Loading...
Header imageHeader image intersect

Стани преподавател в СофтУни

Ако си опитен експерт и имаш интерес в сферата на преподаването, можеш да станеш част преподавателската общност на СофтУни. Във всички инициативи на организацията годишно се провеждат над 300 обучения в сферата на програмирането, дигиталния маркетинг, дизайна и други. От създаването на СофтУни до днес общността от преподаватели се е разраснала до над 200 души.

Кой може да стане преподавател в СофтУни?

В СофтУни се провеждат редица курсове, като една от най-ключовите характеристики на всяко обучение е воденето на занятията от опитен преподавател. Основни изисквания за всеки един преподавател са да има минимум от 3 до 5 години доказан професионален опит, за да може да предава своите знания и умения от реалния бизнес сектор на курсистите.
Ако отговаряш на тези условия, може да преминеш през трите етапа на подготовка, за да имаш възможност и да получиш предложение за работа като трейнър в СофтУни. Трите стъпки включват - преминаване през обучението за самоподготовка Train the Trainers, подготовка и водене на семинар на живо и среща с представител от екипа на СофтУни.

Стани преподавател

Запиши се

Timer imageЗапочни своята кариера като преподавател в СофтУни с безплатен курс

Етап 1

 • Самостоятелно обучение в курса Train the Trainers.
 • Предаване на изпит в платформата или представяне на презентация в реално време.
 • Получване на обратна връзка и оценка от представянето.

Етап 2

 • При успешно представяне след курса Train the Traners с оценка над 5.50 на трейнърите се дава възможност за участие в семинар.
 • Получване на обратна връзка и оценка от представянето.

Етап 3

 • При успешно представяне в етап 1 и етап 2 с оценки над 5.50 следва среща с екипа на СофтУни за уточняване на индивидуалните предпочитания и предложение за участие в подходящо обучение според опита и експертизата на участниците.

Започни с курса Train the Trainers

Започни с първия етап от своето кариерно развитие като запишеш курса Train the Trainers. Ще имаш възможност да се обучаваш самостоятелно с предпочитания от теб темп. Курсът е изцяло безплатен и се състои от 6 теми. Всички участници ще преминат през финален изпит, който ще бъде под формата на заснемане на видео материал и ще оцени придобитите умения.
След края на курса всички участници ще получат индивидуални консултации и препоръки за последващо подобрение.
На най-добрите участници ще се предложи да се включат в семинари и ще се даде последваща възможност за участие в обученията и програмите на СофтУни.

Лекторски състав на СофтУни

Общността ни от преподаватели се състои от едни от най-изявените лидери в сферата на софтуерната разработка, лектори на международни конференции, ръководители на успешни софтуерни компании.

Lecturer

Светлин Наков

Co-founder SoftUni

Д-р Светлин Наков има над 20-годишен опит като софтуерен инженер, ръководител на софтуерни проекти, лектор и предприемач с богат опит в .NET и Java EE платформите, информационни системи, бази данни, уеб разработка и софтуерно инженерство. Автор е на 15 книги за компютърно програмиране и софтуерни технологии. Носител на наградата "Джон Атанасов" на Президента на България. Мечтата му е да направи България силициевата долина на Европа. Личен сайт: https://nakov.com.

Lecturer

Ивайло Кенов

CTO SoftUni

Ивайло е изпълнителен директор в AMBITIONED - компания за софтуерна разработка с фокус върху качеството на изпълнение. Той има над десетилетие опит като технологичен трейнър, мениджър на инженерни екипи и софтуерен разработчик с Microsoft технологиите. Работи със СофтУни от 2016-та година и дълго време управлява всички технически нужди на организацията. Участвал е в изработката и поддръжката на десетки интернет приложения в най-разнообразни свери, от където е натрупал богатия си опит.

Lecturer

Дончо Минков

Senior Full-stack Developer

Дончо Минков има дългогодишен опит в разработката на софтуер, както и в изготвяне и водене на технологични курсове. Работил е на много платформи, в това число Django, SpringMVC, ASP.NET, Node.js, Angular, React.js, Android, iOS и други. Дончо е лектор на много конференции за JavaScript, Java и мобилни технологии. В момента е Director of engineering в компанията AMBITIONED. Отличен е в категория "Образование" в годишния форум "30 под 30" на списание "Форбс" за 2017 г.

Lecturer

Йордан Даракчиев

Machine Learning Engineer

Йордан Даракчиев е един от най-дългогодишните лектори в СофтУни. Той е програмист и преподавател по призвание. От самото създаване на университета Йордан помага на студентите да усвоят тънкостите на програмирането, както и на изкуствения интелект. Обича да се бори с трудни задачи и да предлага ефективни решения. Ученето на нови технологии му е ежедневие. Освен AI, програмирането и алгоритмите, другата му страст е астрономията. В момента учи астрофизика в СУ „Св. Климент Охридски“.

Lecturer

Димо Митев

QA Architect at Telerik/Progress

Димо Митев започва професионалната си кариера като Quality Assurance Engineer през 2005 година. С времето е имал възможност да работи за различни фирми, заемайки позиции от младши специалист до мениджър на екип. Занимавал се е с всякакъв тип тестване – ръчно, автоматизирано, за производителност, за сигурност и други, като фокусът му е основно върху създаване на ефективни процеси и тяхното последващо автоматизиране. През 2010 година се присъединява към екипа на Телерик/Прогрес, като в момента позицията, която заема там, е QA Архитект. Преподавателската му кариера стартира през 2012 година, като е имал възможност да води лекции и курсове към различни университети, академии и компании. Желанието му е да предава наученото през годините на мотивирани специалисти, спомагайки за изкачването на България на технологичната карта на света. Сертифициран Scrum Master, ISTQB, редактор на книги в областта на тестването, както и автор на публикации в същата сфера. Печели първа награда като лектор на италианския Software Testing форум. В свободното си време обича да се занимава с нумизматика и спорт.

