Често задавани въпроси
Loading...

Често задавани въпроси

Обучаващите се в присъствена форма посещават учебните ни зали в сградата на СофтУни за провеждането на учебни занятия. Препоръчваме обучението в присъствена форма на всички начинаещи в програмирането, които имат възможност и време да посещават занятията – при тях ефективността от обучението е по-висока.

Препоръчваме обучението в онлайн форма на всички, които нямат възможност да посещават занятията в учебните зали или искат да се явят директно на изпита в края на обучението.

Подробна информация за разликата между двете форми на обучение може да намерите ТУК. Също така може да разгледате внимателно правата и задълженията на курсистите във всяка от формите на обучение.

Не, не е проблем. Mоже да гледате live stream, с възможност за задаване на въпроси към преподавателя или запис от конкретното занятие, което сте пропуснали. По този начин ще може да наваксате вкъщи с упражненията и домашните. Препоръчително е да се запишете в онлайн форма на обучение, ако смятате, че няма успеете да посещавате повечето занятия.

Препоръчително е да присъствате на учебните занятия с личен лаптоп, който ще Ви е необходим при практическите упражнения.

Да, курсът Programming Basics е напълно безплатен. В края на курса, при желание, се заплаща такса за явяване на изпит. Изпитът е приемен за цялостната програма на Software University.

Не, разбира се. Ако не се чувствате достатъчно подготвени и готови да се явите на изпита в края на курса, не е нужно да заплащате таксата. В този случай Ви съветваме да се запишете на следващия подобен курс и да затвърдите знанията си.

В зависимост от обема на материала, който трябва да бъде покрит, едно учебно занятие може да продължи между 3 и 4 часа. Правят се почивки по около 15 минути на всеки час. Занятията включват лекция с демонстрации на живо, въпроси и упражнения в клас под менторството на лекторите.

Домашните към занятията от подготвителния курс Programming Basics се качват в автоматизираната система Judge.

Винаги може да се консултирате с Ваши колеги от курса – на живо, във форума или FB групата на курса.

Изпитът е с продължителност от 4 астрономически часа, като включва 6 задачи. Може да пишете на някой от следните езици за програмиране: C#, Java, C++, JavaScript, Python и PHP. Препоръчително е да ползвате програмния език, който се изучава в курса Programming Basics. Всяка една вярно решена задача носи 100 точки. Частичните решения дават частични точки. Непредадени или грешни задачи носят 0 точки. Оценяването се извършва автоматизирано (с online Judge система), а оценката на всяка предадена задача става на момента (real-time feedback). Може да предавате една задача няколко пъти и да си поправяте грешките многократно по време на изпита. Системата пази най-високия постигнат резултат за всяка задача. Така в края на всеки изпит от шестте задачи може да съберете между 0 и 600 точки. Може да разгледате и пробвате задачите от изминалите изпити и да се упражнявате на воля в Judge системата на СофтУни. Използвайте потребителското име и паролата си от softuni.bg, за да се упражнявате в Judge системата.

Приемният изпит е върху изучавания материал от подготвителния курс Programming Basics. За да добиете представа за трудността на задачите, разгледайте задачите, давани на предишни изпити в Judge системата.

По време на изпит може да ползвате всякакви материали, които не представляват чужда помощ, т.е. може да използвате:

 • Записки;
 • Книги, учебници, справочници;
 • Презентации от лекции;
 • Видеа;
 • Стари решения на задачи (сорс код);
 • Търсене в интернет, включително туториали, форуми (без да задаваш въпроси в тях).

Забранено е да ползвате чужда помощ под каквато и да е форма, включително:

 • Разговори с колеги по телефон/имейл/фейсбук и др.;
 • Ползването на чат програми като Skype, ICQ, Pidgin, IRC и т.н.;
 • Ползването на програми за споделяне на файлове като Google Drive, Dropbox, pCloud, торент клиенти и т.н.;
 • Ползването на програми за отдалечен достъп до друг компютър като Remote Desktop, Team Viewer и др.;
 • Писането по форуми и дискусионни групи.

