Loading...

Какво е "Angular"?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Какво е "Angular"?

Angular е една от най-популярните JavaScript технологични рамки. Тя е създадена с основната цел да опрости разработката на уеб и мобилните приложения, чрез похвати като end-to-end tooling, декларативни темплейти и dependency injection.

Angular не трябва да се бърка с JavaScript библиотеките като jQuerry и е сходна с платформи като Polymer, Aurelia и React. Angular е разработена от Google през 2010 г. и от тогава е получила редица ъпдейти и обновления, които я държат актуална спрямо модерните технологични тенденции. Именно адекватната и актуална поддръжка от страна на Google е това, което постепенно превърна Angular в необходим и желан инструмент за уеб разработчиците.

Angular предлага богата и добра колекция от компоненти, които опростяват процеса по набиране, корекция и употреба на код. Ако вече сте понатрупали опит с JavaScript (което определено трябва да имате в предвид, че е необходимо, преди да се насочите към Angular), значи знаете колко лесно този език може да се превърне в досадно, тегаво и безкрайно copy-paste-ване. Именно тук на помощ идва Angular.

Технологичната рамка намалява количеството време, което разработчиците прекарват в писане на JavaScript stack-ове, което ускорява процеса по завършване на монотонните задачи и ви дава времето, което ви е необходимо да се фокусирате повече върху функционалностите и дизайна на вашето творение.

Сигурен съм, че за всяко приложение, което създавате, имате някой-друг ред код, който пазите в някой .txt файл за по-бърз достъп, но без значение колко сте бързи с ctrl+shift+v комбинацията, пействането на този код във всеки нов проект е времеемка задача, тъй като някой друг може да го направи вместо вас. И този някой е Angular.

Колко часове сте прекарали в кодене на решения за проблеми от общ характер, които са свързани със създаване на приложение или сайт с responsive дизайн? Корекция на отстояния, измерване на граници, странични ленти, центриране на текстови блокове, проектиране на гъвкави менюта, които не трябва да затрудняват или влошават потребителското изживяване... Списъкът е изтощаващ и може да продължава до безкрай. Освен всичко това Google непрекъснато спускат изисквания към сайтовете, за да отсеят спам URL-ите и да гарантират, че сайтовете предоставят достоверно и качествено съдържание. Пресен е споменът от влизането в сила на GDPR, за който всеки един сайт трябваше да приготви менюта, чрез които да изисква одобрението на потребителя. Това е супер, но като разработчици може би си давате сметка през какво са минали всички ваши бъдещи колеги, които е трябвало да направят редица менюта, които да са информативни, да предоставят възможности и най-важното - да се вписват в гъвкавия дизайн на нашата епоха. Всичко това свързано с тонове код, само за да може даден сайт да оцелее и да се задържи колкото се може по-високо в океана от резултати на Google. Как са постигнали всичко това с минимум време? Много просто - Angular.

Angular е проектиран така че да опрости тегавият, повторяем и времепоглъщащ процес по писане на код, правейки го много по-бърз и лесен. Веднъж след като се запознаете с това как да работите с рамката вие ще си освободите адски много време за нови възможности, нови клиенти и в крайна сметка - повече приходи.

А къде можете да придобиете ценни знания и да изградите пълноценни умения за работа с Angular? В курса „Angular - януари 2020“ на Софтуерния университет, разбира се! Остават само два дни до края на записванията, така че не губете време. Очакваме ви!