Често задавани въпроси
Loading...

Често задавани въпроси

Може да изберете присъствена или онлайн форма на обучение:

1. Обучаващите се в присъствена форма посещават учебните ни зали на ул. Тинтява 15-17 за провеждането на учебни занятия. Те получават персонална помощ от лектори. Препоръчваме обучението в присъствена форма на всички начинаещи в графичния дизайн и визуализацията, които имат възможност и време да посещават занятията – при тях ефективността от обучението е по-висока;

2. Онлайн обучаващите се учат от вкъщи, като гледат live stream на занятията и/ или запис от проведеното занятия. Всички ресурси са достъпни в удобно за курсиста време в страницата на курса. Препоръчваме обучението в онлайн форма на всички, които нямат възможност да посещават занятията или имат предишен опит в графичния дизайн и визуализацията и искат да се явят директно на изпита в края на обучението.

Учебните занятия се провеждат един път седмично (събота/неделя), в извън работно време, за да бъдат удобни за всички. Продължителността на едно занятие е 4 часа.

Не, не е проблем. Mоже да гледате live stream или запис от конкретното занятие, което сте пропуснали, да наваксате вкъщи с упражненията и домашните. Препоръчително е да се запишете в онлайн форма на обучение, ако смятате, че няма успеете да посещавате повечето занятия.

Подробна информация за разликата между двете форми на обучение може да намерите на https://softuni.bg/plans. Също така може да разгледате внимателно правата и задълженията на курсистите във всяка от формите на обучение.

Препоръчително е да използвате личен лаптоп, но не е задължително. В част от залите има настолни машини, които са 10% от нейния капацитет.
1. Зала Code Ground разполага с 200 места, от които 15 са с настолни машни;
2. Зала Open Source разполага с 150 места, от които 15 са с настолни машини;
3. Зала Inspiration разполага с 200 места, от които 15 са с настолни машини;
4. Зала Experience разполага с 100 места, НЯМА настолни машни;
5. Зала Creaitve разполага с 50 места, НЯМА настолни машни;
6. Зала Deep Web разполага с 50 места, НЯМА настолни машни;
7. Зала Tech разполага с 20 места, НЯМА настолни машни;
8. Зала Knowledge разполага с 60 места, НЯМА настолни машни; 
9.Зала HQ разполага с 60 места, НЯМА настолни машни

Всеки човек има различни темпове на запомняне и възприемане на информация. Ние препоръчваме да се отделят поне по 3-4 часа на ден за преговаряне на материала, решаване на задачите, затвърждаване на знанията.

Да, курсът Programming Basics е напълно безплатен. В края на курса, при желание, се заплаща такса за явяване на изпит. Таксата е в размер на 50 или 100 лева, в зависимост от това, дали сте заплатили през ранния или през късния срок за плащане. Изпитът е приемен за цялостната програма на Software University.

Не, разбира се. Ако не се чувствате достатъчно подготвени и готови да се явите на изпита в края на курса, не е нужно да заплащате таксата. В този случай Ви съветваме да се запишете на следващия подобен курс и да затвърдите знанията си.

След края на всеки завършен курс, ако оценката е равна или по-висока от 5.00 се получава документ. След подготвителния курс – Programming Basics се получава грамотаHonorable Mention, а при всички останали курсове (от цялостната програма, отворени курсове или курсове от отворени модули) се получава автентичен сертификат. Всеки курс на Software University предоставя на курсистите определен брой кредити, като размерът на кредитите се определя в зависимост от крайната оценка от курса. Пропорционално на оценката се получават и определен брой кредити. Подробна информация за нужния брой кредити за различните професии (C# Web Developer, Java Web Developer, JavaScript Developer или PHP Developer) може да намерите на https://softuni.bg/curriculum.

СофтУни е лицензиран учебен център по Закона за професионалното образование и обучение. След всеки успешно преминат курс, курсистите получават държавно признато „Свидетелство за професионално обучение“, както и приложение, валидно на територията на целия Европейски съюз.

Курсовете в СофтУни са разделени на няколко групи – Basics, Fundamentals, Advanced и Masterclass. Респективно Basics дава 3 кредита, а Masterclass - 12 кредита. Кредитите се получават при успешно преминат изпит. При оценка Отличен се дава максималния брой кредити за даденото обучение.

