Loading...

Специалистите по киберсигурност - все по-търсени?

avatar Павлина Георгиева 2 минути
Специалистите по киберсигурност - все по-търсени?

Знаете ли, че в света има недостиг на над 3 милиона специалисти по киберсигурност? Безспорно, основният фактор, който налага все по-осезаемото им търсене на IT трудовия пазар са все по-изкусните хакерски атаки. Зловредният софтуер застрашава сигурността на държавни и бизнес администрации, компрометира лични данни и критични инфраструктури. При това, създателите му залагат на все по-изобретателни тактики. Последните изискват съответните противодействия, затова не е случайна нарастващата популярност на кибер позиции като Chief Information Security Officer, Director of Security, Security Systems Engineer, Security/Network Architect, Security Consultant и др.


Защо е важна ролята на кибер специалистите, какво показва световната статистика за пробив в киберсигурността и недостига на специалисти в сферата, както и още полезна информация по темата, предстои да научим в настоящия материал.

Киберсигурността през погледа на светлата и тъмна страна на интернет

Интернет промени завинаги представите ни за необятност на информацията. Вече само с няколко кликвания на мишката или браузване през телефона можем да прочетем интересна статия, да направим покупка, да резервираме ваканция, да початим с приятели в другия край на света. Позитивните страни на глобалната мрежа съвсем не се изчерпват дотук. За съжаление обаче тя си има и своята тъмна страна.


И последната е свързана със същия неограничен достъп до информация, погледнат обаче през призмата на неетичното хакерско поведение. В резултат се застрашава сигурността както на личните данни на отделни личности, така и тази на цели бизнес, търговски и държавни структури. Именно тук се намесва ключовата роля на кибер специалистите, които да се противопоставят на подобни хакерски атаки и зловреден софтуер.

Какво показва статистиката за недостига на кибер специалисти в световен мащаб?

През 2019 г., в резултат на направено проучване, става ясно, че пробивът в киберсигурността нараства процентно в световен мащаб. Представено по региони, този процент изглежда така:

• Северна Америка - 14 %;
• Латинска Америка - 15 %;
• Европа - 7 %;
• Азия - 64 %.


Колкото по-голяма е опасността от компрометиране на информационната и кибер сигурност като цяло, толкова повече става належащо обучаването и наемането на кибер специалисти. Разглеждайки същите региони, проучването показва недостиг на над 1 милион кибер специалисти в Северна и Латинска Америка. В Европа се търсят близо 300 хиляди специалисти по киберсигурност. Най-застрашена е киберсигурността в региона на Азия, където има пазарът се нуждае от над 2 милиона и половина кибер специалисти.

Какво прави ролята на кибер специалистите толкова важна?

Редица компетенции стоят зад позициите на специалистите, наемани да се грижат за киберсигурността. Те са отговорни за разработването на цялостни програми, политики, стандарти и процедури за информационна сигурност. Сканират и оценяват мрежови инфраструктури, тестват и одитират сигурността на безжични мрежи и облачно базирани услуги и платформи. Непрекъснато проучват възможностите за нерегламентирано достъпване до компютърни системи, рисковете от изтичане на информация, разработват и тестват системи за предотвратяването им.


Всички тези, както и още ключови умения са предвидени в обучителния план на специално разработения модул на Софтуерния Университет Information and Cyber Security - септември 2020. Ако искаш да се превърнеш в следващия кибер специалист, от когото светът се нуждае, запиши се още днес!