Loading...

"Избрах присъствената форма на обучение, за да се потопя в атмосферата изцяло!"

avatar Соня Аврамова 3 минути
"Избрах присъствената форма на обучение, за да се потопя в атмосферата изцяло!"

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "Научих се да общувам по-качествено с хората. Да говоря пред по-голяма аудитория и да отстоявам идеите си. Успешният специалист в ИТ сферата разбира от много неща, затова в Софтуерния университет се придобиват знания, описващи цялата картинка." Още какви умения е придобил Александър в Софтуерния университет и какви са бъдещите му професионални планове, научете от следващите редове.

Здравей, Александър! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте, казвам се Александър Кръстев, на 32 години и съм от София. От десет години работя активно в ИТ сферата. Завършил съм НПМГ, учил съм Автоматика в ХТМУ и C# в Софтуерния университет. Завършил съм и множество допълнителни курсове.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Проявявах интерес към програмирането от ранна възраст. Винаги съм се впечатлявал от технологиите. Помня, когато в ранните ми тийнейджърски години получих първия си компютър. Тогава разбрах, че под една или друга форма, съм призван да работя с технологии. По-късно, в късните ми тийнейджърски години, проявявах стандартната за възрастта незаинтересованост. По време на университета започнах да се интересувам отново от технологии, компютри и в частност програмиране , изкарах множество курсове, свързани и несвързани с програмирането. Така се запознах с Jаva. Именно на Java написах първото си Hello World. Година – две по-късно попаднах на реклама във Фейсбук за Софтуерния университет и това беше достатъчно. Започнах със C#, в програмата се изучават и други езици, невинаги първата любов се оказва най-силната и така C# измести Java.

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Най-интересни бяха курсовете, свързани с обектно-ориентираното програмиране. Като най-полезни за мен мога да откроя бази данни и ASP .NET / .NET. Именно тези курсове дават практическия смисъл на хилядите часове писани конзолни и алгоритмични програми.

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

Софтуерният университет избрах заради Наков. Атмосферата беше уникална. Приятелства, умора, забава, всичко има там. Преподавателите са супер. Имал съм честта да слушам лекции на почти всички лектори от последните 3-4 години, имам си и фаворити, разбира се.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Докато можех, бях присъствено, а след това онлайн. Винаги за предпочитане е присъствената форма. В Софтуерния университет и стените учат на програмиране. Предпочитам да се потопя в дадена атмосфера напълно! Живият контакт с преподавателите и колегите, студенти, също е много ценен. Контактът с лекторите носи не само ползи от възможните въпроси и дискусии, но е надъхване от техния личен пример. Между колегите могат да се намерят и много приятели, а също различни гледни точки, което си и огромен плюс.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Работех през цялото време, понякога не смогвах с обема от лекции. За да се достигне майсторство в дадена област, японските учители по бойни изкуства казват, че трябва да се посветим на действието поне 10 000 часа. Е, и програмирането не прави изключение, затова и времето не стига винаги.

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Важен е човекът. Никога не съм си позволявал да разделям хората. Колкото повече се потрудиш, толкова по-добър ще си!

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

Научих се по-качествено да общувам с хората. Да говоря пред повече хора и да отстоявам идеите си. Успешният специалист в ИТ сферата разбира от много неща, затова в Софтуерния Университет се придобиват знания, описващи цялата картинка.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Всяка диплома и сертификат спомагат, но не са определящи. Едно е да си учил, друго е да си научил. Дипломите и сертификатите от Софтуерния Университет доказват и двете. 

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Имам много идеи. Надявам се да реализирам част от тях, а защо не и всички. :) Повечето ми професионални планове са свързани с мои собствени проекти. Надявам се някой ден да видят бял свят.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Следвайте мечтите си! Предстои ви много работа, трудни моменти, напрежение и стрес. Запомнете: И най-дългият път започва с първата крачка. Всеки майстор с черен колен някога е започнал с бял. Успех!


За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.