Loading...

"Научете се да учите качествено и не се отказвайте! Ако наистина искате нещо, ще намерите начин и време да го постигнете с труд и упоритост!"

avatar Соня Аврамова 3 минути
"Научете се да учите качествено и не се отказвайте! Ако наистина искате нещо, ще намерите начин и време да го постигнете с труд и упоритост!"

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "Софтуерният университет е най-голямото предизвикателство, което съм поемал! Качеството на обучение, темпото на преподаване и приятното отношение са главната причина да се спра на академията. Атмосферата е уникална!" Как Дамян се е запалил по програмирането и какви умения е успял да придобие, прочетете от следващите редове.

Здравей, Дамян! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте! Казвам се Дамян, на 26 години. Обичам спорта, природата и се занимавам с програмиране от 3 години - тогава се записах в Софтуерния университет. В момента работя като Front-end Developer в MentorMate.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Запалих се по програмирането, когато мой приятел ми показа какво представлява един проект, по който е работил. Стори ми се изключително интересно как кода се превръща в реален продукт и може да се използва за различни цели. В Софтуерния университет съм учил различни програмни езици - C#, Java, PHP, Swift и други, но езикът, който най-много ми допадна е JavaScript. Този език позволява свобода, което е голям плюс за мен. Имаш възможност да пишеш Server-side код с node.js, а уникалността с prototypical inheritance на езика позволява много интересни архитектурни решения и има богата гама от frameworks.

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Това определено беше целия JS Web модул. Той е съставен от 3 курса, които предлагат поглед върху най-използваните технологии в сегашно време, на базата на които се правят невероятни уеб приложения. Фирмите търсят кадри, които знаят поне един framework и тези курсове са задължителна част от обучението на един програмист.

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

Софтуерния университет е най-голямото предизвикателство, което съм поемал! Качеството на обучение, темпото на преподаване и приятното отношение са главната причина да се спра на академията. Атмосферата е уникална - най-много ми харесваше събирането с колегите за обсъждане на различни концепции и идеи след лекция. Всичко, което се преподава е приложимо в практиката.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Бях в присъствената форма на обучение и определено я предпочитам. Хората около мен, които са мотивирани да учат и да се развиват, придават позитивна енергия на ежедневието ти и те карат да се стараеш повече.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

В началото най-голямата трудност за мен беше постоянството да уча. Успях да си наложа идеята, че времето така или иначе минава и аз трябва да направя нещо за своето развитие. С течение на обучението ставаше все по-интересно и вече не чувствах, че ми е трудно, а напротив - гледах да записвам и съчетавам допълнителни курсове, които не бяха част от основната програма - като Data Structures, Algorithms и iOS Development.

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Ada Lovelace е първият програмист в света, така че може би жените! :))

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

Умения, които така и не можах да придобия в университета - постоянство и упоритост. Още през първите месеци разбрах, че ако искам да успея в това начинание, трябва първо да се науча да уча правилно и да не се отказвам.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Дипломата от Софтуерния университет се приема като стандарт за качествено обучение с покритие на знания. Тя ми помогна да достигна до много фирми на ниво интервю. Останалото зависеше от това, колко допълнително време съм отделил за учене.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Мотивиран съм и работя усилено, затова в следващите 5 години се виждам или като Team Lead в компания, или като основател на собствена такава. Харесва ми да съм ментор на новопостъпили колеги и да намирам решения на проблеми, без значение дали са софтуерни или клиент-продукт-фирма.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Научете се да учите качествено и не се отказвайте! Ако наистина искате нещо, ще намерите начин и време да го постигнете. Тайната за мен е в постоянството и определянето на крайната цел. Всичко можеш да постигнеш с труд и упоритост.


За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.