Loading...

6 типа линейни диаграми в Excel, които трябва да знаете, за да представите данните си перфектно

avatar Румен Янев 2 минути
6 типа линейни диаграми в Excel, които трябва да знаете, за да представите данните си перфектно

Марк Твен е казал: „Има три вида лъжи – лъжи, проклети лъжи и статистика.“ С огромното количество информация, с което се налага да боравим ежедневно, всички започваме да разбираме истинността на думите му. Но по един или друг начин, статистиката е неизбежна и точно затова трябва да оборим известния писател, и да се научим да представяме данните по правилен и ясен начин.

По случай началото на курса ни Microsoft Excel Advanced, който започва този декември, реших да ви запозная с шест типа линейни диаграми, които ще ви помогнат да изобразите данните си по естетически издържан и разбираем начин.

Индексирана диаграма (Indexed Line Chart)

Този вид диаграми е перфектен за сравнителен анализ. Може да ги използвате, за да сравните продажбите на два или повече продукта, независимо от разликата в цифрите (едното се продава в хиляди бройки, а другото - не).Източник на всички диаграми

Sparklines

Изумително е колко много информация можете да получите от тези „микродиаграми“ (както още ги наричат). Те обикновено са част от таблица и най-често представят информация за тенденции във времето.

Спагетени диаграми (Spaghetti Line Chart)

Апетитното название на този вид диаграми идва от броя на линиите, които можем лесно да объркаме, когато сравняваме много информация (например продуктивността на цял екип през годината). Спагетените диаграми са интерактивни и ни позволяват да се фокусираме върху линията, която ни интересува.

Изгладени линии (Smoothed Line Chart)

Изключително семпъл и елегантен начин за представяне на информация, която не предизвиква публиката ви да се впуска в излишни подробности. Изгладените линии просто елиминират острите ъгли, което придава един по-олекотен вид на данните ви и позволява да се фокусирате върху цялостната тенденция, която диаграмата ви показва, а не върху отделни точки от нея.

Прогнози (Forecast Line Chart)

Една от най-интересните функции на Excel е възможността ѝ да прогнозира спрямо въведените от вас данни. Това може да ви помогне много при годишни или сезонни отчети, както и при планирането на следващите ви стъпки.

Комбинации

Колкото и да ни се иска, понякога не можем да избегнем употребата на повече от един вид диаграми. Не забравяйте, че Excel ви позволява да направите най-различни комбинации от диаграмите, като например да поставите линейна диаграма върху колонна. Стига да знаете какво правите и данните ви да го изискват, имате пълната свобода да си играете с най-различни комбинации.

Курсът Microsoft Excel Advanced ще ви научи на много други полезни техники, които не само ще ви научат да боравите с Excel, но и да разбирате кои функции да използвате в правилните моменти. Курсът е подходящ за хора, които умеят да работят с основната функционалност на софтуера и познават най-често използваните функции (формули) за работа с числови и текстови данни. Необходимите знания са еквивалентни на успешно завършен курс MS Excel Fundamentals. Станете истински експерт в най-популярната програма, създавана от Microsoft, започваме на 3 декември. Запишете се сега!