

Над 70% от отговорилите на проучването имат поне бакалавърска степен, като половината от тях имат такава в компютърно-ориентирана област. За сметка на това, обаче, повече от половината от отговорилите считат, че това не е най-голямата градяща сила за кариерата им като програмисти. Около 32% от отговорилите считат дори, че образованието им в държавни университети не е допринесло за успехът им.

Ние, обаче, можем да би помогнем да направите както първите си стъпки към света на програмирането, така и тези към кариерния успех. Чрез внимателно планирания учебен план, който е напълно съобразен с изискванията на работния пазар, вие можете да преобърнете живота си и да се забавлявате докато го правите!

Кандидатствайте още днес за курсът ни по Основи на програмирането и се впуснете в нещо ново и вълнуващо!