Loading...

Инес Иванова: "Най-много ми харесва да виждам промяната в характера на хората"

avatar Георги Кацаров 4 минути
Инес Иванова: "Най-много ми харесва да виждам промяната в характера на хората"

Инес се записва в СофтУни с цел да придобие основни познания в програмирането, но се запалва до такава степен, че само няколко курса след това вече работи като Front-End Developer към старт-ъп компания в областта на Data Science. Най-богат опит има в езиците Python, C#, ТypeScript (Angular 5), a от скоро развива уменията си и в C++. Инес ще ви разкаже по-подробно пътя по който е изминала в света на програмирането до този момент.

Здравей, ще се представиш ли за читателите на нашия блог?

Инес: Казвам се Инес Иванова и в момента съм преподавател в СофтУни. Бях фронтенд девелопър 1 година в старт-ъп компания, която се занимава с data science. В момента разработвам странични проекти – фрийленс и свои собствени, като фокуса ми е повече върху бекенд.

От колко време се занимаваш с програмиране и как започна? Защо избра тази технология?

Инес: Започнах през септември 2016 в курса "Programming basics with C#". Тогава исках просто да поопозная поне малко света на програмирането, тъй като работех в същата компания, но като HR. Общо взето без да възлагам големи надежди, ходех на лекции, решавах домашните и задачите и малко по-малко започнах да усещам, че все повече се дразнех, ако някоя задача не би излизаше на пълен брой точки.

Неусетно започнах да прекарвам всяко свободно време пред лаптопа и да си блъскам главата с елементарни грешки и задачи. Състезателния дух в мен се пробуди и реших, че ще отида на изпита и ще изкарам максимален брой точки на всички задачи за по-малко от час и половина. Започнах да си засичам време на задачите, пререшавах ги по няколко пъти и накрая на изпита стана точно това, което си бях заложила. Моя работодател (също програмист) се зарадва много на това постижение и ме подкрепи в желанието ми да запиша следващото ниво отново със C#. Никак не беше лесно, тъй като по това време следвах две бакалавърски степени в Софийски университет едновременно, учех в СофтУни и имах работа, но смятам, че човек колкото е по-зает, толкова повече оптимизира действията си, за да постигне целите си.

След известно време започнах като младши разработчик, в същата фирма, но тъй като програмистите използваха Пайтън, трябваше да сменя езика и да изпълнявам елементарни задачи с него. Тогава разликата между типизиран (C#) и скриптов език (Python) ми се стори в началото голяма хапка, но се оказа след време, че няма значение на какво пишеш, нещата са много подобни. След няколко месеца се оказа, че оставаме без фронтенд девелопър и някой трябваше да поеме неговата роля. Започнах да се уча от различни видеа и туториали на JavaScript, Typescript, HTML, CSS и Angular 2+. И така започна моята една година като фронтенд. Разбира се не беше лесно и колкото и да учех винаги имаше още нещо, което научавам, което мога да направя/напиша по-добре и т.н.

Какво те мотивира да преподаваш?

Инес: Мотивират ме хората. Погледите им, когато разберат и научат нещо ново, силната им мотивация да направят голяма промяна в живота си, захващайки се с програмиране. Обичам как ме предизвикват да се изпипват материалите и писането на код до последния детайл, харесва ми как хора от съвсем различни сфери, нямащи си идея от програмиране идват в бейсика, не могат да разберат променливи, но са до такава степен мотивирани, че отдават голяма част от времето си, започват да решават задачи и да учат много, минават през следващите нива и излизат от джанго с достатъчно знания да вдигнат една прилична апликация съвсем сами. Но най-много ми харесва да виждам промяната в характера им – от хора готови да се откажат и не полагащи достатъчно труд, се превръщат в жадни за знания, постоянно търсещи нови и нови начини да се образоват и да стават по-добри в това, което искат да правят, осъзнати личности с плам в очите, че щом са решили ще стане.

Предстои да водиш обучението Python Development. Какво предстои на научат курсистите?

Инес: В курса "Programming Basics with Python - април 2019" студентите ще се запознаят с "азбуката на програмирането". Ще разберат стъпка по стъпка какво е променлива, проверки, вложени проверки, цикли, вложени цикли и ще имат възможността да решават задачи, чрез които да разберат още по-добре смисъла на конструкциите и как работят те.
В следващия курс – "Python Fundamentals - юни 2019" - ще стъпим върху основата от предния курс и ще си говорим за функции, листове, речници, класове и обекти, както и основни принципи на обектно-ориентираното програмиране.

Какви умения ще придобият участниците в курса и ще могат ли да ги приложат директно в работния процес?

Инес: Ще придобият фундаментални знания, но крайно недостатъчни за започване на работа. Със сигурност знанията, които са научили ще бъдат стъпало към следващата материя, която трябва да изучат, за да могат да започнат работа със самочувствието, че знаят какво трябва и как трябва да направят, за да постигнат резултата, който се очаква от тях.

Ако е вие, скъпи приятели, искате да навлезете в света на програмирането с един лесен за разучаване език, какъвто е Python – запишете се още днес за модула „Python Development – април 2019“. Очакваме ви!