Loading...

Христо Атанасов: начинът да се преквалифицираш

avatar Румен Янев 2 минути
Христо Атанасов: начинът да се преквалифицираш

Христо Атанасов е един от студентите, преминали през цялостната програма на СофтУни и в следващите няколко реда ще ви сподели как е търсил работа, с какво се е сблъскал преди и след обучението си и ще завърши с няколко доста добри и искрени препоръки.

Здравей, представи се с няколко думи.

Здравейте, казвам се Христо Атанасов и работя като морски офицер – корабоводене в Луи Драйфус Къмпани Сървисиз България.

Как започна историята ти със SoftUni?

Избрах СофтУни по препоръка на приятел и понеже сте с една крачка пред конкуренцията, с оглед на популярност (положителна). Естествено, тя се печели с години труд от ваша страна.

Кои обучения завърши при нас и кое е най-важното, което обучителният процес остави в теб като впечатление?

Започнах JS Basics и продължих JS пътеката до JS Web. За нещастие завърших само половината от Web. Най-впечатляващото е, че успях да се справя с материала (в началото определено нямах надежди, че ще се получи). Много е, не е лесно и определено си трябват 8-10 часа на ден, както казва г-н Наков във видеото "Как се става програмист". В началото го мислех за шега, но уви.

Какво мислиш за лекторския състав на SoftUni?

Може би изкарах късмет, но през цялата пътека лекциите води един лектор. Така, си изкарахме заедно 1 година на учене. Той имаше наистина неизчерпаеми познания в цялата сфера.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

Обучението ми започна с напускане на предишната ми работа. Имах възможността да прекъсна работа и да се отдам на целодневно учене. Нямаше да се справя с изпитите ако единственото време за учене ми беше след работа и уикенда. Имам семейство и деца, да си кажа честно е почти невъзможно ако не се отдели време. Започнах да пускам CV-та чак след като завърших JS Advanced (целия модул) и то за стажантски позиции. Лошото е, че съм от Варна, а тук възможностите са доста по-малко. Независимо от никаквия практически опит, получих обаждания.  Получих и предложение от г-н Наков за стажантска програма, за която бях одобрен, но пуста Варна, не мога да си оставя семейството.

 За съжаление не успях да се реализирам, защото получих добро предложение от предишния си живот, но в никакъв случай не съм спрял с програмирането. В момента съм част от стажантската програма на СофтУни и успешно я съчетавам с дневната си работа. Ако всички условности в моя случай не бяха налични за една или една и половина година, реализацията е налице. Бих препоръчал на всеки, който попита.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на СофтУни?

Отделете си време, така ще си дадете възможност. Не мислете, че е лесно, никак не е.  Взимате ли си изпитите с отлични оценки (тоест сте си научили), реализацията Ви е гарантирана. Питат ли ви, ще знаете, а хората това търсят. Желаещи, знаещи и можещи. Ако сте като мен със семейство и деца, преценете можете ли за 2 години напред да нямате свободна събота и неделя, за да наваксвате с материала. Може би ще откажа някого с последното, но това е начинът да се преквалифицираш.

---

Не се колебай да се впуснеш в собственото си предизвикателство, да навлезеш в света на програмирането и кандидатствай за безплатния ни курс Programming Basics! Ако историята на Пламен ти е допаднала и искаш да прочетеш историите на още наши курсисти, можеш да ги намериш в блога ни. А ако желаеш да споделиш своята SoftUni история, свържи се с нас на content@softuni.bg.