Преподаватели

Високото качество на обучение в СофтУни е гарантирано от внимателно подбран преподавателски състав.

Той се състои от практици от софтуерната индустрия, които имат добри лекторски и менторски умения, използвайки най-добрите практики от бранша в преподаването. Към занятията често се включват и изявени гост-преподаватели, които предават своя интересен опит и познания на студентите.

Светлин Наков

Светлин Наков има над 15-годишен опит като софтуерен инженер, мениджър на софтуерни проекти, консултант, лектор и предприемач с богат опит в .NET and Java EE platforms, информационни системи, бази данни, уеб разработка и софтуерно инженерство. Той е автор на 7 книги за компютърно програмиране и софтуерни технологии, C# и Java, както и на десетки технически и научни публикации. Светлин е бил гост-лектор на стотици конференции, семинари, курсове и други обучения. Той има докторска степен в областта на компютърните науки, както и медали от Международни олимпиади по Информатика (МОИ). Светлин е носител на Наградата на Президента на Република България “Джон Атанасов”. Той също така има опит като хоноруван преподавател по компютърни науки в СУ “Св. Климент Охридски”, НБУ и ТУ София. Светлин Наков е участвал като главна движеща сила за създаването и изграждането на най-големия обучителен център за софтуерни инженери в България - Софтуерната академия на Телерик. Там той е преподавал на хиляди млади хора в области като компютърни науки, софтуер разработка и информационни технологии. Още информация: http://www.nakov.com.

Angel Georgiev

Ангел Георгиев

Ангел Георгиев има близо 10 годишен опит като лектор, технически трейнър и продуктов презентатор за големи технологични компании. Водил е продуктови обучения в Европа, САЩ и Азия. Отговарял е за портфолиото и продуктовото позициониране в Sony Ericsson, Samsung и Sony. В последните 4 години се занимава с програмиране, предимно със C#, Java и JavaScript. Ангел успешно съчетава опита си в програмирането и обученията, като отговаря за учебния план, лекторския екип и качеството на обучение във всички проекти на СофтУни. В свободното си време създава работилници и игри, които съчетават технологиите с традициите.

Ivan Yonkov

Иван Йонков

Иван Йонков се занимава професионално в сферата на IT от 2011 г. Работил е като QA и Developer в XS Software - една от най-големите български компании, занимаващи се с онлайн браузър базирани игри. Завършил е първото издание на Софтуерния Университет с пълно отличие и първи места във всички дисциплини от Back-end модула. Иван има опит като лектор по различни дисциплини в Софтуерния университет, включващи диапазон от основи на програмирането до по-напреднали или специализирани курсове, като бази данни и качествено осигуряване на софтуера. В свободното си време отговаря на въпроси в Stack Overflow.

Atanas Rusenov

Атанас Русенов

Атанас Русенов се занимава с програмиране и алгоритми от няколко години насам. Водил е курсове и обучения в Софтуерния университет, където успява да обясни трудна материя с прости примери и много търпение. Наско се вдъхновява от сървърно програмиране, операционни системи и паралелни изчисления. Най-важният въпрос за него е "как работят нещата отвътре" и това го движи към непрестанно четене, пробване, ръчкане и накрая - обяснение с прости думи.

Yordan Darakchiev

Йордан Даракчиев

Йордан Даракчиев е програмист и преподавател по призвание. Завършил е софтуерната академия на Телерик и оттогава работи като freelancer и води обучения за софтуерни инженери. Обича да се бори с трудни задачи и да предлага елегантни решения. Ученето на нови технологии му е ежедневие. Освен програмирането и алгоритмите, другата му страст е да изучава квантова физика и нейните закони.

Bogomil Dimitrov

Богомил Димитров

Богомил Димитров е започнал е да се самообучава с книги по програмиране още от малък. Интересът му към криптографията и мрежовата сигурност го кара да изучава компютърни науки в НБУ, където набляга на защитно програмиране. Той е бил студент от първото издание на Софтуерния Университет, където взима изпитите си с отличие. Има опит във воденето на презентации и изнася лекции в Софтуерния Университет, включващи теми както за начинаещи, така и за напраднали.

Гост-лектори

Марио Пешев

Марио Пешев е WordPress консултант и технически ръководител в DevriX. Занимава се със софтуерна разработка на различни платформи и води обучения по програмиране от 2006-та година насам. Марио е сертифициран Java програмист, но има солиден опит и с PHP и Python, както и с други скриптови езици. В последно време се изявява активно по WordPress събития по света и в България, като сред обученията му през последните години са и тренинги в CERN, Швейцария, както и Saudi Aramco в Саудитска Арабия. Още информация: http://www.peshev.net

Мариян Маринов

Мариян Маринов се занимава със системна администрация от 1998 г. насам. В момента е Управител и главен архитект на 1H Ltd.: http://www.1h.com. Там прави софтуер за web hosting фирми, използвайки най-новите технологии в Linux, като от време на време, де факто създава някои от тези нови технологии. В свободното си време помага за организирането на OpenFest, BG Perl Workshops, YAPC::Europe, FOSDEM и други конференции насочени към софтуерът с отворен код. Той е редовен лектор на подобни конференции в цял свят. Когато не е по конференции, обича да споделя своите знания, като прави курсове по Linux System Administration и Network Security във Факултета по Математика и Информатика към Софийски Университет.

