Loading...

7-те умения, които всеки начинаещ програмист трябва да придобие

avatar Катерина Костадинова 3 минути
7-те умения, които всеки начинаещ програмист трябва да придобие

Ако мечтаете да станете добър програмист, е необходимо да притежавате набор от базисни умения, които да усвоите още в самото начало на своята кариера. Независимо в коя сфера на софтуерната разработка ще изберете да специализирате в бъдеще, тези умения ще са ви необходими. А на част от най-важните такива обръщаме внимание в днешния материал:

1. Абстрактно мислене

Абстрактното мислене е едно от задължителните умения, които всеки начинаещ програмист трябва да изгради. То представлява способността да мислите за даден предмет, обект или проект на много нива едновременно, да "превключвате" между различните нива, да съобразявате кои елементи ви трябват и кои не, а това от своя страна ще ви позволи да виждате нещата от друг ъгъл или да правите аналитични заключения. Тези умения са от съществено значение в областта на софтуерната разработка. Хубавото е, че абстрактното мислене е качество, което с натрупването на практически опит, може да се овладее бързо и ефективно.

2. Работа с данни и алгоритми

Програмният език C# е строго типизиран, което означава, че вие ще трябва да се научите да боравите с точно определени команди (синтаксис) по точно определен начин, за да изразите логиката, която мислите, в работещ програмен код. Синтаксиса на езика прави разлика между множество типове данни и по този начин се намалява вероятността за грешка при работата на програмата. Освен данните, вие ще трябва да научите и различни по-сложни логически конструкции, чрез които да изразите програмна и/или математическа логика. Общото название за такъв тип логически конструкции е "алгоритми".

3. Работа с бази данни

В началните курсове вие ще разработвате малки приложения, които ще работят изцяло в конзола, но в бъдещата ви професия, софтуера, който ще развивате ще работи с огромни масиви от данни, които трябва да се приемат, сортират, съхраняват и обработват. За целта в програмирането се използват различни видове бази за съхранение на данни. Познаването на дадена база данни включва множество умения, като познаване на видовете системи за управление на бази данни (Databases Management Systems или "DBMS"), видове бази данни, в зависимост от тяхното предназначение и структура, както и съпътстващият ги език за работа с бази данни.

4. Source Control или "Управление на версиите"

Възможно е когато пишете код от няколко места или работите много хора по дадено приложение да възникне разминаване във версиите на кода. За да се избегне както този проблем, така и неудобството от постоянното препращане и проверка на файлове, днес се използват централизирани онлайн решения, като хранилищата от типа на GitHub. Те улесняват процеса по уеднаквяване на кода, от който е съставено приложението, по което работите и дава лесна възможност за работа от много места или едновременна разработка от няколко души, без да влагате усилия в постоянен файлов обмен, щателна проверка на версии и прочее.

5. Изграждане и внедряване

Днес повечето проекти за разработка на софтуер имат определена автоматизирана система за изграждане и внедряване. Системата за изграждане е необходима, когато искате да се уверите, че кодът действително работи. Тя изпълнява тестове на програмната логика или потребителски тестове и предоставя някои отчети за текущото състояние на кодовата база. Важно е да разберете поне основите на това как работят тези системи.

6. Дебъгване

Пишейки код е възможно да се сблъскате с неочаквани проблеми, например кодът който току-що сте написали не работи както сте очаквали. Тук на помощ идва процеса по дебъгването. При него вие можете да видите как програмата изпълнява процесите, от които е съставена, стъпка по стъпка и да откриете в какво се състои даден проблем. Добрият разработчик тества собствения си код, преди да го предостави на някого другиго. Процесът по тестване започва още по време на неговото писане, когато вие можете да тествате различни части от кода, дали отговаря на вашите планове и дали няма някъде пропуск в логиката, която сте изградили.

7. Езици на програмиране

За да станете добър програмист, трябва да владеете поне един език за програмиране в дълбочина. Изберете кой език за програмиране искате да изучите, спрямо вашия интерес. Ако нямате ясно изразен интерес обаче, можете да започнете със C#. Този програмен език има общо предназначение и лесен синтаксис, което го прави изключително подходящ за начинаещи. Освен това, C# има голяма приложимост: от back-end разработка на уеб приложения, през мобилни апликации, крос-платформени приложения, до игри.

Започнете своето пътешествие в света на програмирането, като запишете курса Programming Basics with C# - март 2020. По време на обучението ще научите основите на C# и ще придобиете ключови умения в областта на програмирането. Курсът завършва с практически изпит по програмиране, който е приемен в програмата по софтуерно инженерство на Софтуерния университет. Повече информация вижте ТУК.

Автор: Мария Цекова