- В Basics курсовете участниците придобиват обща представа за концепциите, целите и инструментите на сферата или технологията.
- Във Fundamentals се усвояват основните познания ценни и необходими за разрешаване на базови проблеми в сферата или технологията. Демонстрират се стъпките за разрешаване на конкретни проблеми.
- Чрез Advanced обученията се придобиват умения позволяващи започване на работа в сферата. Демонстрират се актуалните и известни методики, и концепции се цел усвояване на добрите практики за работа в сферата или с технологията.
- Masterclasses дават възможността за усъвършенстване на специфични умения или техники от съвременната практика на сферата или технологията.

За да може да съдействаме максимално бързо и точно, моля да ни изпратите имейл на [email protected] с информация за проблема.

В страницата на съответния курс, в таблицата с материалите към всяка лекция има бутон „Докладвай грешка“, посредством който може да сигнализирате на екипа за грешката, като предоставите кратко описание какъв точно е проблемът

Може да се свържете с нашия екип:

1. по имейл: на [email protected] или чрез формата за контакт на сайта;
2. по телефон: +359 899 555 592;
3. лично: в офиса в гр. София, кв. Изгрев, ул. "Тинтява" 15-17, етаж 2.

1. В зависимост от обема на материала, който трябва да бъде покрит, едно учебно занятие може да продължи между 3 и 4 часа. Правят се почивки по около 15 минути на всеки час.

2. Занятията включват лекция с демонстрации на живо, въпроси и упражнения в клас под менторството на лекторите.

Домашните към занятията от подготвителния курс Programming Basics се качват в автоматизираната система Judge

Да, можете! След като качите домашното си, в страницата на курса срещу конкретното занятие, ще се появи линк "Свали домашно". От него може да изтеглите архива, който сте качили, за да проверите дали сте качили финалната версия на домашното си. Ако се наложи да направите промяна – може да качите нов файл, като системата ще запази единствено последния качен файл (т.е. първото домашно ще се замени с второто в системата).

Не. За съжаление, ако сте пропуснали да качите домашното си в срок, няма да може да го предадете по-късно. Сроковете се дават предварително точно с тази цел. Съветваме Ви да не чакате последния момент да качите домашното си. Когато сте готови с първоначална версия може да я качите и ако правите подобрения, да качвате наново файла. Не се притеснявайте, пази се само последния качен файл с домашното Ви. Ако все пак пропуснете да качите решението си, не се притеснявайте. Най-голяма тежест при формирането на оценката Ви е резултата Ви от изпита.

Винаги може да се консултирате с Ваши колеги от курса– на живо или във форума. Моля, запознайте се с правилата на форума преди да пускате тема. Също така, може да потърсите съвет от колегите Ви, като ги помолите за съдействие във официалната група на курса.

Изпитът е с продължителност от 4 астрономически часа, като включва 6 задачи. Може да пишете на някой от следните езици за програмиране: C#, Java, C++, JavaScript, Python и PHP. Препоръчително е да ползвате програмния език, който се изучава в курса Programming Basics. Всяка една вярно решена задача носи 100 точки. Частичните решения дават частични точки. Непредадени или грешни задачи носят 0 точки. Оценяването се извършва автоматизирано (с online judge система), а оценката на всяка предадена задача става на момента (real-time feedback). Може да предавате една задача няколко пъти и да си поправяте грешките многократно по време на изпита. Системата пази най-високия постигнат резултат за всяка задача. Така в края на всеки изпит от шестте задачи може да съберете между 0 и 600 точки. Може да разгледате и пробвате задачите от изминалите изпити в Sotftware University и да се упражнявате на воля в Judge системата на СофтУни. Използвайте потребителското име и паролата си от softuni.bg, за да се упражнявате в judge.softuni.bg

Приемният изпит е върху изучавания материал от подготвителния курс Programming Basics. За да добиете представа за трудността на задачите, разгледайте задачите, давани на предишни изпити в Judge системата.

