Loading...

Някои популярни заблуди относно JavaScript

avatar Георги Кацаров 2 минути
Някои популярни заблуди относно JavaScript

Въпреки, че JavaScript се развива супер бързо и вече се е превърнал в един от най-популярните програмни езици в световен мащаб, все още има редица погрешни схващания по отношение на неговото предназначение и неговите способности. Ето кои са те:

Името е JavaScript

JavaScript е един от най-объркващите езици за незапознатите, най-вече поради неговото име, което се състои от две части: „Java“ и “Script”. Поради тази причина има хора, които считат, че той има общо с Java, а много хора мислят, че е скриптов език, които са подвид на програмните езици, а не напълно развити програмни такива.

JavaScript е започнал съществуването си под името „Mocha“, през май 1995 г., но по време на пускането на първата бета версия, компанията Netscape го преименува на LiveScript. В самия край на годината езикът отново е преименуван и получава днешното си име – JavaScript. Доста хора спекулират, че Netscape се спрели на това име, защото Netscape Navigator браузъра започнал да поддържа Java технологията, докато други спекулират, че името се дължи на съвместна маркетингова стратегия между Netscape и Sun Microsystems.

Достатъчно мощен ли е JavaScript?

Много хора мислят, че JavaScript не е толкова мощен като други езици, като Java, Pyrhon и т.н., дори стигайки до там да го наричат непълноценен език, тъй като бил създаден само за 10 дни. Въпреки, че създаването за 10 дни е факт, както и че когато е бил пуснат той е покривал съвсем малка част от това, което трябвало да може да прави един пълноценен програмен език, през годините JavaScript получава такава поддръжка, каквато едва ли друг език е получавал. Към днешна дата има огромно количество най-различни технологични рамки (frameworks) и добавки (plugins), които са налични за JavaScript.

За какво всъщност е подходящ JavaScript?

През последните няколко години езикът се е развил толкова много, така че различните уеб задачи са само част от всички възможности на JavaScript. Други от способностите на езика включва:
• Употреба в back-end логика, посредством node.js, express.js и други;
• Има различни task runners като grunt gulp, които могат да ви помогнат при разполагането на различни приложения;
• Софтуерни рамки, като Electron.js се използват за създаването на десктоп приложения;
• Почти всички front-end JS технологични рамки могат да ви помогнат при създаването на iOS и Android приложения;

JavaScript обектно-ориентиран ли е?

Да. С JavaScript можете да практикувате както обектно-ориентирано, така и функционално програмиране. JavaScript поддържа доста от популярните днес парадигми – класове, обекти, полиморфизъм, наследяване, както и други.

Ако нямате опит в програмирането и проявявате интерес към JavaScript, запишете се още днес на безплатния курс „Programming Basics with JavaScript – януари 2019“. Побързайте, присъствените места са ограничени!