Loading...

Как да изградите добра учебна среда за учениците си

avatar Румен Янев 2 минути
Как да изградите добра учебна среда за учениците си

Новата учебна година се подава зад ъгъла и усилената подготовка преди началото ѝ лека-полека започва. Обикновено фокусът е върху учениците – набавят се учебни материали, пособия, преглежда се програмата, купуват се нови маратонки и какво ли още не. Но учениците не са единствените, които си скубят косите преди началото на учебната година. Всеки преподавател (особено такъв, който тепърва навлиза в професията) се чуди как точно да подходи, какъв учебен план да създаде, как да включи всичко, което желае, спазвайки зададената програма и разбира се, как да спечели учениците си.


По случай предстоящия интензивен курс „Обучение за учители по Информатика за профилирана подготовка“ ще ви дам няколко съвета, които ще ви помогнат да се почувстваш добре в кожата си на преподавател и да успееш да предадеш знанията си по максимално добър начин.

Опознайте учениците си

Независимо дали са студенти, гимназисти или дори по-малки, винаги е предимство да знаеш какви хора имаш срещу себе си. Това ще ви помогне не само в комуникацията с тях, но и ще имате ясна идея за посоката, в която всеки от тях се движи. По този начин ще намирате начин да „персонализирате уроците си“, за да отговарят на очакванията на класа. Разбира се, не прекалявайте и не бягайте от основната си тема, но никога не пречи да изберете такива примери, които биха грабнали вниманието на учениците.

Изградете колектив

Всеки, който е чел „На учителя с любов“ или е гледал „Опасен ум“, може да си представи колко позитивна учебна среда може да бъде изградена в един клас. Но все пак не живеем във филм с Мишел Пфайфър и може би хип-хоп битките няма да са най-доброто нещо, което можете да правите с група млади програмисти.


Това, което можете да направите, е да вземете знанията си от предишния съвет и да ги приложите като посеете обща идея в главите на студентите си. Това може да се случи с групови проекти, интересна предизвикателна крайна цел, към която да се стремят да постигнат нещо по-голямо, както и общи дискусии, в които тяхното мнение се зачита.

Бъдете равни

Важно е да разберете, че учителят и учениците могат да бъдат на едно ниво в отношенията си, с уговорката, че учителят е „пръв сред равни“. Както учениците показват уважението си към преподавателя, така и той трябва да прави същото. Това значително ще помогне при изграждането на колектив, както и при вътрешната комуникация в класа.


Постигането на тези цели не е никак лесно и определено изисква много търпение и желание от страна на преподавателя. Тъй като в последните години все повече и повече млади хора избират да се насочат към преподаване (нещо, което ние силно подкрепяме), решихме да направим интензивно „Обучение за учители по Информатика за профилирана подготовка“. В него ще се наблегне на преподаване по четирите основни модула по Информатика, умения за използване на обучителни ресурси, предоставени от СофтУни, умения за използване на оценителна система за упражнения SoftUni Judge, както и такива за мотивация на ученици. Обучението ще се проведе в рамките на четири дни а и всеки, записал се, ще може да избере дали да се включи присъствено или онлайн. Обучението стартира на 1 септември, побързате и се запишете сега!