Най-унищожителните мрежови атаки за 2016-та

Най-унищожителните мрежови атаки за 2016-та

avatar Georgi Durankiev 2 минути
Най-унищожителните мрежови атаки за 2016-та

Откакто компютрите заемат основно място в инфраструктурата, която подпомага или прави потокът на информация използван от всички от отделните домакинства до глобални компании, то те, естествено, стават основна цел. Това води до множество различни по размер и важност атаки, на които ставаме свидетели почти ежедневно. Дори и така, през изминалата година ние всички бяхме изправени пред редица атаки, за които със сигурност тепърва предстои да се говори по-задълбочено. Ето някои от тях:

Милиард акаунта в Yahoo

След като компанията разкри, че атака, която се е случила през 2014-та, е довела до пробив, който е дал достъп на атакуващите към 500 милиона акаунта, то потребителският свят беше силно разтърсен. В последствие, обаче, се оказа, че отделна атака е довела до изтичането на двойно по-голям обем от информация, като и двете от тях са разкрити през 2016-та, правейки ги най-големите до момента.

Dyn DDoS

DDoS (Distributed Denial of Service) атаките нашумяха особено много напоследък, след като потребителският свят бавно започна да използва несигурни IoT устройства. Точно такъв източник имаше атаката към DNS доставчика Dyn, която беше една от най-масовите виждани до момента и повлия на потребители от целия свят, лишавайки ги от достъп до дадени страници за продължението си.

SWIFT Пробив

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) е платена система, която обвързва огромен брой банки на глобално ниво. Тя им позволява да обменят данни като заявки и платежни нареждания, но не и действителни финанси. Въпреки това, SWIFT комуникацията съдържа огромен обем от чувствителни данни, които бяха обект на атака. Атаката таргетира банка в Бангладеш и за едва седмица се разпространи достатъчно, че да накара SWIFT да потърси помощта на специалисти от 3-ти страни.

DNC Пробив

След като видяхме атаки, които удрят на индивидуално, бизнес и корпоративно ниво, станахме свидетели и на такава, която директно промени курса на изборите в САЩ. Въпреки, че пълният мащаб на атаката още не е разкрит, за нея се знае, че порази мрежите на DNC (Democratic National Committee) и даде достъп на обществото до десетки хиляди мейли на работещите там. Въпреки че отделни хакерски звена поемат отговорността за нея, според мнозина тя е дело на Русия. 

Ransomware атаки

Въпреки всички атаки, които поразиха редица важни държавни или частни учреждения, нищо не е на достатъчно масово ниво, че да засенчи огромният обем от ransomware атаки през 2016. Продължаващи на огрмни вълни и до днес, изминалата година ни срещна с имена като Locki, DMA, Surprise, a наскоро и WannaCry.

Най-добрият начин да предпазите себе си или системата, която поддържате от пробиви е да познавате начините, по които можете да осъществите атака, както и да се предпазвате от нея. С това и още много цели ще ви запознае обучението Мрежова сигурност - юни 2017, което ще започне на 20-ти юни.

Побързайте и запазете своето място още днес и бъдете една стъпка пред кибер заплахите!