Loading...

3 умения, които всеки системен администратор трябва да има

avatar Румен Янев 2 минути
3 умения, които всеки системен администратор трябва да има

Няма голяма компания или организация, която да няма нужда от системни администратори (system administrator или sysadmin). Системният администратор поддържа компютърната мрежа и сървърите живи и не се прибира вкъщи навреме за вечеря, когато някое от тези неща спре да работи правилно. Но шегата настрана, добрите системни администратори са широко търсени и ценени професионалисти, от които зависи цялата ИТ инфраструктура на даден бизнес. Всеки, който има амбицията да заеме тази роля, трябва да знае няколко важни неща, които ще му дадат значимо предимство спрямо останалите:

Автоматизация

Всичко, което може да ви помогне да автоматизирате работата си като системен администратор, е ключово. За тези, които използват системите на Microsoft, най-добър приятел ще ви бъде PowerShell - рамка за управление на конфигурацията и автоматизация на задачи от Microsoft. Знанията в PowerShell ще направят работата ви много по-ефикасна и бърза. Можете да автоматизирате проверките за актуализация, създаването на директории, бекъпването и много други процеси. Навсякъде по света системните администратори използват рамката, за да оптимизират работата си.

Облачни услуги

Всеки добър системен администратор трябва да е наясно с концепцията за облачните услуги (cloud computing), как се инсталират, организират и поддържат (дори в момента облачната услуга Azure на Microsoft е безплатна за 12 месеца и можете да започнете се учите веднага). Познанията в областта, дори и да не работите в среда, която го изисква, винаги ще ви бъдат от полза. В последно време този вид услуги се разрастват и все повече бизнеси мигрират към „облаците“.

HomeLab

Може да звучи налудничаво и много от вас да си представят лаборатория на злодей от анимационно филмче, но HomeLab всъщност е технологична среда в собствения ви дом. По един или друг начин  тя имитира системна корпоративна среда в по-малък мащаб. Може да включва редица компютри, рутери и суичове, които ще ви помогнат да вникнете в логиката зад една такава мрежа, конфигурирането, поддръжката и възможностите ѝ. Ще ви помогне да разберете как работи всеки компонент поотделно и заедно с останалите. Изграждането на HomeLab може да бъде изключително интересно, забавно и полезно за кариерата ви като системен администратор. За да видите как да си направите HomeLab, можете да гледате клипчето най-долу.

За да приложите тези знания на практика, все пак ще са ви необходими и задълбочени познания по системна администрация. Всички с основни знания, свързани с Windows Server, изграден опит със скриптове, активни директории, наблюдението и оптимизирането на системи, основни познания по бази от данни, дискова подсистема, услуги и PowerShell, могат да се запишат за предстоящия курс Windows System Administration Advanced и да задълбочат знанията си. Курсът стартира на 26 ноември, включете се сега!