Първата програма и жената зад нейното създаване

Първата програма и жената зад нейното създаване

avatar Georgi Durankiev 1 минута
Първата програма и жената зад нейното създаване

Всеки, докоснал се до света на програмирането знае добре, че там простата логика е просто рамка на един изцяло нов начин на мислене. Навлизането в абстракцията на програмната логика е улеснено днес от всичката съпровождаща я технология за визуализация и помощ при писането на код. Но нека си представим един свят, където няма дори компютри, а самата дума още не се е отделила от оригиналното си значение – „калкулатор“. Тогава задаването на логически инструкции на машини не е било чуждо на човешкият ум, но се е изразявало в конструкцията на неимоверно сложни механични машини, наричани тогава „Automata”. Една млада дама, обаче, поставя първата крачка към нещо повече.

По това време дъщерята на поетът, който много от нас познават - лорд Байрън – започва да изучава математиката и на много ранна възраст започва да контактува с Чарлс Бабидж – човекът, който много хора смятат за основоположник на модерните дигитални процесори. Ада Байрън проявява блестящите си способности на много ранна възраст и започва да допринася към проектът за т.нар. “Analytical Engine” на Бабидж. Не след дълго тя получава задачата да преведе една от лекциите на създателят на машината относно нейните функции. Тя се справя с възложеното и дори допринася със своите бележки и допълнения, които достигат 3 пъти обемът на оригиналната лекция. Точно там се ражда това, което мнозина смятат за първата програма – предложението за алгоритмични инструкции, които да накарат машината да изчислява числа на Бернули.

Това, което прави Ада Лъвлейс достойна да бъде наричана първият програмист е не толкова техническата специфика на дейността ѝ, а това, че тя е била способна да погледне отвъд рамките на общоприетото. Тя предрича, че манипулацията на данни под формата на числови стойности може да допринесе към композирането на музика, в науката, създаването на графични обекти и още много други неща.

След като днес вече имаме всичко, предречено от нея, съвременниците ѝ и хората след нея, ние имаме способността да използваме програмирането във всеки един аспект от живота си. Всичко, което е нужно е просто да усвоим начините, по които компютрите „мислят“. Тази възможност ви дава курсът „Основи на програмирането“, който цели да запознае всички напълно начинаещи с това какво представлява програмирането.

Записването за курса вече тече и ще продължи до 22-ри юни, а местата се изчерпват бързо – побързайте и се запишете още днес!