В случай на техническа неизправност по време на изпита, можете да се свържете с нас на:
1. телефон: + 359 899 555 592;
2. имейл: university@softuni.bg;
3. Facebook групата на подготвителния курс.

Минималният резултат, който трябва да постигнете е 100 от 600 точки, при което ще имате възможност да продължите обучението си в програмата.

Да, може да се явите на следващия планиран приемен изпит с цел повишаване на  резултата. Ако такава опция не Ви е предоставена при изпращане на имейл с резултата от изпита, моля свържете се с екипа на СофтУни чрез university@softuni.bg или +359 899 55 55 92.

След като преминете подготвителния курс Programming Basics и се явите на приемен изпит, пред Вас се очертават два пътя:

1. Ако положите изпита успешно - имате възможност да станете част от цялостната програма по софтуерно инженерство на СофтУни. Първият от Вашите учебни модули се нарича Fundamentals Module. Неговата цел е да придобиете фундаментални познания по програмиране, необходими за специализирането ви според избраното професионално направление. След като преминете успешно през Fundamentals Module, ще продължите подготовката си в професионалните модули, придобивайки избраната професия - подробна информация за учебния план може да намерите ТУК. По време на обучението Ви в избраната специалност, ще придобиете всички специализирани познания и умения, необходими за стартиране на успешна кариера в софтуерната индустрия.

2. Ако не положите изпита успешно или не сте доволни от оценката си - може да се явите на следващ приемен изпит и да повишите резултата си. За явяване на повишителен/ поправителен изпит се заплаща такса в размер на 20 лева. В случай, че оценката Ви от следващо явяване е по-ниска от оценката Ви от първото Ви явяване - винаги се признава по-високата оценка.

Да, освен специалностите, които предлага учебния план на СофтУни, може да се запишете за някои от отворените курсове, които организираме. Списъкът с актуалните и предстоящи курсове може да намерите тук.

След приключването на всички курсове от даден модул се насрочват датите за поправителните изпити. Поправителната сесия обикновено е 1 седмица и ще получите имейл с подробна информация с датите и часовете на всеки изпит.

След края на всеки завършен курс, ако оценката е равна или по-висока от 5.00 получавате грамота или официален сертификат от СофтУни.

След подготвителния курс – Programming Basics - се получава грамота Honorable Mention, а при всички останали курсове (от цялостната програма или от отворени курсове) се получава автентичен сертификат. Всеки курс на СофтУни предоставя на курсистите определен брой кредити, като размерът на кредитите се определя в зависимост от крайната оценка от курса.

Курсистите, преминали успешно през всички курсове от дадено професионално направление (оценка от минимум 3.00) и събрали необходимия брой кредити, както от цялостната програма, така и от специализирани курсове, ще получат и официална диплома за желаната от тях професия. Информация за необходимите кредити за всяко професионално направление, можете да откриете в страницата Сертификати.

СофтУни е лицензиран учебен център по Закона за професионалното образование и обучение. След всеки успешно преминат курс (с оценка равна или по-висока от 3.00), курсистите получават държавно признатоУдостоверение за професионално обучение“, както и приложение, валидно на територията на целия Европейски съюз.

Има няколко причини поради които съветваме студентите да се обръщат към кариерния център. На първо време ние изпращаме директни препоръки и документи към фирмите от името на СофтУни и нашите партньори разглеждат студентите приоритетно пред останалите кандидати. Това води до по-бързо организиране на интервютата за студентите. Не се налага да чакат със седмици или месец някой да им се обади от обява за която са кандидатствали и дори вече са забравили. На второ място е добрата подготовка, която могат да получат по време на индивидуалната консултация. Ние споделяме информация директно от извора и е препоръчително да се запознаят с всички тънкости при търсенето на работа преди да започнат да подават документи. Ние ги съветваме от това каква компания да изберат спрямо своите интереси до това каква заплата да си поискат спрямо техния профил. Не на последно място ние ги подготвяме и чисто технически преди реалните интервюта като им даваме информация от първа ръка какво може да представлява едно такова интервю и как да се подготвят за него. Курсистите минават реални тестове при нас за валидиране на знанията и получават обратна връзка за своето представяне. Всичко това е вече включено към цената, която те заплащат като наши студенти и всеки може да се обърне към кариерния център за да извлече ползите от тези услуги.

