Loading...

"Програмирането отваря възможности, които много хора не подозират, че съществуват!" - Йордан Джамбазов

avatar Катерина Костадинова 2 минути
"Програмирането отваря възможности, които много хора не подозират, че съществуват!" - Йордан Джамбазов

Йордан Джамбазов е един от лекторите в цялостната ни програма по софтуерно инженерство. Той се занимава с разработка на софтуер от 2005 г., като основният инструмент, който използва в работата си, е Python. През годините е работил за различни компании по уеб, хардуерни, инфраструктурни, блокчейн и e-commerce проекти, а от 2015 г. работи като консултант. Технологичните му интереси се простират най-вече в сферата на fintech и edtech решенията, защото равният достъп на хората до финансови и образователни услуги, по негови думи, са предпоставка за разрешаване на проблема с бедността и това го мотивира.

В следващите редове ще ви запознаем по-отблизо с Йордан, за да научите повече за това какво го привлече към програмирането, кои технологии според него ще се развиват най-бурно в бъдеще и какви са ползите от това да се запишем в цялостната програма на Софтуерния университет:

Здравей, Йордан! Сподели с нас какво те привлече към програмирането?

Към програмирането ме привлече желанието да творя. След като родителите ни купиха първия компютър, с брат ми Момчил играхме игри почти денонощно и в мен се зароди желанието да участвам в създаването на подобни изживявания. Записах се на курс по програмиране, от който не разбрах почти нищо, но искрата вече беше запалена.

Каква е перспективата на ИТ сферата в бъдеще, според теб?

Перспективата на ИТ сферата в бъдеще е безгранична. Ако преди 20 години ИТ сферата е имала поддържащи функции на бизнеса, днес ИТ сферата Е бизнеса. Днес близо 6 милярда души по света имат мобилен телефон, но 2 милярда нямат достъп до финансовата система и поне още толкова са необразовани. Технологиите ни дават възможност да коригираме този дисбаланс. Решаването на тези проблеми ще предостави допълнителни иновации и перспективи.

Кои технологии според теб ще се развиват най-засилено занапред?

Не бих искал да пророкувам, защото всяка иновация поражда допълнителна иновация след себе си. 5G технологията е инфраструктурата, която би позволила масово навлизане на IoT решения. VR, AI, ML технологиите могат да променят начина, по който учим. 3D принтирането може да направи дроновете по-достъпни. При масово навлизане на дронове може би ще имаме нужда от протокол за координиране на полетите, който ще изисква нова безжична технология. Технологиите имат потенциала да решат 17-те цели на ООН за устойчиво развитие. Но няма как да се прецени еднозначно кое е по-важно, избирайки между бедност, глад, образование, климат, полово неравенство, питейна вода и т.н.

Защо да се запишем в цялостната програма на Софтуерния университет?

За да сме адекватно позиционирани на трудовия пазар. Програмирането е умение, което ни прави конкурентоспособни още днес. А след десетина години ще е задължително за почти всички професии.

Какъв съвет би дал на бъдещите курсисти, които тепърва стартират в сферата на програмирането

Бих им пожелал постоянство, отдаденост и търпение. Поздравявам ги за избора - програмирането отваря възможности, които много хора не подозират, че съществуват. Но процесът на овладяване на това умение не е лесен. Малцината, които ще станат добри в занаята, ги очакват години наред терзания пред монитора, съмнение в избора им и неудовлетворение от напредъка.

Започнете да пишете своята вдъхновяваща история в света на ИТ индустрията, като се запишете за някой от предстоящите модули по софтуерно инженерство! Обучението е с изключителна практическанасоченост и имате възможността да получите кариерно съдействие за над 70 от най-добрите световно известни технологични компании! 

Ето ги и предстоящите модули:

Fundamentals Module - януари 2020 

C# Web - януари 2020 

C# Advanced - януари 2020 

Java Advanced - януари 2020

Python Advanced - януари 2020 

Front-End Frameworks - януари 2020 

Java DB - януари 2020 

JS Advanced - януари 2020