Loading...

"Новаторската система на преподаване в Софтуерния университет ме мотивира да уча програмиране!"

avatar Соня Аврамова 3 минути
"Новаторската система на преподаване в Софтуерния университет ме мотивира да уча програмиране!"

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "Избрах да се обучавам в присъствена форма, за да бъда по-близо до преподаватели и колеги. Считам, че средата помага много при образованието!" Боян споделя, че едни от най-ценните умения, които е успял да придобие в Софтуерния университет са свързани с работата по реални софтуерни проекти. А какво го е привлякло към програмирането, прочетете в следващите редове.

Здравей, Боян! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте, казвам се Боян Торосов и съм доцент по атомна физика в БАН. Интересите ми са в областта на квантовите компютри и по-конкретно при физическата реализация на логически гейтове и алгоритми в различни квантови системи. Освен това се занимавам професионално с финансова математика, като работя по различни проекти, свързани с оценка на комплексни финансови инструменти, менажиране на риск, портфейлна оптимизация и т.н.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Винаги съм се възхищавал на възможностите, които компютрите дават при автоматизация на процеси от най-различно естество. В последните години като че ли перспективите, които се разкриха благодарение на изчислителната наука, изглеждат като от фантастичени филм: автономни автомобили, умни градове, виртуална реалност, квантови компютри и т.н. Изглежда, навлизаме в един нов свят и би било странно това да не буди интерес.

Колкото до любимия ми програмен език, то смятам, че би трябвало да се гледа на езика по-скоро като на средство, което да ти помогне да свършиш определена работа: избираш най-подходящия и действаш...

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Като че ли курсовете по ООП, понеже до този момент бях програмирал само процедурно.

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

Попаднах на разни видеа с интервюта на Светлин Наков, които бяха доста мотивиращи и реших, че Софтуерния университет е подходящо място да се науча да програмирам.

Впоследствие разбрах, че изборът ми е бил правилен: повечето от преподавателите бяха на много високо ниво, а някои направо впечатляващи. На моменти се чудех как е възможно толкова млади хора да притежават такива лекторски способности. Цялата система на преподаване си беше доста новаторска! Нещо, което липсва при традиционните държавно акредитирани университети.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Предимно присъствено, за да съм по-близо до преподаватели и колеги. Считам, че средата помага много при образованието.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Когато човек се опитва да съчетава постоянната си работа с обучението в Софтуерния университет, както беше при мен, понякога става доста натоварено.

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Вярно е, че повечето програмисти са мъже. Но въпреки това, има предостатъчно примери на жени програмисти, включително от най-високо ниво. В крайна сметка, мисля, че полът няма значение и всичко е въпрос на желание и готовност човек да положи необходимите усилия.

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

Умения, които също са свързани с работата по реални софтуерни проекти: системи за контрол на версиите, инструменти за управление на проекти и т.н.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Самата диплома като че ли не е толкова важна. Но уменията, които придобих, са ми изключително полезни.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Смятам да продължавам да се развивам професионално както като физик, така и в работата ми в сферата на финансовата математика. И за двете програмирането ми помага много.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Бих цитирал Амелия Еърхарт: „Най-трудно е да вземеш решение да действаш. Оттам нататък трябва просто да си упорит!“


За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.