Loading...

Ангел Райнов за бъдещето на ИТ сферата, работата в екип и обучението си в Софтуерния университет

avatar Катерина Костадинова 2 минути
Ангел Райнов за бъдещето на ИТ сферата, работата в екип и обучението си в Софтуерния университет

Представяме ви Ангел Райнов – един от успешно завършилите Софтуерния университет студенти, който днес накратко ще ни разкаже своята вдъхновяваща история. Вижте следващите редове, за да почерпите доза мотивация за своето развитие в света на една от най-бурно развиващите се съвременни сфери – тази на програмирането!

Здравей, Ангел! Разкажи ни малко повече за себе си! Как започна историята ти със СофтУни?

Здравейте! Занимавам се с програмиране от 2 години, като в момента се подвизавам като Software Developer в Devhex.

За СофтУни научих, след като гледах един репортаж с основателите му, а именно - Светлин Наков и Христо Тенчев. По това време учих Биомедицинско инженерство в един от столичните университети. Третата година, след като се върнах от бригада в Щатите, бях решил, че няма да работя в лаборатория, а вместо това веднага се записах за Programming Basics.

Какви са впечатленията ти от курсовете в СофтУни?

Много добри. Курсовете покриват необходимото в разумен период от време. По стечение на обстоятелствата минах през всички технологии тогава (Java, C#, JavaScript, PHP). Придобих фундаменталните знания за един програмист. Това ми даде възможността да разбера, че технологиите са просто инструменти, необходим за извършването на дадена задача.

Какво се промени за теб, след като започна курсовете?

Като цяло, най- голяма промяна претърпя ежедневието ми, но това беше успоредно с целта ми да стана програмист. Много е важно да си обргаден от хора с подобни интереси, затова се записах в присъствена форма. Запознах се с много позитивни и отдадени личности, с които си останахме приятели и след като завършихме. Научихме се да работим в екип и да си помагаме. Дори когато нямахме занятия, ние се събирахме в кафето или в някоя свободна зала, за да решаваме задачи. Всички трейнъри, до които съм имал допир, бяха супер отзивчиви, което помогна за бързия напредък в групата. Получихме и редица полезни съвети, а колкото до въпросите - не ни отговаряха само по време на изпит :).

Какво е бъдещето на ИТ сферата в твоите очи?

Всичко се развива с голяма скорост. Добре е, че освен университетите, вече има и доста школи за дигитални умения, които да спомагат за развитието на IT индустрията. Неслучайно технологични гиганти като SAP, VMware, HP и много други са избрали именно България за своите развойни центрове. Точно тази конкуренция качва много нивото родните разработчици.

На последно място – можеш да дадеш съвет към всички, които тепърва навлизат в сферата на софтуерното инженерство?

Мога да дам няколко съвета на бъдещите програмисти:

- Заобиколете се с хора със сходни цели и интереси.

- Задавайте въпроси.

- Упражнявайте наученото. Никой няма да се труди заради вас!

- Не се отказвайте след първата лоша оценка.

- Fail forward.

 В случай че и вие имате с какво да ни вдъхновите – разкажете своята история на marketing@softuni.bg. А ако искате да започнете да пишете успешната си история сега, включете се в цялостната програма по софтуерно инженерство от ТУК!