Loading...

3 полезни факта за C#, които ще ви е интересно да научите

avatar Катерина Костадинова 2 минути
3 полезни факта за C#, които ще ви е интересно да научите

Програмният език C# е сочен от специалистите за един от най-подходящите, с които да се стартира обучение по софтуерно инженерство. Той е широко използван, пише се сравнително лесно и могат да се намерят множество ресурси, свързани с него. В следващите редове ще ви запознаем с 3 полезни факта, съпътстващи този съвременен език за програмиране. Ако се вдъхновите да го опознаете още по-отблизо, обучението на инициативата ни Софтуерен университет - Programming basics with C# - е прекрасна възможност да положите основи в една от най-перспективните сфери в света.

1. Знаете ли, че за кратко време C# се е казвал Cool?

В зората на създаването си, програмният език C# се е наричал Cool. През януари 1999 г. Microsoft привлича Андерс Хейлсбърг, бившият главен архитект на Borland Delphi. Той оглавява екип, чиято задача е да разработи нов програмен език. Последният получава името Cool, което е абревиатура от „C-like Object Orientated Language“. Вероятно езикът и до днес щеше да продължи да се нарича така, ако не е съществувал рискът от засягане на нечии авторски права.

2. C# първоначално е било името на модифицирана версия на езика C 

През 80-те години на миналия век, Microsoft започва да използва модифицирана версия на езика C, на която дава името C#. Този проект обаче така и не се завършва, след като работата по него бива прекратена. От него е останало само името, което напомня за себе си в точния момент, когато трябва да се преименува новосъздадения тогава Cool.


През юни на 2000 г., по време на Professional Developers Conference, се случва официалното обявяване на този .NET проект с името C#, а всички ASP .NET библиотеки били портнати към него.

3. C# ще ви помогне да изпънявате различен тип задачи

Предназначението на всеки език, с който се пишат програми, е същите да разрешат дадени проблеми или задачи. По-конкретно със C# ще можете да правите:

Уеб разработка. Тя е възможна с помощта на технологичната рамка NET и позволява изграждането на днамични уеб страници, посредством C# езика, като е подходяща за сървърни приложения. В случая се има предвид back-end логиката, а не дизайна на даден сайт или приложение.

Мобилна разработка. От 2016 г. Microsoft придобива компанията Xamarin и оттогвава активно развиват C# технологията за крос-платформени приложения. С нейна помощ могат да се пишат приложения на C#, като те могат да се отворят и на macOS.

 Десктоп приложения. Предвид водещите позиции на Microsoft в света на операцонните системи, съвсем логично разработеният също от тях C# е перфектен за разписване на десктоп приложения.

 Разработване на игри. Вериятно ще ви е интересно да научите, че най-разпространеният open source game engine е написан именно на C#.

Нямате търпение да се уверите лично в предимствата на C# технологията? Кандатствайте още днес за практическото ни обучение по C#! То е напълно подходящо за начинаещи и ще ви даде силен старт по кариерния ви път като бъдещи софтуерни разработчици.

Автор: Павлина Георгиева