Loading...

"Софтуерните инженери изграждат бъдещето на човечеството" - Антония Атанасова

avatar Катерина Костадинова 5 минути
"Софтуерните инженери изграждат бъдещето на човечеството" - Антония Атанасова

Антония Атанасова е ценна част от трейнинг екипа на СофтУни и днес ще ни разкаже повече за професионалния си път, за вълнуващите моменти от развитието и, ще ни представи повече информация за цялостната програма по софтуерно инженерство. Вижте интервюто, което проведохме с нея:

Разкажи ни повече за професионалния си опит

Моят кариерен път започна в сферата на дигиталния маркетинг. Около две години това беше голямата ми страст и мечтаната ми професия. Тогава, търсейки нови хоризонти за развитие, предложих на компанията, в която работех, да започне да предлага изработка на уебсайтове, като съответно аз се заех с това. Тогава беше първият ми сблъсък с програмирането и със СофтУни. Докато още вървях по програмата по софтуерно инженерство се включих в стажантската програма на университета, където разбрах, че това е мястото, на което искам да работя още дълги, дълги години. Започнах да се занимавам с неща като това да съм квестор на изпити, да проверявам изпити, да качвам материали и др. Тогава пред мен се появи най-предизвикателната възможност – да преподавам. Въпреки големия страх, който имах, веднага се съгласих и тогава открих едно от най-ценните неща за себе си – че обичам да давам и споделям знания.

Повече от година преподавах активно като част от трейнинг екипа на Software University, а сега отговарям за цялата JavaScript пътека тук. Това да премина от стажант към технологичен трейнър и към мениджър ми помогна да израстна изключително много и винаги ще съм благодарна на СофтУни, че ми даде тези възможности.

Защо да изберем програмирането като професия?

Програмирането е завладяващо за всички онези хора, които имат жажда за приключения и нови хоризонти. Това не е професия, която ще учите 1 година и ще практикувате с все същите знания до живот. Напротив – красотата на професията се крие в непрестанното учене, а то с времето става все по-неусетно като процес. Самият факт, че софтуерните инженери изграждат бъдещето на човечеството и са част от дигитализацията, на която сме свидетели, показва колко вълнуваща професия всъщност е това.

Какви умения трябва да притежава един човек, за да стане програмист?

За да не изброявам така познатите на всички умения, които вярвам се изграждат с течение на времето, ще споделя само за моето любимо - желание и отдаденост. Ако един човек обича това, което прави, и му се отдаде изцяло - пътят към успеха му е гарантиран.

Разкажи ни повече за цялостната програма по софтуерно инженерство?

Програмата ни по софтуерно инженерство е уникална, защото тя дава пътя и насоката на всеки един начинаещ, който иначе би се лутал дълго време сам. Програмата е изградена от най-добрите професионалисти от ИТ света и вече години наред не спираме да я подобряваме. Самият факт, че зад тази програма стои екип от 22-ма души и десетки лектори, дава ясна представа колко важен критерий е за нас качеството на обученията ни. Нашата цел винаги е била да грабнем един начинаещ ентусиаст и през времето, в което учи при нас, да му дадем най-практическите знания, проекти и задачи, така че да бъде достатъчно уверен и можещ, започвайки първата си работа.

Какъв е твоят съвет към студентите за избора на технология?

Моят съвет е – не се колебайте да започнете, а на какъв език ще бъде е второстепенен фактор. Много голяма част от студентите ни, включително и аз преди години, избират технологията си на база на коментари от тук и там. Нашият безплатен Programming Basics започва с основни познания по програмиране, които доста си приличат на всеки един език. Както казах, ключовото качество в един човек е постоянството, така че ако сте постоянни - технологията и проектите, които ви вълнуват, ще дойдат сами.

Разкажи ни малко за лекторския състав в програмата

Изключително горда съм от факта, че имам щастието да се запознавам и да работя с най-добрите лица от ИТ света. Това беше една от най-градивните стъпки с цел повишаване на качеството ни и вярвам, че успяваме да покоряваме върхове, вече и на световно ниво благодарение на нея. Лекторите ни не са просто програмисти, които могат да пишат код – те са вдъхновители, истински професионалисти, хора, които вярват, че силно общество се гради тогава, когато даваш.

Какви са възможностите за развитие, които програмата дава?

Възможностите за развитие за един студент в програмата по софтуерно инженерство са огромни. Ние се стараем да не затваряме студентите ни в строго определен път с една технология и именно затова предлагаме обучения от всеки един аспект, в който човек може да се развие кариерно. Примерите и съчетанията за това как човек може да се развива, учейки при нас, са стотици – често разказваме много от тях в блога ни. Искрено съм щастлива, че успяваме да дадем на хората знанията, от които имат нужда, за да успяват!

Ако думите на Антония ви вдъхновяват и си мечтаете и вие да направите първата стъпка в посока постигане на мечтаното професионално развитие в IT сферата – присъединете се към някой от предстоящите модули по софтуерно инженерство! Обучението е с изключителна практическа насоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите технологични компании в света! 

Предстоящи модули: