Loading...

Светлин Наков: "Вярвам, че имаме една от най-добрите програми за практическо обучение на софтуерни инженери в света"

avatar Георги Кацаров 5 минути
Светлин Наков: "Вярвам, че имаме една от най-добрите програми за практическо обучение на софтуерни инженери в света"

Светлин Наков е основател на СофтУни и част от преподавателския състав в програмата по Софтуерно инженерство. Той успява да вдъхнови стотици хиляди млади хора да изберат програмирането, като в продължение на над 10 години работи в сферата на образованието за софтуерни инженери: първоначално като асистент в Софийски университет, след това преподавател в СУ, ТУ-София и НБУ, след това в собствена школа по разработка на софтуер, а в последните години – в SoftUni, където e съосновател и носител на вдъхновение, обучения, иновации и развитие. През цялото това време насърчава хиляди млади хора да се захванат с програмиране и технологии: чрез преподаване, чрез лекции, семинари и конференции, чрез книги и статии, и чрез стотици обучителни видео уроци. Водещ автор e на 15 книги за програмиране, непрестанно e лектор по конференции, семинари и обучения. Има десетки награди от състезания и олимпиади по програмиране, както и за предприемачески постижения. Вдъхновен от блокчейн технологиите, e участник и съветник в редица успешни ICO проекти и горд първосъздател на една от най-сериозните школи за блокчейн инженери в света. Ето какво сподели за програмата по Софтуерно инженерство в следващите редове.

Какво предстои в програмата по Софтуерно инженерство, която стартира през м. май?

Светлин: От сезон на сезон вдигаме все повече качеството на учебното съдържание и на преподаването, въз основата на детайлен анализ на постоянно събираната обратна връзка. Очаквам много силен сезон и през май 2019 г. Събрали сме топ преподаватели, подготвили сме много добре структурирано и внимателно подготвено учебно съдържание, с внимателен баланс между ново съдържание, упражнения, домашни и практически проекти. Стараем се да се грижим за всички студенти, не само за бързо напредващите и затова винаги търсим как учебният материал да се поднася последователно с плавно нарастваща трудност, съчетан с много практика.

Вярвам, че имаме една от най-добрите програми за практическо обучение на софтуерни инженери в света и много силен екип, който ще предаде реален опит от индустрията директно към студентите в класната стая и през онлайн каналите ни. Очаквам отново да изградим сплотена студентска общност, която дава увереност и подкрепа на всеки учащ, усещане че не е сам и позитивна атмосфера на взаимопомощ. Очаквам отново хиляди студенти да поемат по пътя към професията „софтуерен инженер“ и скоро да стартират като младши разработчици и експерти по софтуерните фирми.

Кои са преподавателите, които ще се включат в предстоящите модули и защо избрахте именно тях?

Светлин: Работим с топ преподаватели, които са не само отлични професионалисти с репутация в своята сфера и значим опит с технологиите, които преподават и софтуерното инженерство като цяло, но и имат дар слово и вътрешно желание да споделят знания, да обясняват, да преподават и вдъхновяват. Именно такива са нашите водещи лектори във всеки един курс от основната програма наречена „Софтуерен университет“ в СофтУни.

Познавам персонално всички лектори, много от тях са ми и лични приятели от много години насам и мога да ви гарантирам, че те са истински професионалисти, наистина разбират в дълбочина материята и наистина могат да преподават. Свидетелство за това са и анкетните карти, които попълват студентите и в които оценката за преподавателя варира между 9.50 и 10.00 от максимум 10.00 точки. За мен обратната връзка от студенти и фирми за преподавателите в СофтУни е най-силната атестация, не моята лична оценка.

SoftUni вече е лицензиран учебен център по Закона за професионалното образование и обучение. Какво означава това за студентите?

Светлин: В България има лицензирани и нелицензирани учебни центрове във всякакви сфери: технологии, маркетинг, езикови школи, школи по танци, спортни клубове и други. СофтУни до началото на 2019 г. е оперирал като нелицензиран учебен център, защото законът налага неразумни изисквания и ограничения за т.нар. „центрове за професионални обучения (ЦПО)“, а в същото време учащите не търсят държавно признати свидетелства за преминато обучение. Допълнително, школите, които обучават с ваучери по разни евро-програми и програми за преквалификация на безработни, носят не съвсем добър имидж на лицензираните учебни центрове (ЦПО).

Ръководството на СофтУни взехме решение да преминем към лицензирано от НАПОО (Национална агенция за професионално образование и обучение) образование като учредим учебен център СофтУни ЦПО“, за да можем да издаваме европейско признати свидетелства за професионално обучение и професионална квалификация, които се оценяват високо от чуждестранните студенти извън Европа.

Според изискванията на закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО) при записване в курс за професионално обучение се изискват куп документи, които утежняват много работата на всички, но в СофтУни успяхме да дигитализираме подаването на тази документация. От всички желаещи да получат свидетелство за професионално обучение от СофтУни ЦПО заедно с европейско приложение на английски език, ще бъдат събирани допълнителни документи (здравна декларация или здравен документ, копие от диплома за завършено образование или справка от националния регистър за дипломите и други).

Сегашните сертификати от СофтУни за завършване с отличие се запазват без промяна. Свидетелствата за професионално обучение са допълнителни и се издават при успешно придобит СофтУни сертификат и при изрична молба от страна на студента, която се подава електронно.

Как мотивираш студентите да учат и да постигат добри резултати?

Светлин: Винаги съм разчитал на вдъхновяващи и разпалващи послания към студентите, когато се срещам с тях на живо, в клас или онлайн, когато преподавам, по събития за предприемачи и технологични конференции, както и на личен пример, с който демонстрирам как с упоритост и много труд се постигат страхотни резултати в софтуерната и ИТ индустриите. Давам примери от моя опит, как техни колеги са успели да се реализират в софтуерната индустрия чрез СофтУни при не съвсем леки условия, давам примери как с труд и постоянство, дори и по-слабите студенти успяват, давам примери как мнозина се реализират в дигиталния свят и извън софтуерната индустрия след обученията в СофтУни. Всичко това, преплетено с истинско вдъхновение и дълбока вяра в каузата на СофтУни запалва студентите по програмирането и ги вдъхновява да поемат към професията на софтуерния инженер и ги подкрепя по дългия път към нея, изпълнен с много усилия, предизвикателства и трудности.

В новата програма по Софтуерно инженерство очаквайте много практика, едни от най-добрите преподаватели в ИТ индустрията и силен фокус върху избраната професия! Повече за модулите вижте на техните страници:

Fundamentals Module - май 2019;

C# Advanced- май 2019;

Java Advanced - май 2019;

JS Core - май 2019;

Java DB - май 2019;

C# Web - май 2019;

PHP Web - май 2019;

Front-End - май 2019;

Очакваме ви!