По време на изпит може да ползвате всякакви материали, които не представляват чужда помощ, т.е. може да използвате:

 • Записки;
 • Книги, учебници, справочници;
 • Презентации от лекции;
 • Видеа;
 • Стари решения на задачи (сорс код);
 • Търсене в интернет, включително туториали, форуми (без да задаваш въпроси в тях).

Забранено е да ползвате чужда помощ под каквато и да е форма, включително:

 • Разговори с колеги в залата или с други хора по телефон/имейл/фейсбук и др.;
 • Ползването на чат програми като Skype, ICQ, Pidgin, IRC и т.н.;
 • Ползването на програми за споделяне на файлове като Google Drive, Dropbox, pCloud, торент клиенти и т.н.;
 • Ползването на програми за отдалечен достъп до друг компютър като Remote Desktop, Team Viewer и др.;
 • Писането по форуми и дискусионни групи.

По време на изпит ще трябва да изтеглите и инсталирате Sentinel клиента – програма, която следи дали на компютъра Ви има пуснати забранени програми. Програмата може да намерите като влезете в профила си и кликнете на падащото меню при потребителското Ви име (горен десен ъгъл).

В случай на техническа неизправност по време на изпита, можете да се свържете с нас на:
1. телефон: + 359 899 555 592;
2. мейл: [email protected];
3. Facebook групата на подготвителния курс.

Екипът ни ще бъде на разположение от 10:00 до 22:00 часа, събота и неделя.

Да, може да се явите на следващия планиран приемен изпит с цел повишаване на  резултата. Ако такава опция не Ви е предоставена при изпращане на мейл с резултата от изпита, моля свържете се с екипа на СофтУни чрез u[email protected] или +359 899 55 55 92.

След като преминете подготвителния курс Programming Basics и се явите на приемен изпит, пред Вас се очертават два пътя:

1. Ако положите изпита успешно - имате възможност да станете част от цялостната програма по софтуерно инженерство на Софтуерния университет. Първият от Вашите учебни модули се нарича Tech Module. Неговата цел е да тествате и да се запознаете с най-търсените софтуерни технологии в този момент – C#, Java, JavaScript и PHP, за да определите своята любима технология, с която желаете да се развивате в бъдеще. След като преминете успешно през Tech Module, вече ще бъдете готови да изберете своята професия и да продължите обучението си в Professional Modules като C# Web Developer, Java Web Developer, PHP Developer или JavaScript Developer (подробна информация за учебния план може да намерите на https://softuni.bg/curriculum). По време на обучението Ви в една от четирите специалности, ще придобиете всички специализирани познания и умения, необходими за стартиране на успешна кариера в софтуерната индустрия. Всяка една специалност представлява комбинация от модули, като някои от тях са задължителни, други препоръчителни.

2. Ако не положите изпита успешно или не сте доволни от оценката си - може да се явите на следващ приемен изпит и да повишите резултата си. За явяване на повишителен/ поправителен изпит се заплаща такса в размер на 20 лева. В случай, че оценката Ви от следващо явяване е по-ниска от оценката Ви от първото Ви явяване - винаги се признава по-високата оценка.

Да, освен специалностите, които предлага учебния план на Софтуерния университет, може да се запишете за някои от отворените курсове, които организираме. Списъкът с актуалните и предстощи курсове може да намерите тук.

Графикът за всеки модул се изготвя около 2-3 месеца преди неговия старт. Учебните занятия са предимно вечерни (от 18:00 до 22:00 ч.) в делнични дни. За повече информация може да разгледате графика на учебните зали тук.

След приключването на всички курсове от даден модул се насрочват датите за поправителните изпити. Поправителната сесия обикновено е 1 седмица и ще получите имейл с подробна информация с датите и часовете на всеки изпит.

За да продължите обучението си от Tech Module в Professional Modules (C# Web Dev, Java Web Dev, JS Dev или PHP Dev), трябва да имате успешно взет изпит по Technology Fundamentals.

За да продължите обучението си от един в друг модул (може да видиш какви модули включва всяка професия тук), няма изискване за брой на взети изпити. За да получите диплома за съответната професия, в която сте записани, трябва да вземете успешно изпитите от задължителните модули (оцветени в синьо).

