Loading...

Четири предимства на HTML5

avatar Георги Кацаров 2 минути
Четири предимства на HTML5

Няма да е никак пресилено, ако наречем HTML5 (което означава „hypertext markup language“) „основната на Интернет“. Стане ли въпрос за уебсайтове и различни уеб приложения, бъдете сигурни, че главната структура на сайта т.е. неговият “скелет“ е в HTML. Това е така от дълги години и няма тенденция скоро да се промени, дори напротив: ролята на HTML ще става все по-голяма и по-голяма. Затова ви предлагаме четири неща, които настоящата версия на този език за уеб дизайн, може да прави.

Може да се конкурира със Silverlight и Flash

HTML5 демонстрира добри възможности, когато става въпрос за разработката на уеб приложения. Въпреки, че не може да покрие всички възможности, които предлагаха Silverlight или Flash, HTML5 върши отлична работа при работа с общи приложения, без да изисква превключване или инсталация на допълнителни добавки, които влошават потребителското изживяване, а и натоварват допълнително системата.

По-добра поддръжка за аудио и видео елементи

Уеб дизайнерите ще оценят специализираните тагове, създадени за вграждане на аудио или видео елементи. В частност „<саnvаs>“ елемента прави доста по-лесно за дизайнерите/програмистите да вмъкнат скриптирани изображения и анимации. При Flash този процес е доста по-сложен и труден, въпреки, че и HTML5 и Flash намират все още своите приложения. Например, елементи като анимации, инфографики и диаграми могат да се вмъкнат с <саnvаs> тага, но ако искате да внедрите по-сложни неща като уеб игри или разни интерактивни джаджи ще трябва да разчитате на възможностите на Flash.

Различни rich media неща пък могат да се вмъкнат чрез употреба на <vidео> или <аudiо> елементите. Както вече споменах вмъкването на такива посредством HTML5 спестява на потребителите досадното добавяне на плъгини от страна на потребителите, а това е от огромен плюс за вашият сайт.

Подобрена SEO оптимизация

В сравнение с Flash, HTML5 е изключително приятелски настроен към ботовете и другите инструменти от търсачките, които минават през вашия сайт. Това настройване и оптимизация винаги е било доста трудоемко занимание във Flash, заради сложния му код.

Универсална съвместимост

Тъй като HTML5 е разработен на основата на предшестващата я четвърта версия, вие с лекота можете да се възползвате от новостите в езика и да развиете свои по-стари проекти, правени с предишни версии на езика. HTML5 е съвместим с всички браузъри, започвайки от Internet Explorer, преминем през задължителните Firefox и Chrome, и стигнем до Thor, Safari и Opera.

Като споменах Chrome – Google определено влагат доста надежди в бъдещето на HTML5. В сравнение с другите браузъри, Chrome с всеки свой ъпдейт прави проверка за поддръжката на HTML5. Освен това YouTube (който е собственост на Google) отдавна смени Flash с HTML5. Google Flash рекламите също се конвертират в HTML5. Въпреки че самият HTML5 все още има редица неимплементирани свойства, Google проектира браузъра си така, че винаги да има пълна съвместимост с HTML5, взимайки в предвид неговото развитие.

Уеб дизайнът е една от най-перспективните и търсени професии. HTML5 е от ключово значение за всеки уважаващ себе си уеб дизайнер. За да положите качествено основите на работата с HTML5 имате нужда от курса „Web Fundamentals - HTML5 - януари 2019“. Запишете се още днес!