Ако тепърва стартирате образованието си при нас/нямате опит в програмирането и не знаете с какви курсове или модули да започнете можете да се обърнете към нас за насоки. Има много различни пътища и видове технологии, които са с различна времетраеност и ниво на трудност.

Можете да се свържете с нас по всяко време, но ако сте готови и желаете да започнете да търсите работа тогава е силно препоръчително да се обадите на телфоните на кариерния център и да си запишете час за среща. Това може да се случи когато имате среден успех над 5.50 и сте натрупали 80 до 90 кредита за C# и Java и 50 до 60 за JavaScript и Python.

Можете да се свържете с кариерния център по всяко време, дори да не разполагате с необходимия брой кредити за започване на работа. Ние ще отговорим на всички въпроси, но няма да поемем ангажимент да Ви съдействаме с намирането на работа. Това може да се случи когато придобиете необходимия брой кредити за специалността си и имате нужния среден успех. Можете да се свържете с кариерния център на careers@softuni.bg.


Ако имате среден успех под 5.50, то ние не можем пряко да Ви съдействаме като изпращаме препоръки към работодатели, но ще отговорим на въпросите Ви и ще Ви насочим върху какво и как да поработите, за да подобрите кандидатурата си.

Да, кариерният център на СофтУни предоставя съдействие и на своите курсисти от отворени курсове. Необходимо е да сте взели сертификат/и от изкарания курс и да ни изпратите CV на careers@softuni.bg. Ние ще Ви пишем обратно дали имаме активни позиции при нашите партньори за които можем да Ви препоръчаме. Имайте предвид, че един курс често не е достатъчен за започване на работа и можем да Ви насочим към допълнителни такива, преди да Ви съдействаме.

В зависимост от това, какви са интересите и възможностите на студентите, ние можем да окажем съдействие и на лица под 18 годишна възраст, стига да разполагаме с изричното съгласие, одобрение и потвърждение на законен родител.

СофтУни си партнира с компании и извън столицата. Можем да съдействаме на студенти в градове като Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора. Не винаги нашите партньори имат отворени позиции, затова ако търсите работа в друг град се свържете с нас за допълнителна информация.

Най-краткият срок в който можете да намерите работа чрез помощта на кариерния център е 2 седмици. Най-дългият период е два месеца. Зависи от вътрешните процеси на подбор в компанията в която сме Ви препоръчали. Понякога, при наличието на повече кандидати, процесът се забавя.

Можете да се подготвите като на първо време си отделите една или две седмици да си припомните материала, който сте учили при нас. Нещата бързо се забравят и липсата на упражнения преди техническо интервю, може да се окаже от решаващо значение. Кариерният център подготвя студентите, като им предоставя възможността да изкарат тест, направен специално за тези цели. Той валидира знанията на нашите курсисти и дава реална представа на студента дали е готов за започване на работа или има пропуски, които трябва да запълни.

Всички компании имат различни техники, методи и предпочитания за типовете интервю, които се водят вътрешно. Те често са различни спрямо нивото на позицията. За стажантски позиции и за Junior ниво, специалистите по човешки ресурси наблягат основно на мотивацията и отношението, което кандидатът ще демонстрира по време на интервюто. За допълнителна информация по този въпрос се свържете с нас на careers@softuni.bg

Студентите често пренебрегват съдържанието и визията на своето CV. То е обаче Вашия билет за интервю, затова не бива да се правят компромиси с времето, което ще отделите за направата му. Кариерният център дава подробни консултации за това как да се направи едно CV. Също така СофтУни си партнира с една от най-популярните платформи за изграждане на резюмета. Нашите студенти могат да я използват напълно безплатно в продължение на цяла година. За промо код и повече информация се свържете с нас на careers@softuni.bg.

