Loading...

Николай Костов - успехът на студентите като най-силен мотиватор

avatar Катерина Костадинова 3 минути
Николай Костов - успехът на студентите като най-силен мотиватор

Николай Костов е част от звездния лекторски екип в цялостната програма на СофтУни. Занимава се с програмиране вече повече от 15 години, като зад гърба си има редица софтуерни проекти и богат опит като преподавател. Към днешна дата работи като Solutions Architect за ZenCode и води лекции в СофтУни.

Как се среща с програмирането, кои са най-големите му успехи и какви качества трябва да притежава успешният програмист – вижте в следващите редове.

Първи стъпки в програмирането

Успешният днес софтуерен разработчик се среща за пръв път с програмирането едва в шести клас: „Една игра крашна и ме прати в интерпретатора на бейсик. Започнах да променям тук-там и ми стана интересно.“ Любопитството го води към други източници и така открива езиците C и C++. Още в ученическите си години изучава VisualBasic.NET, C# и PHP. Интересът към програмирането му носи редица призови места на олимпиади по информатика и информационни технологии. Отличията, както по-късно споделя Николай, са били допълнителен стимул да продължи да се развива в областта.

Успехът на студентите като личен успех

Николай има зад гърба си редица успешни проекти за български и международни клиенти. От автоматизираната система за оценка на домашни и изпити Open Judge System, по-позната като judge.softuni.bg, през онлайн футболен мениджър и играта „Сантасе“ с компютърен играч, до американска адвокатска система с интеграция на американския съд и система, която преценява дали някой служител има опасност да напуска дадена компания.

Въпреки че името му стои зад толкова мащабни проекти, за свой най—голям успех Николай отчита студентите, които е обучил. Както самият той споделя: „Да ги видя как се развиват, как се издигат в професията, да чуя колко са успели, да видя как стават част от развитието на индустрията - това ме кара да се чувствам успял. Още по-голям успех е, ако видя мои студенти да преподават на други. Това означава, че индиректно сме запалили чрез тях искрата и на други хора да успяват в професията и живота.“

Умението да преподаваш или най-високата степен на учене

Неслучайно едно от качествата, които трябва да притежава добрият програмист, според Николай Костов, е умение и желание да предаде знанията си. Да можеш да обясниш едно нещо е най-високата степен на научаването.

Наред с умението за споделяне на знания, според него успешният програмист трябва да притежава логическо и абстрактно мислене. Тяхната липса обаче не трябва да спъва развитието на разработчика, защото това са умения, които могат да се развиват: „Добрата новина е, че логическото мислене се упражнява и учи, и хората, които смятат, че им липсва и това ги спъва да се развиват в професията, могат да направят стъпки в посока да го развият.“

Умение за учене и разбиране, упоритост и търпение, внимание към детайла също са много ценни качества за един програмист, категоричен е Ники: „Нашата професия изисква отдаденост. За да станеш добър, трябва да отделяш по повече време от средното за другите професии.“

Не на последно място, Николай определя като изключително важни комуникационните и бизнес умения. Според него позитивният и готов да помогне колега е много по-ценен, отколкото знаещият, но неспособен да се приобщи към екипа такъв. А бизнес уменията са от полза, за да се разбере как работят нещата и защо едно нещо е по-приоритетно от друго.

Най-ценните предимства на цялостната програма на СофтУни:

За Николай цялостната програма на СофтУни има няколко отличителни предимства и това са:

Преподавателите - „СофтУни успя да събере страхотен екип (специалисти и преподаватели), което според мен е най-ценното за всяка една успешна академия.
Структурирана и съвременна програма: „Програмата е разработена така, че води студентите от съвсем начинаещо ниво, до ниво, в което са готови да започнат работа. Всичките домашни и проекти, които са подготвени за студентите, им помагат да придобият и практически опит, още преди да са започнали работа.“
• Ресурсите и обслужването - качеството на материалите, клиентската поддръжка и обучителната система, също са сред най-ценните предимства на програмата.

Ако искате да учите от практици и лектори като Николай Костов и да дадете старт на своята мечтаната кариера в IT индустрията, станете част от предстоящите модули по софтуерно инженерство. Обучението е с изключителна практическа насоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите технологични компании в България!

Ето ги и предстоящите модули:

Fundamentals Module - януари 2020 

C# Web - януари 2020 

C# Advanced - януари 2020 

Java Advanced - януари 2020

Python Advanced - януари 2020 

Front-End Frameworks - януари 2020 

Java DB - януари 2020 

JS Advanced - януари 2020 


Автор: Мария Цекова