Loading...

За какви задачи е подходящ C#?

avatar Георги Кацаров 2 минути
За какви задачи е подходящ C#?

Решаваща роля при избора на език за програмиране, в който да инвестирате време и усилия, разбира се е неговата приложимост, т.е. за какво е подходящ даден език. C# (произнася се „Си шарп") например е език с общо предназначение. Това означава, че той е подходящ за най-различни цели. Ето някои от тях:

C# за уеб разработка

Едно от нещата, за които C# е изключително подходящ е уеб разработката. За целта C# програмистите разполагат с оръжие, наречено ASP.NET – технологична рамка (framework). Тя е подходяща за сървърни приложения, като ви позволява да изграждате динамични уеб страници с езика C#. Разбира се, тук говорим за back-end логиката, която даден сайт или онлайн приложение биха могли да ползват. Що се касае до дизайна, все така ще ви трябват стандартните за тази цел инструменти.

C# за десктоп приложения

Едва ли има сфера, в която езикът да е по-подходящ. Всички сме запознати с доминиращото положение на Microsoft в сферата на операционните системи, затова едва ли е изненада, че за начинаещи програмисти, които работят на Windows едва ли има по-подходящ език от C# (който също е продукт на Microsoft). Добавете към това, че Microsoft имат и собствена среда за разработка (IDE), която е в хармония с езика и получавате пълен комплект инструменти за разработка на десктоп приложения.

C# за мобилна разработка

Със C# можете да разработвате дори приложения за мобилни устройства. До неотдавна това беше територия на Java и други специализирани в мобилната разработка технологии, но след като Microsoft придобиха компанията Xamarin през 2016-та година, те активно започнаха да развиват едноименната технология за крос-платформени приложения. Тя позволява да се създават приложения, писани на C#, които да вървят дори на macOS на Apple!

C# за разработка на игри

Въпреки, че игрите могат да бъдат включени в някои от гореизброените типове приложения, все пак гейм разработката е съвсем отделна ниша, която има своите специфики. Когато говорим за гейминг, най-често споменавания език е С++, но разбира се С# също има своето приложение в този процес. Да вземем за пример най-популярния open source game engine – Unity. Той е писан изцяло на C# и съответно, за да програмирате дадени събития, настройки или каквото и да е в Unity, ви трябва единствено C# и разбиране на принципите на обектно-ориентираното програмиране.

C# подходящ ли е за начинаещи?

Напълно! Трудно бихте намерили по-подходящ език, с който да започнете своето приключение в света на програмирането. Той е лесен за разучаване и има огромна реализация за C# developer-ите. Безплатният курс „Programming Basics with C# - януари 2019“ на Софтуерния университет е най-добрият начин да усвоите нужните умения за работа със C#. Запишете се още днес!