5 фактора за супер ефикасно учене на програмен език

5 фактора за супер ефикасно учене на програмен език

avatar Aneliya Terzieva 2 минути
5 фактора за супер ефикасно учене на програмен език

Както с всяко друго умение, така и с ученето на софтуерна разработка ще е необхдимо да инвестирате време и усилия, които са задължителни за усвояването й.

Имайки предвид това, можем да кажем, че няма тайна рецепта за бързо усвояване на нов програмен език без много труд, но със сигурност може да подходим стратегически и да извлечем максимума от вложеното време и усилия със следните няколко съвета, за по-добро учене:

1. Учете на малки порции информация

Ироничното е, че когато става дума за учене на нов програмен език, всички знаят, че има голям обем от информация, която трябва да бъде усвоена, но все пак много хора искат да научат всичко веднага, колкото могат по-бързо и самостоятелно.

Много по-лесно ще ви бъде да започнете своето обучение по програмиране в организирано обучение, което има структура и възходяща градация в материала и разбива информацията на малки порции, лесни за усвояване.

2. Започнете отначало

В интернет има страшно много информация, книги, статии, форуми и т.н. Но за един начинаещ ще е страшно трудно да я анализира и структурира. Ако сте абсолютно начинаещ, по-ефективно и разумно за вас ще бъде да стартирате от най-базовите елементи на програмирането и да се допитате до по-опитни специалисти, които да ви помогнат и насочват от къде и каква информация да черпите.

3. Учете в група

Едно от супер предимставата на ученето в група е това, че винаги има човек, който се сблъсква или се е сблъскал с проблемите, които имате и е готов да ви помогне. Освен това, широко известен факт е това, че най-добрият начин да затвърдите ново знание е като помогнете на друг да го усвои.

Друго предимство на ученето в група е стимулиращата среда. Когато хората учат в среда от единомислещи хора, които споделят техните преживявания, имат амбицията да учат и да се развиват, това стимулира всички в групата да прогресират и да не изостават.

4.  Намерете си ментор

Обема на информацията в усвояването на нов програмен език, разнообразието от информационни източници и разнородните, понякога противоречиви съвети и препоръки на хората може да бъде силно объркващо за начинаещ. Един от най-добрите начини да се чувствате спокойни и да си спестите стреса от огромния обем неструктурирана информация е да си намерите ментор, който да го направи за вас. Той е минал от там, от където вие ще минете и ще знае как да ви помогне да улесните пътя си.

Подсигурете се, че ментора ви ще е на разположение, когато имате нужда от вас и ще може да адресира въпросите и притесненията ви.

5. Просто започнете

Ако сте решили, че искате да започнете да изучавате програмиране, просто го направете. Стартирайте курс, присъединете се към програма - просто се задействайте и започнете от някъде. Всяко дълго пътуване, започва с първата крачка.

Можете да направите първата си стъпка с курса Programming Basics - септември 2017”. Kандидатствайте още сега и се уверете, че сте се записали присъствено, за да имате възможност да приложите всички гореизброени трикове, за оптимални резултати от обучението ви!  Побързайте и не пропускайте тази възможност!