Loading...

Пет команди при Linux системна администрация

avatar Георги Кацаров 2 минути
Пет команди при Linux системна администрация

Тъй като хората сме същества, които мислим с изображения и звуци, за нас е много по-лесно да запомним дадена информация, когато я асоциираме с нещо звуково или визуално. Работата с компютър не прави изключение – удобният графичен интерфейс на операционната система е нещо, което имаме за даденост и едва ли се замисляме за огромния обем изчисления и автоматизации, които стоят зад едно привидно елементарно наше действие. Системната администрация обаче дейност, която изисква от нас да излезем от комфортната зона на графичния интерфейс и да се гмурнем в не особено приветливия на пръв поглед свят на командната конзола. Затова ако искате да навлезете в сферата на системната администрация на Liniux, в представям 5 конзолни команди както и действията, които те извършват.

iostat

Командата „iostat“ показва в детайли какво правят вашите подсистеми за съхранение. Тя обикновено се използва за да наблюдавате колко добре вашите подсистеми за съхранение работят като цяло и да забележите проблеми със забавяне на входящо-изходния поток, преди вашите клиенти да забележат, че сървърът е бавен, а вие определено искате това.

meminfo and free

”Meminfo” ви дава подробен списък на това, какво се случва с паметта. Обикновено вие достъпвате meminfo данните при работа с други програми, като “cat” (съкратено от “concatenate”) или „grep“ (“global regular expression print“). Ако например използвате „cat/proc/meminfo“ – това ще ви даде детайли по отношение на това, което се случва в паметта на вашия сървър във всеки даден момент. Ако ви трябва обаче само общата картина, тогава използвайте командата „free”. Това е и разликата между двете команди.

mpstat

Командата „mpstat“ ще ви докладва дейността на всеки от активните процесори при мултипроцесорен сървър. В предвид, че в наши дни навсякъде се използват многоядрени процесори, това означава, че командата е валидна за почти всички видове сървърни конфигурации. Тя позволява да се наблюдават общите статистики за системата или за отделния процесор. Този преглед може да ви помогне да забележите възможни проблеми с приложенията, преди потребителите да са разбрали преди вас.

netstat

netstat” е от инструментите, които администраторите използват ежедневно. Тя предоставя информация свързана с мрежите, като употреба на сокетите, routing, протоколи, мрежови статистики и други. Някои от най-използваните netstat опции са:

• -a - показва цялата информация за сокетите;
• -r - показва цялата routing информация;
• -i - показва цялата статистика за мрежовия интерфейс;
• -s - показва статистика за мрежовите протоколи;

nmon

nmon” е съкращение от „Nigel’s Monitor“ – популярен инструмент за наблюдение на производителността на Linux системи, който е с отворен код. “nmon” наблюдава информацията за производителността на няколко подсистеми, като процесорната утилизация, утилизация на паметта, входящо-изходящи данни за дисковете, мрежите и други. “nmon” предоставя данните в реално време, като използва конзолата дори за да създаде своеобразни „диаграми“, които да онагледят статистиките, които следите.

Посочените команди са малка капчица в океана от възможности, които предоставя Linux системната администрация. Ако искате да научите още неща, като инсталиране и настройка на Linux-базирани операционни системи, управление на потребители и права за достъп, както и създаване на скриптове и автоматизиране на задачи, то определено имате нужда от курса „Linux System Administration – февруари 2019“. Не изпускайте тази невероятна възможност и се запишете още днес!