Да, можеш да презапишеш всеки един от модулите. Ако се запишеш за втори път в някой модул, се възползваш от 50 % отстъпка от съответната такса (в зависимост от формата ти на обучение).

За да презапишеш някой модул на обучение, просто заяви и осъществи плащане от тук. Ако не виждаш пакет за плащане, отговарящ на услугата (презаписване), моля свържи се с екипа ни на +359 899 55 55 92 или на [email protected].

За да заплатите за услуга - било то за изпит, курс или участие в конференция, първо трябва да имате регистрция в сайта на СофтУни. След като сте влезнали в акаунта си, кликнете върху профила Ви в горния десен ъгъл на страницата. Ще се визуализира меню, от което може да изберете "Заплащане". От тази страница ще може да изберете услугата, за която искате да заплатите, както и начина на плащане. Към момента има 5 начина на плащане:
1. в брой - на място в сградата на СофтУни на ул. Тинтява 15-17, всеки делничен ден от 9:00 до 19:30ч. и събота/ неделя от 8:30 до 18:00 часа;
2. по банков път - IBAN и подробни обяснения ще получите по имейл при избор на този метод за разплащане;
3. чрез ePay;
4. чрез EasyPay;
5. онлайн с дебитна/кредитна карта.

Стъпки при заплащане:
1. Изберете пакет на плащане (услугата, за която искате да платите), както и начин на плащане (гореизброените) от падащото меню;
-> Ако желаете да заплатите за друг потребител, отбележете "Желая да заплатя за друго лице" и въведете потребителското му име в сайта на СофтУни. Ако искате да заплатите за себе си, просто не слагайте отметка и не попълвайте полето;
-> Ако имате предоставен от екипа ни код за ваучер (отстъпка), въведете кода, който сте получили по имейл, след като сте попълнили данните по-горе;
-> Натиснете "Продължи" в долния десен ъгъл, за да продължите със следващите стъпки;

2. Прегледайте данните, които виждате - пакет за плащане, начин на плащане, за кого плащате, каква е цената. Ако сте съгласни с информацията, която виждате, натиснете "Потвърди" в долния десен ъгъл.

3. Потвърждение:
-> ако сте заявили плащане в брой: Получавате 9-цифрен номер на плащане, който трябва да запишете и да го предоставите на служителите, когато посетите СофтУни, за да платите.

-> ако сте заявили плащане по банков път: Получавате 9-цифрен номер на плащане, който трябва да въведете в платежния документ (в банката или в онлайн банкирането). Ще получите имейл с подробна информация относно IBAN и титуляра, за да може да преведете конкретната сума. Имайте предвид, че банковите преводи отнемат по 1-2 работни дни, за да бъдат обработени от екипа ни и отразени в профила Ви като "успешни".

-> ако сте заявили плащане чрез ePay: Ще бъдете пренасочени към сайта на ePay.bg, откъдето може да осъществите плащането си. След като преминете процедурата в ePay.bg, ще бъдете върнати в сайта на СофтУни. Плащането Ви е осъществено и маркирано в профила Ви като "успешно".

-> ако сте заявили плащане чрез EasyPay: Натиснете  "Вземи EasyPay номера си" в долния десен ъгъл. Готово! Плащането Ви е потвърдено. Получавате 9-цифрен номер на плащане за системата на СофтУни и 10-цифрен код за системата на EasyPay. Запишете си 10-цифрения код и отидете до най-близкото представителство от мрежата на EasyPay и посочете уникалния 10-цифрен код, който сте получии. Плащането през каси на EasyPay може да бъде осъществено от всяка една точка в България. За да намерите най-близкото гише до Вас, моля проверите тук. Моля, имайте предвид, че 10-цифренният код е валиден 1-2 дни. Ако при опит за плащане на каса, кодът Ви е невалиден, веднага се свържете с нас на телефон + 359 899 555 592, за да Ви съдействаме. Осъществете плащането си на EasyPay каса, избрана от Вас. Плащането Ви ще бъде отразено в профила Ви като "успешно". 