Често студентите пренебрегват чуждите езици като изискване при започване на работа, дори за позиции свързани с програмиране. Те обаче са задължителни и не веднъж са били същинската причина за неуспешната реализация на студента. Високото владеене на английски език е важно, като под високо се има предвид ниво между B2 и C1. Не е нужно да притежавате сертификат, но е необходимо да го владеете свободно без да се притеснявате да говорите.

И двете имат своите плюсове и минуси. В по-големите компании има ясно обособена структура и процеси на работа. Има разделение и стриктно сегментирани роли, като всеки програмист си работи по негов проект/задание и с определен технологичен стак. Гъвкавостта в такъв тип среда често зависи от множество фактори. Има ясни пътеки на развитие за всеки служител и политики на възнагражденията, които са унифицирани за цялата компания. Има възможност за добри социални придобивки и се наблюдават добри практики. В по-малка среда динамиката е много по-осезаема, често липсват ясни процеси на работа, но гъвкавостта е голяма. Проектите са разнообразни и често с най-новите технологии. Растежът в малките компании е по-бърз и човек е принуден да се учи бързо сам поради кратките срокове за изпълнение. И от двата типа среди могат да се извлекат безброй ползи, като най-важното разбира се си остава да се следи за качеството на кода с който се работи.

Не. Само част от позициите, за които СофтУни може да Ви препоръча са обявени на портала за работа. Ако искате да научите за всички вакантни места се свържете с кариерния център за допълнителна информация – careers@softuni.bg.

Когато кандидатствате през нашия портал за работа, компанията получава автоматично съобщение, че е пристигнала нова кандидатура. Те разглеждат документите Ви и при интерес се свързват директно с Вас за интервю. Ако имате въпроси и искате да научите повече за това какво ще представлява интервюто, каква е компанията и как да се подготвите за него ,се свържете с нас на careers@softuni.bg.

Кредитите, които всеки един курс носи са различни спрямо продължителността и сложността на обучението. Кредитите варират от 3 до 12. Курсовете в СофтУни са разделени на няколко групи – Basics, Fundamentals, Advanced и Masterclass. Респективно Basics дава 3 кредита, а Masterclass - 12 кредита. Кредитите се получават при успешно преминат изпит. При оценка "Отличен" се дава максималния брой кредити за даденото обучение.

- В Basics курсовете участниците придобиват обща представа за концепциите, целите и инструментите на сферата или технологията;
- Във Fundamentals се усвояват основните познания ценни и необходими за разрешаване на базови проблеми в сферата или технологията. Демонстрират се стъпките за разрешаване на конкретни проблеми.
- Чрез Advanced обученията се придобиват умения позволяващи започване на работа в сферата. Демонстрират се актуалните и известни методики, и концепции се цел усвояване на добрите практики за работа в сферата или с технологията.
- Masterclasses дават възможността за усъвършенстване на специфични умения или техники от съвременната практика на сферата или технологията.

За да заплатите за услуга - било то за изпит, курс или участие в конференция, първо трябва да имате регистрация в сайта на СофтУни. След като сте влезнали в акаунта си, трябва да отворите страницата на желания от Вас курс/ модул и да кликнете бутона "Запиши се". Следва страница, където трябва да изберете формата на обучение за конкретния курс и да попълните данните си. Към момента има 5 начина на плащане:
1. в брой - на място в сградата на СофтУни, всеки делничен ден от 9:00 до 19:30ч. и събота/ неделя от 8:30 до 18:00 часа;
2. по банков път - IBAN и подробни обяснения ще получите по имейл при избор на този метод за разплащане;
3. чрез ePay;
4. чрез EasyPay;
5. онлайн с дебитна/кредитна карта.

