Loading...

Не мога да си представя какво ще стане след 5 години – успешната история на Илиан Костов

avatar Румен Янев 4 минути
Не мога да си представя какво ще стане след 5 години – успешната история на Илиан Костов

Илиан е един от курсистите, завършили цялостната програма на инициативата ни „Софтуерен университет“ и беше така любезен да разкаже малко повече за изминатия си професионален път като програмист.

Здравей, представи се пред читателите. Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

Здравейте! Казвам се Илиан и съм „Delivery Lead“ в отдел „Enterprise Applications“ на „Bulpros Consulting AD“. Запалих се по програмирането преди 15 години в момента, в който си качих първата Линукс дистрибуция и започнах да пиша команди в терминала по цели нощи. Хареса ми да карам компютъра да изпълнява задачи и след това се наслаждавах на резултата. Първоначално започнах да пиша на „PHP & MySQL“ на свободна практика като се опитвах да надградя с „Ruby & PostgreSQL, но обектно-ориентираното програмиране ми беше сложно за разбиране, защото без предварителни знания или обяснение е нормално да е непонятно за човек, който не се е занимавал с това. Впоследствие започнаха да се появяват възможности за обучение като Софтуерния университет.

Защо избра "Софтуерен университет", кои курсове си минал и каква беше атмосферата по време на обучението?

След като вече имах бакалавърска степен по „Автоматика и Информационни Технологии“ реших, че е по-добре да наблегна на практиката и потърсих подходяща възможност за обучение по програмиране. В момента, в който видях програмата на Софтуерния университет, си казах, че това е точно за мен. Записах се във втория випуск от Септември 2014 до Ноември 2015 като за 15 месеца преминах успешно през 21 курса. Програмата беше много интересна, атмосферата беше приятна и мотивираща, а екипът на университета се трудеше предполагам денонощно, за да предложи достъпно и качествено обучение.

В каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Винаги съм предпочитал редовна форма на обучение и смятам, че тя дава възможно най-много знания. За жалост редовната форма не е достъпна за всеки или във всички сезони от живота, което налага и насочване към алтернативни форми на обучение.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на обучението?

Най-трудно беше накрая, защото се насъбраха 3 курса в един месец. Единият от тях имаше за задача написването на „PHP MVC Framework“ от нулата и приложение към него за 3 седмици. Този срок беше толкова кратък, че се наложи да сформираме неофициален екип, за да разработим ядрото на работната рамка и след това всеки написа собствено приложение. Беше уникално преживяване.

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш при нас?

В първия модул имахме 4 курса на различни езици – C#, Java, PHP и NodeJS. Стори ми се предизвикателно да сменям езика всеки месец, но това разшири доста моите познания. Смяната на контекст в кратки срокове от език на език или от проект на проект изгражда гъвкавост и развива умението за бърза адаптация към промяната. В момента съм способен да пиша на различни езици и по различни проекти паралелно, което умение започна да се развива в университета. Друго много ценно умение за мен е работата в екип. Имахме редица екипни проекти и беше много забавно и интересно, когато се събирахме да мислим архитектури и да разпределяме задачите за разрешаване.

С какво ти помогна обучението при нас в кариерното ти развитие?

Обучението ми даде практически знания и умения по програмиране, насочени към бизнеса в момента. Необходимо е човек да има теоретични познания, но ако няма практика и опит, необходими за бизнеса, ще му е много трудно да се реализира на пазара на труда.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Преди 5 години не съм и подозирал, че ще ръководя екип от програмисти. Преди 10 години не съм си представял, че ще работя професионално като програмист. Преди 15 години не съм имал и идея, че ще мога да програмирам някой ден. Сега не мога да си представя какво ще стане след 5 години. От собствен опит мога да споделя, че с много труд, дисциплина и постоянство, човек може да постигне много повече отколкото си е представял. Ако обаче си мисли някой, че ще стане програмист без усилия, то жестоко се заблуждава.

Какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в SoftUni?

Ако някой ви каже, че не ставате за програмист, не му вярвайте. Ако сте мотивирани, ако имате желание, ако програмирането ви харесва, не се колебайте да инвестирате време и средства, защото един ден инвестицията ви ще се материализира, а когато погледнете назад ще се питате „Защо се забавих толкова?“. За всички бъдещи курсисти ще кажа - колкото и да ви се струва трудно и непостижимо, не се отказвайте. Бъдете позитивни, целеустремени и дисциплинирани! Пожелавам успех на всички колеги!

------

Ако и ти имаш амбициите да научиш програмиране по достъпен и професионален начин, не се колебай а се запиши на безплатния ни курс Programming Basics, който стартира на 9 Януари! Ако тази история ти е допаднала и искаш да прочетеш мненията на други успешно завършили курсисти, можеш да ги намериш в блога ни. А ако желаеш да споделиш своята SoftUni история, свържи се с нас на content@softuni.bg