Loading...

Вдъхновяващият професионален път на Добри Стоилов

avatar Катерина Костадинова 5 минути
Вдъхновяващият професионален път на Добри Стоилов

Добри Стоилов е новото попълнение в лекторския състав на цялостната програма по софтуерно инженерство. Днес той ще ни разкаже вдъхновяващата история на своя професионален път – откъде и как започна всичко, какво е постигнал до момента и каква е визията му за бъдещето. С този разказ се надяваме да ви мотивираме и вие да следвате своите цели и мечти в ИТ индустрията безотказно, защото възможностите и перспективите са огромни и всяка следваща стъпка си струва положените усилия!

Ето и разказа на Добри:

Здравейте! За мен е удоволствие да разкажа накратко историята си, с което наистина се надявам да вдъхновя младите таланти да продължават напред по пътя на софтуерното инженерство. Възможностите са големи, а в днешни дни стартирането на кариера в областта е в пъти по-гладък процес, в сравнение с времето, в което повечето от преподавателите в цялостната програма са поели по този път.

Как започна всичко

Интересът ми към компютрите се породи още когато бях много малък. Разбира се, електронните игри с жетони заемаха голяма част от вълненията ми тогава, където съм профуквал времето си неведнъж и не малко. Както за всички мои връстници, така и за мен, през детството ми главната мотивация да имаш компютър бяха игрите.

Към края на 80-те, когато бях 10 годишен, баща ми, военен летец, ме водеше на летището, където имаше IBM - XT286 с метеорологичен софтуер и разбира се “Котката” - емблематичната игра на същата компания. Това беше едно електронно чудо в моето светоусещане, с удивителни способности на божество. Тогава, за късмет, в България вече се произвеждаха компютри, всеки знае за репликте на Правец, по-яките реплики бяха на Епъл - Правец 82, но пък те бяха скъпи и дефицитни колкото нова Лада. Баща ми беше запален и купи достъпния тогава Правец 8Д - реплика на британските Tangerine Oric, това беше едно от най-вълнуващите събития в моя детски свят.

Когато завършвах гимназия, нямах домашен компютър, 386/486 тогава пак бяха безумно скъпи, но имах възможност да чиракувам първо в предпечатни студия - през 90-те този бизнес беше много добре развит. През 98-ма още не бях завършил и започнах работа в едно студио за дигитално-аналогово видео, 3D анимация и всичко свързано с телевизионната индустрия. Тогава осъзнах, че да бъдеш ползвател на софтуера е интересно, но още по-интересно е да участваш в създаването на софтуер. Имайки малко опит с домашния правец и неговите базови възможности, се заех с амбициозната задача да се самообучавам на езика C. Междувременно се заех и с решаването на кошмарно много задачи, за да ме приемат във ФМИ. Майка ми не е между живите вече, за съжаление, но на нея дължа огромна част от подкрепата в това трудно и продължително начинание. Попадайки в “Приложна Математика” ни запознаха с езика Java, който много ми хареса тогава. Въпреки, че бях понаучил С, джавата беше толкова приятна за мен по онова време, в сравнение с това, с което до момента се бях занимавал, колкото в днешни дни е Python, в сравнение с Java

Какво последва

На моменти преминавах през ад, който обаче ме изгради днес като човек. Когато бях първи курс (около 2001 г.), цялата тази математика се беше струпала до степен, в която дните ми буквално се сливаха. Тогава ме взеха за млад учител в частно училище. Имаше сериозен недостиг на учители по информатика, но решението да приема работата си имаше както своите плюсове, така и големи минуси. Всички упражнения в университета ми бяха в тези два дена, в които работех, което доведе до неприятна развръзка за моето обучение. Скъсаха ме на всички изпити по математика, взех само програмирането с Java. После започнах като Junior Java Developer в една, образно казано, “таванска” фирма, на г-н Михаил Аврамов, на когото дължа много, защото ми даде възможността да се уча на практически занаят. През цялото време ученето на диференциални уравнения, комбинирано с работата, беше почти непосилна задача, вечно бях на ръба от отпадане, но с ужасно много усилия, постоянство и късмет успях да взема всичките си изпити, макар и с няколко прекъсвания и провлачвания. През 2009 г. си взех заветния държавен изпит и научих Python. От 2005 до 2014 г., по стечение на обстоятелствата, кариерата ми се стече като системен администратор, правил съм мрежите и сървърите на национална генетична лаборатория, работих за големи компани, но винаги се е налаго и да програмирам, за да автоматизирам различни процеси. От 2014, вдъхновен от колегите си програмисти в Сирма, реших да изляза от комфортната си зона и да се преквалифицирам в професионален Python  Developer – и това, на свой ред, беше много труден процес, но успях, чрез хакатони и лични проекти, да привлека вниманието към способностите ми като програмист. Така последните 5 години се радвам на изключителен успех като професионален Python дев.

Какво стои в сърцето на постигнатото

Считам за изключително важно да отбележа какво точно правех, за да успея да се изкача по стръмната скала, към върха на която се бях запътил. Може би това ще даде по-ясна представа на младото поколение днес какво е разковничето, което стои зад успеха на програмистите, може би ще им помогне да изградят своя собствен план за действие.

Истината, която не е безизвестна, е че всичко става с изключително много практика. Написал съм много код и не всичко, което съм правил, е било перфектно, но вярвам, че съм свършил добра работа за множество проекти, а все още имам много неща, които бих искал да постигна.

Това, към което се насочих в последната година, като допълнителна инвестиция с време, е да предам моя опит, чрез менторство и преподаване. Изключително удоволствие е за мен възможността да се включа в цялостната програма по софтуерно инженерство на Софтуерния университет, за което съм благодарен на Светлин Наков, който се свърза с мен с това предложение. Надявам се опита и знанията ми да бъдат полезни на бъдещите програмисти – с много желание и практика, успехът е неминуем!


Ако думите на Добри са ви вдъхновили и си мечтаете и вие да направите първата стъпка в посока постигане на мечтаното професионално развитие в IT сферата – присъединете се към някой от предстоящите модули по софтуерно инженерство! Обучението е с изключителна практическа насоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите технологични компании в света! 

Предстоящи модули:

МОДУЛ: Fundamentals Module – септември 2019

МОДУЛ: C# Advanced - септември 2019

МОДУЛ: Java Advanced - септември 2019

МОДУЛ: JS Advanced - септември 2019

МОДУЛ: C# DB - септември 2019

МОДУЛ: Java Web - септември 2019

МОДУЛ: JS Web - септември 2019

МОДУЛ: Front-End - септември 2019