Loading...

Какво е Kubernetes

avatar Румен Янев 2 минути
Какво е Kubernetes

Вече сме си говорили за контейнери, контейнеризация и защо е толкова удобна, особено във време, в което огромна част от работата се случва в „облаците“. Днес ще продължим темата с логичния въпрос „Как подреждаме и управляваме всичките тези контейнери по възможно най-лесен начин?“ и накратко отговорът е Kubernetes.

Kubernetes (или k8s) е софтуер, който се превърна в стандарт за внедряване и управление на контейнерни приложения. Разработен от Google и пуснат като отворен код през 2014 г. Kubernetes има 15 години опит с Google контейнери, заедно с ценния принос от open source общносттa. Вдъхновен от вътрешната система за управление на клъстери на Google, Borg, софтуерът улеснява всичко, подобрява надеждността и намалява времето и ресурсите, използвани за операциите.

Предимствата на Kubernetes

Автоматизация

Kubernetes има вградени команди, които да се справят с много сложни задачи, които влизат в управлението на приложения, позволявайки да автоматизираш ежедневните операции. Той те подсигурява, че приложенията винаги работят по начина, по който си предвидил.

Грижа за инфраструктурата

Когато инсталираш Kubernetes, той сам се грижи за мрежата и паметта, която се използва. Това позволява на разработчиците да се съсредоточат върху самите приложения без да се притесняват за средата, в която работят те.

Грижа за „здравето“ на услугите

Kubernetes непрекъснато проверява „здравето“ на услугите, рестартира контейнери, които се бъгват или са спрели и прави услугите достъпни за потребителите, само когато е потвърдил, че те работят правилно.

За какво се използва Kubernetes

Технологично развитие

Kubernetes ви помага да създавате cloud приложения, базирани на микроуслуги. Той също така поддържа контейнеризацияна съществуващи приложения, като по този начин е част от модернизацията на приложенията и позволява да разработваш приложения по-бързо.

Диплойване навсякъде

Kubernetes е създаден, за да се използва навсякъде – в публичен cloud, в on-site deployments и hybrid deployments. Така че можеш да стартирате приложенията си там, където имаш нужда от тях.

Ефективно управление

Kubernetes може автоматично да регулира размера на клъстер, необходим за стартиране на услуга. Това позволява автоматично да мащабираш приложения в зависимост от търсенето.

В предстоящия курс Kubernetes ще те запознаем със софтуера отблизо и ще те научим да работиш с него, да създаваш приложения, да ги управляваш, да намираш и отстраняваш грешки в клъстърите, които си създал, както и в приложенията. Курсът е подходящ за хора, които работят с контейнери и искат да направят своите първи стъпки в управлението им с Kubernetes. Съдържанието е организирано така, че да бъде полезно и за хора, които са запознати с Kubernetes, но искат да систематизират, разширят и задълбочат своите знания по темата.  Занятията започват на 28 октомври, побързай и се запиши сега!