Loading...

Защо да избереш точно Java за своя кариерен път в света на програмирането?

avatar Катерина Костадинова 2 минути
Защо да избереш точно Java за своя кариерен път в света на програмирането?

Технологиите са неизменна част от ежедневието на съвременния човек. Днес повече от всякога сме заобиколени от много разнообразни компютърни програми, които улесняват живота ни. Затова и професията на програмиста е една от най-перспективните. Тя привлича младите хора не само заради успешната кариерна реализация, но и защото практикуването ѝ развива ценни личностни качества.

Едно от най-ценните неща, които хората развиват, още докато се учат да програмират, е структурирано мислене. Когато програмистите имат даден проблем, те не започват веднага с писането на код. Напротив, първото нещо, което правят, е да разбият големия проблем на по-малки задачи. Създавайки решения на проблема, започвате да мислите логично и това поражда множество креативни решения. Независимо от сложността на проблема, вие сте мотивирани да го решите и това ви превръща в човек, който може да управлява сам времето, ресурсите и работата си. Това умение се пренася и в житесйките ситуации. Ставате търпелив и се отнасяте с внимание към детайлите. Стартирате и отстранявате грешки, за да стигнете до идеалното решение.

Обикновено пред хората с интерес в областта не стои въпроса дали да започнат, а от къде. В следващите редове ще ви дадем няколко аргумента защо да започнете с Java.

Приложимост

От лаптопи до центрове за данни, от конзоли за игри до научни суперкомпютри, от мобилни телефони до интернет, Java е навскяъде. Този програмен език се използва за създаване на цялостни приложения, които могат да работят на един компютър или да се разпространяват между сървъри и клиенти в мрежа. Също така се използа за изграждане на малки модули или приложения за използване само на определена част от уеб страница.

Популярност

Java е тестван, усъвършенстван, разширяван и признат от огромна общност от разработчици, архитекти и ентусиасти. Въпреки произхода си от  над две десетилетия, езикът непрекъснато се развива през годините. Java е проектиран да даде възможност за разработване на преносими, високоефективни приложения за възможно най-широк спектър от компютърни платформи. Това дава възможност за всеобхватна достъпност и взаимодействие между отделни платформи. Предоставянето на приложения в хетерогенна среда позволява да се предлагат повече услуги и да се повишат производителността и комуникацията за крайния потребител.

Ценен за разработчиците

Java е предпочитан език от разработчиците, защото им предоставя възможност да напишат софтуер за една платформа и да го стартират на почти всички останали. Те могат да създават програми, които  да се изпълняват в уеб браузъри и дават достъп до наличните уеб услуги.

От друга страна, разработчиците могат да комбинират приложения или услуги, за да създадат силно персонализирани продукти. В допълнение – пишат мощни и ефективни приложения за мобилни телефони, отдалечени процесори, микроконтролери, безжични модули, сензори, шлюзове, потребителски продукти и практически всяко друго електронно устройство. Основният принцип, който прави Java толкова успешен, е възможността на разработчиците постоянно да надграждат модела, за да бъде конкурентен на съвременните технологични стандарти.

Няколко данни допълват казаното по-горе и потвърждават, че изучаването на Java е добро решение за старт на кариерата в областта на софтуерната разработка:

  • 89% от настолните компютри в САЩ изпълняват Java;
  • 3 милиарда мобилни телефони работят на Java;
  • 125 милиона телевизионни устройства работят с Javа;
  • Java е избор номер 1 за разработчиците;
  • Съществуват над 9 милиона Java разработчици по целия свят.

Дайте старт на своята IT кариера, като се запишете за курса Programming Basics with Java. По време на курса ще придобиете основни умения за писане на код, използване на променливи данни, работа с конзола, използва не условни конструкции и цикли. За повече информация и записвания - кликнете ТУК.  

Автор: Мария Цекова