Loading...

Какво е Robotic Process Automation (RPA)?

avatar Румен Янев 3 минути
Какво е Robotic Process Automation (RPA)?

Представи си, че всеки ден получаваш над 100 имейла с фактури. Част от работата ти включва да отвориш всяка една от тези фактури, да видиш номера ѝ, името на фирмата, на която е издадена, датата на покупката, както и сумата. След това да пренесеш тази информация в таблица в Excel и да я изпратиш  като част от финансов отчет на компанията, която си измислих за този пример. Няма какво да се лъжем, това е досадна и повтаряща се работа, но трябва да бъде свършена. За щастие, живеем в една прекрасна дигитална ера, в която се стараем все повече и повече да автоматизираме процеси, които са повтаряеми, праволинейни и досадни за хората.

Софтуерът, създаден за автоматизация на такива работни процеси, се нарича RPA (Robotic process automation) и колко и да ни се иска да има физически робот, който седи зад бюро и прави екселски таблици, ситуацията е доста по-различна.

Какво е RPA?

Както вече споменах, RPA е софтуер, който работи благодарение на комбинацията между изкуствен интелект (AI)и машинно самообучение (machine learning). В основата си, целта на RPA е да облекчи хората от голямо количество досадна работа. Това включва пресмятания, подреждане на информация по папки, транзакции и много други.

RPA определено не може да замени човешкия елемент, но пък може да се справи много по-бързо с задачите, които изброих по-горе. Ако вземем примера от началото, една RPA система би преминала през тези 100 имейла за отрицателно време и би подредила информацията в таблица, след което автоматично би я изпратила на правилните хора. Това, от една страна гарантира липсата на грешки от невнимание (които аз бих допуснал от умора след 69-тия имейл), а от друга – дава повече време на човека да върши работа, която изисква неговия фокус, логическо мислене и когнитивни способности. С една дума RPA е добър както за бизнеса, така и за самите служители. Също така, RPA софтуерът може да работи денонощно, защото не спи.

Къде се използва RPA?

RPA може да намери приложение в много различни области, единственото изискване е да има процес, който може да бъде автоматизиран. Виж само някои от областите, в които RPA е изключително полезен.


    Работа с клиенти. „За въпроси за интернет услуги, моля натиснете 3.“ Познато, нали? Ботовете, които ти отговарят, когато имате запитване към някакъв вид поддръжка са част от RPA. Благодарение на тях чакаш по-малко за отговор и стигаш до човека, който ти трябва, без да се налага да обясняваш на трима преди него, че не ти работи интернетът (в идеалния случай).

    Обработка на поръчки. Вместо онлайн поръчката ти да бъде приета от човек, фактурата да бъде прегледана, въведена на необходимите 5 места, след което да бъде предадена на друг човек, който да се заеме с изпълняването ѝ, голяма част от процесите могат да бъдат автоматизирани. Така RPA системата ще държи всичко подредено и изрядно, няма да има загуба на информация и дубликати.

    Изплащане на заплати. Изчисляване на данъци, допълнителни разходи за социални услуги, работни дни, платени и неплатени отпуски. Всеки HR екип се сблъсква с това и знае колко досадно може да бъде.

    Запазване на клиентски данни. Маркетингът в момента лежи върху данни. Тези данни се събират по най-различни начини всеки път, когато някой се регистрира някъде, попълни анкета, отвори имейл и тн. Би било немислимо тази информация да се събира на ръка.

    Намиране на нови служители. Пускаш обява за работа. Получаваш 230 CV-та. Търсиш само един човек. Не се безпокой, една бърза автоматизация може да ти помогне да отсееш повече от половината и да останеш само с тези, които наистина покриват критериите. Защо си мислиш, че толкова много фирми работят със специални платформи и стандартизирани шаблони?

Научи се да управляваш RPA

RPA се използва навсякъде и няма и по цял свят са необходими специалисти, които умеят да боравят с този тип софтуер и да го карат да работи правилно. Предстоящият ни курс Robotic Process Automation (RPA) Essentials ще те научи точно на това. В него ще разбереш как да управляваш един RPA проект, как да идентифицираш процеси, които могат да бъдат автоматизирани, как да изграждаш базови RPA решения и да администрираш и управляваш роботи в реална среда (не физически роботи). Обучението стартира на 18 май, не се чуди, а направи живота си (и на другите) по-лесен. Запиши се сега!