Loading...

Какви са предимствата на присъствената форма на обучение?

avatar Георги Кацаров 5 минути
Какви са предимствата на присъствената форма на обучение?

Обикновено, когато става дума за безплатния курс „Programming Basics“, в блог-статиите акцентираме върху това какво е програмиране, какво представлява, какви умения изисква да развиете и т.н. Има обаче и други важни неща, които не трябва да пренебрегваме и едно от тях е

Присъствената форма на обучение

Наистина онлайн можете да се научите да програмирате, така е, както може и без учител, така може и по книги, и по статии, и по самоучители, и по видео курсове и материали или пък по всякакви онлайн уроци. А защо не и с "проба-грешка"? Но трябва да си зададем съществения въпрос - това ли е най-добрият, най-бързият и най-ефективният път? Дали да учим без преподаватели, без колеги около нас, без учебни групички, без жив контакт, без всекидневна среда от мотивирани като нас съмишленици и приятели, или пък да опитаме да влезем в общността и да си изградим група за учене (study group), да се обградим с мотивирани колеги, да си споделяме и обсъждаме задачи и проекти непрекъснато, да си помагаме (на момента, веднага, при всеки проблем), да си споделяме проблемите и решенията и техниките за писане и да движим заедно напред към търсените знания и умения?

Ето това е голямото предимство на присъствената форма на обучение

Наистина онлайн образованието и някои онлайн обучения по програмиране са страхотни, но за да съм честен ще ви кажа, че когато някой приятел или познат ме попита за Programming Basics и/или цялостната програма, им казвам твърдо и убедено "учете присъствено, на място, по график, с преподавател (лектор), с ментори, запознайте се с колеги, събирайте се, обсъждайте, помагайте си, споделяйте си, учете заедно, събирайте се на живо"! Да, присъствената форма не винаги е възможна, тъй като много от вас вече са навлезли в живота и нямат свободното време, което са имали на по-ранни етапи.

Какви са предимствата на присъствената форма

Освен гореизброените предимства, трябва да се имат в предвид и други фактори, като например:

• Повече дисциплина
Ученето в клас, по фиксирано разписание, налага по-добра дисциплина. Отбелязвате си в календара, че всеки четвъртък сте на занятия от 18 до 22 часа и това е вашето време, което е изключително за учене. Стараете се да не отменяте учебните ангажименти в разписанието си и така си заделяте планирано време, в което учите и си гарантирате напредък непрестанно.

Ако сте онлайн, налагането на дисциплина е много по-трудно. Нямате фиксиран час, в който да гледате уроците от всяко учебно занятие, и ги гледате когато дойде. Нямате фиксиран час за упражненията и понякога не ги правите или ги започвате точно преди крайния срок. Понякога отлагате твърде много и прескачате някоя и друга тема, после още една и накрая резултатите ви се влошават, губите мотивация и т.н. Този сценарий е напълно възможен и е много по-вероятен, ако сте онлайн.

Разбира се, има и сценарий, при който се обучавате онлайн, и си налагате стабилна самодисциплина, дори по-стабилна от на присъствените обучаеми, учите сериозно всеки ден, с висока концентрация. Да, това е възможно, но е много по-трудно отколкото да посещавате лекциите присъствено, особено ако не живеете сами и нямате спокойствие и тишина вкъщи.

• Общност, колеги и учебни групи
Невероятно предимство при ученето, е да сте обградени с мотивирани колеги, които учат същото и да движите заедно през учебните занимания, да си помагате, да си обсъждате, да се подкрепяте, да споделяте проблеми и решения, техники и инструменти.

Ако обаче сте онлайн и срещнете проблем с кода или друг аспект, трябва да споделите кода или проблема във форум, социална мрежа или друга онлайн общност, да опишете задачата, да обясните какво искате да направите и да чакате докато (евентуално) някой ви отговори. Става бавно, не на момента, а и съществува риска от „развален телефон“.

Ако сте присъствено, например на упражненията на живо в учебната зала в СофтУни, или в учебна групичка или на менторска сбирка с колеги на живо, когато имате проблем, питате на момента колегата до вас и той почти винаги може да ви помогне моментално. Ако той не знае решението, питате някой друг. Ако си в клас, питате асистентите и трейнърите. На живо винаги има към кого да се обърнеш и много бързо получавате отговор, защото колегата до вас решава същите задачи в същия момент, като вас. Той се сблъсква със същите проблеми и вероятно е намерил решение на повечето от тях. Важи и обратното: вие също помагате на колегите си, когато имат трудности и те помолят да погледнете кода им. Да имате колега до вас, на живо, с директна комуникация, е огромно предимство!

• Помощ на живо от асистенти и преподаватели
Който учи присъствено, на живо, има директна комуникация с преподавателите и асистентите. В СофтУни сме се постарали в основната учебна програма да наложим правилото 75% практика - писане на код на живо в клас под надзора на инструкторите за курса и в колаборация с колеги.

В онлайн форма на обучение няма асистенти. Ако решавате задачите сами в къщи, няма кой да ви помага. Трябва сами да се борите с проблемите, или пък да търсите помощ онлайн. Пак може да се справите, но трябва да положите повече усилия.

Изводът: присъствено > онлайн!

В крайна сметка студентите, които са присъствена форма на обучение имат повече възможности и привилегии от онлайн студентите и могат да си осигурят по-ефективен учебен процес. Те могат да се обучават и в смесен вариант: да идват на живо само на упражненията или само на избрани занятия, а останалите да си ги карат отдалечено както онлайн студентите. Предимствата на присъствената форма обаче не се изчерпват с казаното до тук. Ето още няколко предимства:

• Възможност за получаване на своевременна информация във връзка със спецификите при обучението, техническа помощ със задачите, упражненията, домашните и проектите;

• Възможност за комуникация на място с екипа на СофтУни, за административни и организационни въпроси;

• Възможност за по-качествена работа по на упражненията - обсъждане с колеги, обсъждане със асистенти, помощ при въпроси;

• Възможност за директна комуникация на момента при проблем с домашни или подготовка за изпит;

• Възможност за директна комуникация с трейнъри и асистенти;

• Възможност за консултация с курсисти, които са по-напреднали и обмяна на опит с други курсисти;

• Възможност за приобщаване към СофтУни общността – събирания след учебни занятия, организиране и участие в социални събития, игри и събирания;

• Възможност за нови запознанства с колеги, притежаващи същите интереси като теб;

• Възможност за учене в приятна и приятелска атмосфера, различна от домашната;

• Разсейващ фактор на домашната обстановка срещу мотивиращ фактор на среда, изпълнена с хора, споделящи твоите интереси;

• Възможност да „почувстваш студентството“ или да „се почувстваш отново като студент“, чрез интегриране в социална студентска среда;

• Онлайн обучението работи по-добре за напреднали;

Затова смело мога да препоръчам: Ако сте начинаещи, запишете се да учите присъствено! Кандидатствайте още днес за безплатния курс “Programming Basics” и изберете присъствената форма! Очакваме ви!