-> ако сте заявили плащане с онлайн дебитна/ кредитна карта: Ще бъдете пренасочени към платежна страницата на обслужващата ни банка (ОББ), където  ще може да въведете данните на кредитната или дебитната Ви карта. Ако сте регистрирани в схемите за автентикация Verified by VISA или MasterCard SecureCode, се отварят автентикационна страница на Вашата банка Издател, където въвеждате паролата си за автентикация. При успешна трансакция (получена авторизация), ще се върнете на сайта на СофтУни, където ще се визуализира трансакционна бележка. Готово! Плащането Ви е отбелазано като "успешно" в профила Ви.


Данните, които се събират при осъществяването на една покупка, са следните:

- картови данни - Софтуерен университет ЕООД в лицето си на търговец, няма достъп до тези данни. Те са достъпни само до обслужващата банка.

- автентикационни данни - Софтуерен университет няма достъп до тези данни. Те со достъпни само до банката издадател.

- клиентски данни - информация като имена, телефонен номер, и-мейл адрес се събират с цел създаването на студентски профил и за осъществяване на връзка със студентите. Имената се ползват за сертификатите, които се издават. Всички тези данни се съхраняват с повишена сигурност и внимание от нас. Софтуерен университет ЕООД е регистриран администратор на лични данни към Комисия за защита на личнните данни (КЗЛД).

Можете да се свържете с кариерния център по всяко време, дори да не разполагате с необходимия брой кредити за започване на работа. Ние ще отговорим на всички въпроси, но няма да поемем ангажимент да ви съдействаме с намирането на работа. Това може да се случи когато придобиете необходимия брой кредити за специалността си и имате нужния среден успех. Можете да се свържете с кариерния център на [email protected].


Ако имате среден успех под 5.00 то ние не можем пряко да ви съдействаме като изпращаме препоръки към работодатели, но ще отговорим на въпросите Ви и ще Ви насочим върху какво и как да поработите, за да подобрите кандидатурата си.

Ако тепърва стартирате образованието си при нас/нямате опит в програмирането и не знаете с какви курсове или модули да започнете можете да се обърнете към нас за насоки. Има много различни пътища и видове технологии, които са с различна времетраеност и ниво на трудност.

Можете да се свържете с нас по всяко време, но ако сте готови и желаете да започнете да търсите работа тогава е силно препоръчително да се обадите на телфоните на кариерния център и да си запишете час за среща. Това може да се случи когато имате среден успех над 5.00 и сте натрупали 80 до 90 кредита за C# и Java и 50 до 60 за JavaScript и PHP.

Има няколко причини поради които съветваме студентите да се обръщат към кариерния център. На първо време ние изпращаме директни препоръки и документи към фирмите от името на СофтУни и нашите партньори разглеждат студентите приоритетно пред останалите кандидати. Това води до по-бързо организиране на интервютата за студентите. Не се налага да чакат със седмици или месец някой да им се обади от обява за която са кандидатствали и дори вече са забравили. На второ място е добрата подготовка, която могат да получат по време на индивидуалната консултация. Ние споделяме информация директно от извора и е препоръчително да се запознаят с всички тънкости при търсенето на работа преди да започнат да подават документи. Ние ги съветваме от това каква компания да изберат спрямо своите интереси до това каква заплата да си поискат спрямо техния профил. Не на последно място ние ги подготвяме и чисто технически преди реалните интервюта като им даваме информация от първа ръка какво може да представлява едно такова интервю и как да се подготвят за него. Минават реални тестове при нас за валидиране на знанията и получават обратна връзка за своето представяне. Всичко това е вече включено към цената, която те заплащат като наши студенти и всеки може да се обърне към кариерния център за да извлече ползите от тези услуги.

Да, кариерният център на СофтУни предоставя съдействие и на своите курсисти от отворени курсове. Необходимо е да сте взели сертификат/и от изкарания курс и да ни изпратите CV на [email protected] Ние ще ви пишем обратно дали имаме активни позиции при нашите партньори за които можем да ви препоръчаме. Имайте предвид, че един курс често не е достатъчен за започване на работа и можем да ви насочим към допълнителни такива преди да ви съдействаме.

В зависимост от това какви са интересите и възможностите на студентите ние можем да окажем съдействие и на лица под 18 годишна възраст стига да разполагаме с изричното съгласие, одобрение и потвърджение на законен родител.

