Loading...

Аналоговият и дигиталният контейнер – началото на една революция

avatar Румен Янев 2 минути
Аналоговият и дигиталният контейнер – началото на една революция

Ще започна отдалеч. Нека се пренесем във времето на Голямата депресия през 30-те, и по-точно – на американските пристанища. Там стотици млади и стари работници товарят корабите с най-различни неща. Кутии с храна, дрехи, алкохол и всичко, което може легално да се търгува. Всяка една кутия се разпределя на ръка и си има определено място на кораба. Храната вляво, барутът далеч от огъня и така нататък. Както можете да се досетите, процесът по товаренето отнема много време, усилия и нерви.

Толкова много време, че един от шофьорите на въпросните стоки толкова много се изнервя от чакане, че започва да размишлява дали няма някакъв начин просто да качи целия си камион върху кораба и да не се занимава с ненужно чакане по пристанищата. Името на шофьорa е Малкълм Маклийн и в следващите години той успява да създаде голямата метална кутия, която всички сме виждали по корабите и познаваме под името „контейнер“.

Контейнерите предизвикват истинска революция в пренасянето на стоки и променят изцяло процеса на работа, създавайки международен стандарт, към който се придържаме и до ден днешен. Те забързват процеса и улесняват работата на всички участници.

Източник: The legacy of Malcolm McLean

Какво общо има Маклийн и контейнерите му с програмирането и автоматизацията?

Контейнеризацията (containerization) в програмирането работи по същия начин. Целта ѝ е да „опакова“ софтуерния код и всичките му зависимости, така че да работи правилно на всяка инфраструктура.  Когато някой програмист създава софтуер на физически компютър и после го прехвърля на виртуална машина или на друга операционна система, често се появят най-различни „бъгове“. Те пречат на правилното функциониране и забавят процеса. Контейнеризацията събира всичко, което е нужно на кода да работи правилно в пакети (или контейнери) и прави функционирането му възможно във всяка среда.

Контейнерите са едно от най-новите развития в облачните технологии в последните години и привличат вниманието на множество установени компании, които желаят да забързат процесите си на работа. Те могат да бъдат лесно интегрирани в съществуващи DevOps среди и впоследствие менажирани. Контейнерите са унифицирани и могат да бъдат използвани навсякъде, за да могат инженерите да се фокусират върху останалите зависимости и логика.

За да разбереш повече за контейнеризацията, DevOps операциите, автоматизацията на работни процеси и още, побързай да се запишеш в предстоящия курс на SoftUni Process Automation with ASP.NET Core Microservices, който стартира на 22 октомври. Курсът е подходящ за всички хора, които имат основни познания в ASP.NET MVC, независимо дали е .NET Core или .NET Framework и искат да подобрят и оптимизират работата си.