Стъпки при заплащане:
1. Изберете пакет на плащане (услугата, за която искате да платите), както и начин на плащане (гореизброените) от падащото меню;
-> Ако имате предоставен от екипа ни код за ваучер (отстъпка), въведете кода, който сте получили по имейл, след като сте попълнили данните по-горе;
-> Натиснете "Продължи" в долния десен ъгъл, за да продължите със следващите стъпки;

2. Прегледайте данните, които виждате - пакет за плащане, начин на плащане, каква е цената. Ако сте съгласни с информацията, която виждате, натиснете "Потвърди" в долния десен ъгъл.

3. Потвърждение:
-> ако сте заявили плащане в брой: Получавате 9-цифрен номер на плащане, който трябва да запишете и да го предоставите на служителите, когато посетите СофтУни, за да платите.

-> ако сте заявили плащане по банков път: Получавате 9-цифрен номер на плащане, който трябва да въведете в платежния документ (в банката или в онлайн банкирането). Ще получите имейл с подробна информация относно IBAN и титуляра, за да може да преведете конкретната сума. Имайте предвид, че банковите преводи отнемат по 1-2 работни дни, за да бъдат обработени от екипа ни и отразени в профила Ви като "успешни".

-> ако сте заявили плащане чрез ePay: Ще бъдете пренасочени към сайта на ePay.bg, откъдето може да осъществите плащането си. След като преминете процедурата в ePay.bg, ще бъдете върнати в сайта на СофтУни. Плащането Ви е осъществено и маркирано в профила Ви като "Успешно".

-> ако сте заявили плащане чрез EasyPay: Натиснете  "Вземи EasyPay номера си" в долния десен ъгъл. Готово! Плащането Ви е потвърдено. Получавате 9-цифрен номер на плащане за системата на СофтУни и 10-цифрен код за системата на EasyPay. Запишете си 10-цифрения код и отидете до най-близкото представителство от мрежата на EasyPay и посочете уникалния 10-цифрен код, който сте получии. Плащането през каси на EasyPay може да бъде осъществено от всяка една точка в България. За да намерите най-близкото гише до Вас, моля проверeте тук. Моля, имайте предвид, че 10-цифренният код е валиден 1-2 дни. Ако при опит за плащане на каса, кодът Ви е невалиден, веднага се свържете с нас на телефон + 359 897 230 250, за да Ви съдействаме. Осъществете плащането си на EasyPay каса, избрана от Вас. Плащането Ви ще бъде отразено в профила Ви като "Успешно". 

-> ако сте заявили плащане с онлайн дебитна/ кредитна карта: Ще бъдете пренасочени към платежната страница на обслужващата ни банка (ОББ), където  ще може да въведете данните на кредитната или дебитната Ви карта. Ако сте регистрирани в схемите за автентикация Verified by VISA или MasterCard SecureCode, се отварят автентикационна страница на Вашата банка Издател, където въвеждате паролата си за автентикация. При успешна трансакция (получена авторизация), ще се върнете на сайта на СофтУни, където ще се визуализира трансакционна бележка. Готово! Плащането Ви е отбелазано като "успешно" в профила Ви.


При презаписване на програма, модул или курс, вие получавате 50% отстъпка от редовната такса.

Всеки курсист, записан в даден курс, има право да се яви на редовен изпит и поправителен изпит в рамките на текущия курс, както и на поправителни изпити към бъдещите 2 последователни издания на курса, в рамките на период от 24 месеца. Таксата за явяване на поправителен изпит е 20 лева.

За да може да съдействаме максимално бързо и точно, моля да ни изпратите имейл на university@softuni.bg с информация за проблема.

В страницата на съответния курс, в таблицата с материалите към всяка лекция има бутон „Докладвай грешка“, посредством който може да сигнализирате на екипа за грешката, като предоставите кратко описание какъв точно е проблемът