Loading...

Предимства на PHP и преследване на кариера като PHP Web Developer

avatar Катерина Костадинова 3 минути
Предимства на PHP и преследване на кариера като PHP Web Developer

Ако се замисляте за преследване на кариера в сферата на софтуерното инженерство, е необходимо да сте запознати с възможностите, които се разкриват пред вас. Изборът на технология и език за програмиране са сред ключовите фактори за стартирането на вашето обучение и съответно кариера в областта. Една от много опции, които имате, е да изучавате езика PHP.

Какво представлява езикът PHP?

PHP е програмен и скриптов език за създаване на динамични и интерактивни web сайтове, desktop приложения и е много широко разпространен. Предимно се използва за разработване на web сайтове, като PHP библиотеките значително улесняват този процес, тъй като спестяват писането на сложен и обемен програмен код. Създаден е през 1994-та година от Размус Лердорф и е написан на езика C и C++. В самото начало името му служи като абревиатура на Personal Home Page.

Какво можете да правите с PHP?

На практика всичко, което пожелаете, касаещо работа с web сървъри. Можете да създавате най-различни неща от SaaS (Software as a Service) приложение до малък скрипт, с който да обработите данни за няколко секунди. Можете дори да напишете много сложен набор от програмен код, който случайно да се превърне в успешен софтуерен бизнес, защото историята познава такива случаи, благодарение на PHP.

Сред предимства на езика са:

 • PHP е open source и разработването на софтуер е безплатно и бързо;
 • Има множество работни рамки с голям набор от лесно достъпни инструменти;
 • PHP е platform independent, което означава, че приложенията, писани на езика, се поддържат от всякакви операционни системи;
 • Може да се интегрира с други програми езици;
 • Лесен за научаване;
 • Разполага с удобен начин за свързване с бази от данни, като за целта разполага с built-in модул;
 • Интегрира се с множество видове системи за менажиране на бази от данни;
 • Лесна поддръжка;
 • Online support и голямо community;
 • Бързо и ефективно тестване;
 • Сигурност;
 • Стабилност.

PHP и Wordpress

PHP се използва и интегрира навсякъде, а работните рамки, с които разполага, са част от причината програмистите да го използват като инструмент, като например Symphony, която спестява доста писане и усилия. Тъй като може да бъде използван навсякъде, е много лесно да започнете работа с тази технология. Много от популярните приложения са писани на PHP. Wordpress е може би най-нагледният пример за това, но и инструменти като Joomla, Drupal, Magenti, ExpressionEngine, MediaWiki и други са също сред езиците, които ползват PHP на сървърно ниво. Известни рамки, които се използват, са Symfony, Zend, Lavarel, Aura и други.

WordPress обслужват много голям процент от интернет пространството, което автоматично означава, че голям процент от сайтовете по света използват PHP. Твърди се, че са приблизително 35%.

PHP рендерира HTML много лесно, по-лесно отколкото който и да е друг език. Много е лесно да се замени HTML с PHP. Ако промените малко таговете и добавите към тях тагове, в които има разписана логика, повечето web сървъри са така конфигурирани, че да се погрижат за всичко останало вместо вас. Много е лесно и почти всеки може да започне да програмира на PHP, без необходимостта да разбира програмирането в дълбочина.

Кариера като PHP Web Developer

Преследването на кариера като PHP Web Developer е сред най-скоростните варианти за започване на работа в сферата на програмирането. Освен, че технологията е лесна за научаване, обемът от знания, необходими за усвояването й, е малък, в сравнение с другите технологии. В рамките на месеци е напълно възможно от обучаващи се, да се превърнете в работещи програмисти, имайки предвид, че PHP програмистите са много търсени на нашия пазар.

Ако имате желание да започнете своя път като PHP Developer, PHP Fundamentals е много подходяща стартова точка, тъй като целта на курса е именно да ви въведете в основите на програмирането с PHP и да направи прехода към Web програмирането ефективен. В рамките му ще се запознаете с основни линейни структури като масиви и листове, ще усвоите логически умения за решаване на проблеми, уменията за работа и преработване на текст и много други, които са крайно необходими за полагане на основите по пътя към вашата кариера. Ако сте готови да започнете, запишете се и стартирайте обучението си в курса PHP Fundamentals - декември 2019.