Ивайло Кенов за избора да станеш програмист

Ивайло Кенов за избора да станеш програмист

avatar Georgi Durankiev 3 минути
Ивайло Кенов за избора да станеш програмист

Представи се накратко

Казвам се Ивайло Кенов и съм софтуерен инженер, лектор и предприемач в IT сектора от около 5 години. Работил съм по разнообразни web приложения, разработени основно върху C# и .NET платформата. Обичам трудните и логически предизвикателства, като през свободното си време намирам отдих чрез спорт.

С какво се занимаваше преди да програмираш?

Учех за строителен инженер, но никак не ми се получаваше образованието там. Не ми беше интересно и постоянно си губех времето в безполезни за мен и обществото неща. Просто не беше моето нещо, а като малък бях много силен математик и малко или много си пропилявах таланта. В четвърти курс съвсем случайно попаднах в една от популярните безплатни академии за програмиране. Бях супер скептичен, дори за малко да изпусна крайния срок за записване, но все пак отидох да видя както е това нещо програмирането и толкова ли е скучно и еднообразно, колкото беше всеобщото схващане за тази професия по това време. Буквално три дни прекарах над Visual Studio (среда за разработка на софтуер) и нещо в мен прещрака. Започнах да се занимавам по 12+ часа на ден и да не спирам да се усъвършенствам. Намерих отново това нещо, което виждах като по-малък в математиката – сложни проблеми, човъркане на главния мозък и непрекъснато научаване на нови и интересни неща. Допълнително – колегите бяха супер интелигентни и невероятно приятни за компания и разговори. Малко по малко се преквалифицирах и от тогава не съм спрял да чета и задълбочавам в софтуерните технологии.

Беше ли трудно да преминеш към софтуерната разработка?

Трудно – не. По-скоро времепоглъщащо. Ако никога не си се занимавал, изисква значителна мотивация да останеш достатъчно концентриран, че да напреднеш значително. Трябва много четене, много стоене пред компютъра и много практически задачи. Само с гледане и копиране на код не се получава, трябва решаване на проблеми от начало до край, изписани и измислени изцяло от теб. Трябва много силно желание и лишения, за да станеш наистина добър за отрицателно кратко време. Не е недостижимо, просто изисква здраво бачкане и постоянство.

Промениха ли се (и как) личните ти интереси след като започна да програмираш?

Напълно. Станах много по-отговорен и зрял човек. Започнах да се интересувам от разнообразни теми – не само в софтуерното инженерство. Освен програмирането, захванах се да уча и на бизнес, маркетинг, продажби... Като цяло всякакви тематики, свързани с професионалното развитие. Докато ставах все по-добър в IT сферата, осъзнах с колко малко знание разполагам и колко много още имам да попивам докато стигна нивото, на което искам да бъда. Допълнително – започнах често да се обкръжавам с хора, които са видимо по-успешни от мен. Искам да науча максимално много от всеки един житейски опит, изпълнен с препрятсвия и премеждия, защото това значително ускорява личностното развитие.

Какво би препоръчал на всеки, който тепърва започва?

Да не се отказва. Има много трудности, непознати концепции, видимо нерешими задачи, но тези проблеми са преходни и след време се чудиш как въобще са те спъвали и забавяли. Както споменах – изисква много концентрация и мотивация, но целият труд си заслужава напълно, защото софтуерната индустрия дава невероятни възможности за кариерно развитие и смятам, че всеки може да намери нещо интересно в нея, което да прави с голямо влечение, страст и неумора.

Какво мислиш за бъдещето на софтуерната индустрия?

Софтуерната индустрия има още много път, който да извърви. Работата в нея няма да свърши в скоро време. Тя е бъдещето и спомагателните колела за всяка една друга професионална сфера. Има толкова много ръчен труд, който тепърва ще се автоматизира от машини, програми и изкуствен интелект. Човечеството има голямо поле за развитие и софтуерът е незаменим помощник в него, особено в днешни времена. Нека се замислим за всички технологични „измишльотини“, които виждаме по научната фантастика – протези, управлявание само със силата на мисълта, автономни коли, домашни роботи-помощници, междупланетарни пътувания, интеграция на мозъчните вълни с машини и т.н. Тези неща исискват софтуерни решения и компоненти. Нашето поколение може и да не участва директно в разработката им, но е напълно възможно да дадем един блестящ и силен старт за едно по-добро бъдеще. :)