Loading...

5 предимства на програмния език C++

avatar Катерина Костадинова 2 минути
5 предимства на програмния език C++

C++ е обектно-ориентиран програмен език, който помага на програмистите да пишат бързи и преносими програми. Разработчиците могат да разчитат на поддръжка, благодарение на стандартната библиотека с различни шаблони (STL), с която езикът разполага. Той е един от най-важните програмни езици, тъй като почти всички програми съдържат код, написан на C++. Независимо дали това е вашата операционна система, софтуерът за обработка на снимки, любимата ви игра, или вашият уеб браузър, C++ играе ключова роля в почти всички приложения, които използваме. Той има няколко основни функции, които го правят предпочитан избор за създаването на различни приложения. По-важните от тях представяме в следващите редове.

Обектно-ориентиран

C++ е обектно-ориентиран език за програмиране. Това означава, че програмният код се групира в обекти, които комуникират помежду си и така се изгражда програмната логика.

Богата библиотека

Чрез стандартната библиотека с шаблони (STL), са достъпни много функции, които подпомагат бързото писане на код. Например, има стандартни библиотеки за различни неща като набори, карти, таблици и т.н.

Съвместимост

Съвместимостта между различните операционни системи е едно от най-големите предимства на C++. Независимо на каква платформа сте създали дадено приложение, то може да се стартира на всяка друга. Ако например пишете за Windows, можете да стартирате създадената от вас програма и на Линукс.

Близо до хардуера

C++ е по-близо до хардуера, отколкото повечето други програмни езици. Това го прави полезен в онези области, където софтуерът е тясно съчетан с хардуер и се изисква поддръжка на ниско ниво на софтуер. Ръчното управление на паметта, което езикът С++ позволява ви дава възможност (ако познавате добре хардуера си) да постигнете оптимално изпълнение на вашата програма от страна на хардуера.

Скорост

Тъй като C++ позволява с една идея по-директен контрол върху хардуера, респективно той е и по-бърз за изпълнение т.е. програмите, писани на С++ са с една идея по-бързи за изпълнение, от идентична програма писана на език от по-високо ниво. Като добавим към това и възможността за обектно-ориентирано програмиране, разбираме на какво се дължи популярността на езика С++. Именно за това той е в основата както на редица гейм енджини, като Unreal Engine или Source, така и на браузъри, и изобщо какъвто софтуер се досетите.

Ако искате да научите как да програмирате на един от най-популярни езици, запишете се за курса C++ Fundamentals - март 2020. По време на обучението ще се запознаете с основния синтаксис на C++, ще направите първите си стъпки в обектно-ориентираното програмиране и ще научите кои са най-често срещаните грешки при работа с езика. За повече информация и записвания - вижте ТОЗИ линк.

Автор: Мария Цекова