СофтУни си партнира с компании и извън столицата. Можем да съдействаме на студенти в градове като Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора. Не винаги нашите партньори имат отворени позиции, затова ако търсите работа в друг град се свържете с нас за допълнителна информация.

Най-краткият срок в който можете да намерите работа чрез помощта на кариерния център е 2 седмици. Най-дългият период е два месеца. Зависи от вътешните процеси на подбор в компанията в която сме ви препоръчали. Понякога при наличието на повече кандидати процесът се забавя.

Можете да се подготвите като на първо време си отделите една или две седмици да си припомните материала, който сте учили при нас. Нещата бързо се забравят и липсата на упражнения преди техническо интервю може да се окаже от решаващо значение. Кариерният център подготвя студентите като им предоставя възможността да изкарат тест направен специално за тези цели. Той валидира знанията на нашите курсисти и дава реална представа на студента дали е готов за започване на работа или има пропуски, които трябва да запълни.

Всички компании имат различни техники, методи и предпочитания за типовете интервю, които се водят върешно. Те често са различни спрямо нивото на позицията. За стажантски позиции и за Junior ниво, специалистите по човешки ресурси наблягат основно на мотивацията и отношението, което кандидатът ще демонстрира по време на интервюто. За допълнителна информация по този въпрос се свържете с нас на [email protected]

Студентите често пренебрегват съдържанието и визията на своето CV. То е обаче вашия билет за интервю, затова не бива да се правят компромиси с времето, което ще отделите за направата му. Кариерният център дава подробни консултации за това как да се направи едно CV. Също така СофтУни си партнира с една от най-популярните платформи за изграждане на резюмета. Нашите студенти могат да я използват напълно безплатно в продължение на цяла година. За промо код и повече информация се свържете с нас на [email protected]

Ако нямате практически опит, тъкмо сте завършили и следвате в C# или Java, то нормалните възнаграждения на пазара варират между 900 (за стаж) и 1500лв. (за Junior) чиста заплата. Разбира се това е много груб ориентир и заплащането често зависи от много други фактори. Такива могат да бъдат допълнително техническо образование (бакалавър, магистър), сертификати, предишен опит в бизнес/международна среда, владеене на повече от един чужд език, участие и разработка на личен проект и др.

Често студентите пренебрегват чуждите езици като изискване при започване на работа, дори за позиции свързани с програмиране. Те обаче са задължителни и не веднъж са били същинската причина за неуспешната реализация на студента. Високото владеене на английски език е важно, като под високо се има предвид ниво между B2 и C1. Не е нужно да притежавате сертификат, но е необходимо да го владеете свободно без да се притеснявате да говорите.

И двете имат своите плюсове и минуси. В по-големите компании има ясно обособена структура и процеси на работа. Има разделение и стриктно сегментирани роли, като всеки програмист си работи по негов проект/задание и с определен технологичен стак. Гъвкавостта в такъв тип среда често зависи от множество фактори. Има ясни пътеки на развитие за всеки служител и политики на възнагражденията, които са унифицирани за цялата компания. Има възможност за добри социални придобивки и се наблюдават добри практики. В по-малка среда динамиката е много по-осезаема, често липсват ясни процеси на работа, но гъвкавостта е голяма. Проектите са разнообразни и често с най-новите технологии. Растежът в малките компании е по-бърз и човек е принуден да се учи бързо сам поради кратките срокове за изпълнение. И от двата типа среди могат да се извлекат безброй ползи, като най-важното разбира се си остава да се следи за качеството на кода с който се работи.

Не. Само част от позициите за които СофтУни може да ви препоръча са обявени на портала за работа. Ако искате да научите за всички вакантни места се свържете с кариерния център за допълнителна информация – [email protected]

Когато кандидатствате през нашия портал за работа компанията получава автоматично съобщение, че е пристигнала нова кандидатура. Те разглеждат документите ви и при интерес се свързват директно с вас за интервю. Ако имате въпроси и искате да научите повече за това какво ще представлява интервюто, каква е компанията и как да се подготвите за него се свържете с нас на [email protected]