Loading...

Какво е Selenium WebDriver

avatar Румен Янев 2 минути
Какво е Selenium WebDriver

Говорили сме си за различните нива на софтуерното тестване и защо тестването е толкова важен процес в изготвянето на дадена апликация. Днес ще заобиколя малко теоретичните концепции и елементите на софтуерното тестване, за да ви запозная с един от добрите приятели на всеки QA – Selenim WebDriver.

Полезен API

Както повечето от вас вероятно знаят, приложно-програмния интерфейс (application programming interface или API) най-общо казано е това, което изпълнява поръчката ви в „софтуерния ресторант“. Най-често API биват сравнявани със сервитьорите, които взимат поръчката ви и я предават на готвачи без да се налага вие сами да приготвяте ястието си. Selenium WebDriver е един от многото сервитьори (API), специализиран в това да тества уеб апликации по-лесно, интуитивно и автоматизирано.

Функции на Selenium WebDriver

Selenium WebDriver поема контрол над браузъра, в който искаме да тестваме уеб приложението и прави това, което му кажем. Той взаимодейства с браузъра по начин, по който истински човек би взаимодействал и може да работи с най-популярните модерни уеб браузъри като Chrome, Firefox, Opera, Safari and Internet Explorer.


WebDriver може и да „говори“ най-популярните програмни езици като Java, .Net, PHP, Python, Perl, Ruby и C#. Това дава на тестващия свободата да използва удобен за него език, когато пише скриптовете за автоматизация. Той също така позволява употребата на по-сложни функции, за да може да се тестват повече възможни ситуации.


Освен всичко това, архитектурата на Selenium WebDriver е доста по-елементарна от тази на Selenium RC (предшественикът на WebDriver), правейки го доста по-бърз в изпълнението на скриптове, тъй като взаимодейства директно с браузъра. Също така не включва и ненужни и объркващи команди, които често могат да забавят работата на тестващия.  


Това са най-основните причини Selenium WebDriver да се е превърнал в предпочитан инструмент за тестването на уеб апликации. Разбира се, той далеч не е достатъчен, за да можеш да се наречеш QA, но определено е част от арсенала на всеки тестър. Именно затова предстоящия курс QA Fundamentals включва запознаване с WebDriver и употребата му, но и още много полезни знания, за да можеш да се запознаеш с основните концепции на осигуряването на качеството на софтуера.


Курсът е подходящ за всички, които искат да придобият знания за основните концепции и принципи при осигуряване качеството на софтуера чрез ръчно тестване. Нужни са основни знания по програмиране (използване на променливи и данни, оператори и изрази, използване на условни конструкции) и познания в принципите на обектно-ориентираното програмиране (ООП), работа с класове и обекти, изграждaнето на  йерархии от класове, както и умения за обработка на бази данни. QA Fundamentals стартира на 11 януари, не се чуди, а се запиши сега!