Lecturer

Димитър Захариев

Technical Trainer

Димитър Захариев е ИТ ентусиаст с интереси в различни направления, особено в технологиите с отворен код. През своите над 15 години трудов стаж е изминал целия път от сглобяването на компютърни системи до консултантската дейност. По-голямата част от опита си е натрупал при работа в хетерогенна среда. В допълнение към официалната му работа като консултант, се изявява и като openSUSE адвокат и лектор. Като openSUSE адвокат работи в посока популяризиране на проекта и в частност на openSUSE дистрибуцията и помага на хората, избрали да я използват.

Lecturer

Десислава Топузакова

Mid Level Java Developer, SAP

Десислава Топузакова е Senior Java Developer и Scrum Master в SAP. Понастоящем е и Training Manager в SoftUni, както и дългогодишен лектор в редица курсове и програмата ИТ Кариера към МОН. Предпочита да работи предимно с езиците Java, C++ и Python. Обича да се занимава с уеб дизайн, а през свободното си време играе баскетбол, като известно време се занимава и професионално с него.

Lecturer

Стамо Петков

Информационно обслужване АД

Стамо се занимава професионално с програмиране вече повече от 15 години. Минал е през най-различни технологии - BASIC, Pascal, Object Pascal, PHP, докато най-накрая открива .NET и C#. За него образованието е кауза и той самият винаги се е стремял да научава нови и интересни неща. Иска да вярва, че успява да предаде частица от този стремеж и на хората, които обучава. Бил е лектор по JavaScript и Софтуерни Архитектури в инициативата Инфостарт, водил е C# Basics и ASP.NET MVC в Софтуни, както и няколко курса в Нов Български Университет, изнасял е лекции на различни конференции и събития в сферата на софтуерните технологии.

Lecturer

Ивайло Папазов

Senior Software Engineer, Payhawk

Ивайло Папазов e Software Engineer повече от 8 години. Участвал е в професионални проекти на различни JavaScript технологии, като Node.js, React и др. Вълнува се от JavaScript и от Front-End. Обича да предава знанията си и да помага на хората да ги усвояват и напредват. Целта му като преподавател е да покаже на курсистите, че могат да се справят и да станат добри програмисти.

Курсове

Преподавателският екип на СофтУни има възможност да участва в едни от най-иновативните програми по програмиране и QA в България, в профилирани Upskill програми, редица модули, курсове и семинари. Годишно в СофтУни се провеждат над 300 обучения.

400 000+
Kато преподавател в СофтУни ще имаш възможност да предаваш знанията си на най-голямата и активна образователна общност в България.

Често задавани въпроси

 • Какво представлява безплатния курс Train the trainers?

  Курсът преминава по структуриран начин през всички най-важни аспекти в преподаването като развива както умения за презентиране пред голяма аудитория, така и специализиране в подготовка на учебно съдържание и провеждане на технически обучения. Състои се от 6 основни теми, последвани от изпит по избрана от вас тема.
 • Трябва ли да имам професионален опит, за да мога да преподавам?

  Да, за да имате увереността, че ще се справите и ще може да отговорите на всички постъпили запитвания на курсистите е нужно да имате професионален опит в направлението, в което ще преподавате. Също така е препоръчително да имате професионален опит, за да може да споделяте на аудиторията допълнителни знания, съвети, насоки и лични истории, които сте натрупали по време на развитието си в преподаваното направление.
 • Трябва ли да имам педагогически опит?

  Педагогическият опит може да бъде само предимство за един бъдещ преподавател, но не е задължително условие.
 • Какви са задълженията на преподавателите в СофтУни?

  Всеки един преподавател има отговорността да се подготви, за да проведе максимално качествено и ползотворно занятие. Длъжен е да започва всяка лекция в предвидения час за провеждане, да бъде любезен и отзивчив с аудиторията си и да предаде целия предвиден материал за занятието.
 • Какви са предимствата на професията преподавател в СофтУни?

  Професията на преподавателя е изключително отговорна и удовлетворяваща и има следните предимства:
  • • Възможността да вдъхновява и влияе на други: Преподавателите имат възможността да вдъхновяват и влияят на млади умове, като ги насърчават да учат, да развиват своите умения и да постигат своите цели. Тази възможност да се помага на другите да постигнат успех може да бъде много задоволителна и значима.
  • • Постоянно обучение и растеж: Преподавателите постоянно се учат и развиват. Това включва не само знания по конкретна дисциплина, но и постоянно развитие на технологични умения, педагогически техники и междуличностни умения.
  • • Допринасяне към обществото: Преподавателите имат възможността да станат част от една голяма общност от над 200 специалисти, които горят в мисията да бъдат пример и да бъдат обучители на най-високо ниво, като помагат на будни хора да придобият знания и умения.
 • Какъв е кариерният път на един преподавател?

  След като преминеш успешно през стъпките, описани по-горе, и получиш одобрение да бъдеш част от преподавателския състав на СофтУни, ще започнеш да преподаваш в началните курсове Programming Basics. Натрупвайки опит и добри резултати в тях, ще получиш възможност за развитие в преподаването и в останалите направления в СофтУни.

Стани преподавател

Запиши се

Timer imageЗапочни своята кариера като преподавател в СофтУни с безплатен курс

Стани преподавател
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.