Loading...

Популярни приложения, написани с помощта на C++

avatar Румен Янев 2 минути
Популярни приложения, написани с помощта на C++

Не веднъж сме споменавали колко интересен и функционален език е C++. Разработен в началото на 80-те, той е базиран на традиционния програмен език C, но с важни допълнения като обектно-ориентирано програмиране и други функционалности. През годините езикът се използва за написването на множество приложения и се счита за един от най-бързите, тъй като позволява прецизен контрол над разпределението на паметта. По случай предстоящия курс Applications Development with C++ ще ти представя някои от най-популярните приложения, написани с помощта на C++.

Adobe Photoshop & Illustrator

Photoshop е една от най-популярните и усъвършенствани програми за обработка на изображения. На пазара е от 1988 г. и оттогава преминава през множество промени. Photoshop до голяма степен “промени играта” в редактирането на снимки и все още е едно от най-добрите приложения за целта. C ++ работи много добре за този тип сложни програми. Той е изключително бърз и може да се представя добре дори когато управлява голямо количество данни.

Spotify

Едно от най-популярните приложения за аудио стрийминг разчита на бекенд, написан на C ++. Spotify управлява огромно количество данни, а C ++ прави всичко това възможно и гладко. Spotify предоставя достъп до над 40 милиона различни аудио записи с над 207 милиона активни потребители. Почти 100 милиона от тях са платени абонати.

YouTube

YouTube е написан на няколко различни езика. Въпреки това C ++ e използван за най-важната и основна функция на това приложение - обработката на видео. Управлението на това количество данни е изключително трудно, когато сайтът има приблизително между 1 до 2 милиарда месечни потребители. C ++ се оказва едно от основните оръжия на най-големите компании в света (или по-скоро хората, които знаят как да го ползват правилно).

Windows OS

C ++ се използва от много операционни системи (Mac OS и Linux включително). Windows OS е комбинация от C и C ++. Създаването на цяла операционна система изглежда абстрактно, но както знаем, е факт. Но важното в случая е, че е направено с помощта на C ++. Всеки пример в списъка е важен и впечатляващ, но този е един от най-добрите, защото много ясно показва възможностите на езика.

Mozilla Firefox

Един от най-любимите интернет браузъри, написан на C ++, разбира се. Езикът е много често използван за разработката им. Google Chrome също е написан на C ++, заедно със Safari и още няколко браузъра. Освен това Mozilla Firefox също е и проект с отворен код, което го прави много прозрачен и позволява на по-любопитните да видят кода и как е написан.

След като знаеш какво можеш да постигнеш с помощта на C++, не се чуди а се включи в курса Applications Development with C++! В него ще разработиш цялостен C++ проект, ще работиш със Cmake tool, Hardware Accelerated графики, изображения, текстове и анимации, ще придобиеш основни познания по Linux операционна система и не само. Занятията започват на 5 октомври, а записването става от тук!