Loading...

Росица Станчева: програмирането се превръща в начин на живот

avatar Румен Янев 3 минути
Росица Станчева: програмирането се превръща в начин на живот

Росица е един от успешните студенти на Софтуерния Университет и тя с радост отдели малко от времето си, за да сподели впечатленията си от цялостната програма и да ти даде ценните си съвети.

Здравей, представи се пред нас!

Здравейте, казвам се Росица Станчева и съм на 24 години, от София. Завършила съм УНСС специалност „Публична администрация“. Преди да се докосна до магията на програмирането работех в банка, но не изпитвах удовлетворение от работата и реших, че е време за промяна. Това беше най-доброто решение в живота ми до момента.

Как започна историята ти със SoftUni?

Историята ми със SoftUni започна, когато видях публикация във Facebook. Ставаше въпрос за старт на нова инстанция на Programming Basics. Записах се абсолютно на шега. И до ден днешен казвам, че записах курса, защото някой някъде ми беше казал, че е като математиката, а тя ми е страст от малка. От момента, в който започнах обучението си, не мога да спра да искам да научавам още и още. Сега, вече към края на професионалната пътека , се радвам, че избрах SoftUni, тъй като той дава много добра основа, над която можеш да градиш. Дава ти старта и мотивацията да продължиш, защото виждаш, че не е толкова страшно, колкото ти е изглеждало в началото. Материалът е много добре структуриран и е право насочен към изискванията на пазара.

Кои обучения завърши при нас и кое е най-важното, което обучителният процес остави в теб като впечатление?

Преди последния модул от Java пътеката съм в момента и съм нетърпелива да започне най-интересният - Java Web. Най-важното нещо, което научих е, че всеки проблем, колкото и голям да изглежда в началото, раздробен на малки парчета вече не е проблем. Това може да се отнесе към всеки един аспект от живота. Научих се, че не винаги е лесно, но никога не трябва да се спира. Имаше момент, в който наистина си мислех, че съм на предела. Исках да се откажа, беше ми трудно. В този ден имах лекция с един от любимите ми преподаватели, който по време на лекцията каза: „Няма да се отказвате, ще бутате до край!“ Повтарям си го до ден днешен и не се отказах, мотивирах се!

Какво мислиш за лекторския състав на SoftUni?

Преподавателите са отлично подбрани. Всеки един от тях предава знанията си на лесно разбираем език. Дават примери от действителния живот и не продължават напред с лекцията, ако дори за един студент има нещо неясно. Дори във време на пандемия, когато лекциите ни са онлайн, не ми е липсвала връзката с лектора или с екипа на SoftUni. 

Какви са впечатленията ти от курсовете?

Целият материал е с много практика, много задачи и писане на код. Както споменах по-нагоре, учебните материали са изготвени така, че да са точно концентрирани и няма излишни неща.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

Всичко се промени след започването на обучението ми, въобще цялото ми възприятие за света. Програмирането се превръща в начин на живот и всичко пречупвам през неговата призма . Уменията, които придобих ми дават самочувствието да се изправям пред все по-големи задачи, без да се притеснявам. Нямам търпение да се потопя изцяло в света на програмирането и да започна мечтаната работа, което вярвам, че ще е скоро.

Какъв съвет би отправила към бъдещите курсисти на СофтУни?

Няма значение на колко години сте. Няма значение в каква сфера работите в момента. Никога не е късно да опитате. Ще има моменти, в които наистина ще ви бъде трудно и ще се чувствате малко изгубени, но това означава само, че вървите по правилния път. SoftUni сбъдва мечти, ако сте достатъчно смели да пробвате. Искайте да научавате нови неща, бъдете мотивирани и работете здраво - всичко това ще ви се отплати.


---


Не се колебай да се впуснеш в собственото си предизвикателство, да навлезеш в света на програмирането и кандидатствай за безплатния ни курс Programming Basics! Ако историята на Пламен ти е допаднала и искаш да прочетеш историите на още наши курсисти, можеш да ги намериш в блога ни. А ако желаеш да споделиш своята SoftUni история, свържи се с нас на content@softuni.bg.