Boris Hristov

Борис Христов

Борис Христов е SQL Server консултант, който редовно презентира на конференци в цяла Европа и не веднъж е избиран от публиката за най-добър лектор на събитието. Автор е на курсове за Pluralsight и води множество обучения и трейнинги както за студенти, така и за различни компании в България. В момента e както фриленсър, така и част от българската компания BULPROS. Повече за него можете да откриете на http://www.borishristov.com

Иван Ванков

Иван Ванков (gatakka) се занимава професионално с програмиране от 2007, като основно работи на PHP, Python, JS, MongoDB и постоянно следи тенденциите в технологичният свят. Автор на уроци по програмиране, обучителни програми и консултант. Любител на отворения код и въпросите без ясен отговор.

Preslav Nakov

Преслав Наков

Д-р Преслав Наков е старши научен сътрудник в Катарския институт по компютърни изследвания (Qatar Computing Research Institute). Научните му интереси са в областта на компютърната лингвистика: машинен превод, автоматично отговаряне на въпроси, лексикална семантика, използване на Уеб като корпус и компютърна обработка на биомедицински текстове. Работил е като изследовател в БАН, в Националния университет на Сингапур, в Университета на Южна Калифорния, както и в Софийския университет, където преподава и в момента. Д-р Наков е автор на над 100 научни публикации с над 2000 цитирания в областта на компютърната лингвистика, както и на три книги, сред които "Програмиране = ++Алгоритми;", считана за „библия“ на програмирането в България (с 10,000 изтегляния от Уеб). Д-р Наков е носител на редица национални и международни награди и отличия, включително на наградата за млад учен на RANLP'2011, както и на първата награда "Джон Атанасов" на Президента на Р. България.

Radi Atanasov

Ради Атанасов

Ради Атанасов е основател на OneBit Software, разработваща уеб платформи и приложения в корпоративния сегмент. Той е професионален архитект и разработчик с дългогодишен опит и тясна специализация в Microsoft SharePoint, носител на една от най-високите степени на технологична сертификация в света - Microsoft Certified Master. Ради е предводител на Web Platform User Group в София и участва като лектор на Майкрософт събития по целия свят. Блог: http://www.sharepoint.bg/radi.

Georgi Georgiev

Георги Георгиев

Георги Георгиев започва да участва в състезания по програмиране и ИТ като ученик, като първите му по-сериозни успехи в национални и международни състезания, са свързани с 3D графика и симулатори, най-вече проектът DrifveFreeZ. Жоро е водил курсове по C#, C++, JavaScript, Windows 8 WinRT, XAML, WinJS, както и няколко семинара за 3D графика с OpenGL, WebGL, изчислителна геометрия, има познания в работата с физични библиотеки като Bullet, и пише Java в проект, свързан с анализ на телеметрия на състезателни коли. Блог: http://itgeorge.net.

Kristalin Chavdarov

Кристалин Чавдаров

Кристалин Чавдаров е творец с дарбата на дизайнер и превъплъщенията на арт директор, криейтив лидер и все по-настоятелно отдаден в магията на вдъхновяващ-собственик-управляващ на Киви Дизайн (България) и компании в Сърбия и Германия. Кристалин е популярен с нестандартното си мислене, както и работата си над световни проекти с ежедневно приложение. Работи над редица проекти в сферата на дизайна, уеб, дизайн на потребителското изживяване, creative brainstorming, обучения и др. Той основополага, развива и финансира проекти с идеална цел, най-мащабният сред които е "Аз мога - тук и сега”. Личен сайт: http://www.kristalinchavdarov.net.

Pavel Kolev

Павел Колев

Павел Колев е JavaScript разработчик в Телерик. През свободното си време води лекции в академията на Телерик, както и по различни конференции. Професионалните му интереси включва уеб front-end разработка, JavaScript, ASP.NET уеб разработка, мобилни приложения, софтуерни оптимизации, системи за управление на звук и светлина. Блог: http://pavelkolev.com.

Nayden Gochev

Найден Гочев

Найден Гочев e независим разработчик на софтуер и лектор с над 10 години опит в IT сферата. Работил е за компании като ISY Intellect, ProxiAD, Insight Technologies, Unic AG, Phamola и Telerik предимно с технологии от Java пространството. Преподавал е Java и Java EE в различни академични структури. Участвал е в лекции на българската Java User Group, водил е вътрешно фирмени обучения в редица софтуерни компании.

Martin Kulov

Мартин Кулов

Мартин Кулов е председател на Асоциацията на софтуерните инженери (ASE). Има близо 20 години опит във всички етапи от разработката на софтуерни приложения. Мартин е член на INETA Speakers Bureau и често води лекции по международни конференции, семинари и потребителски групи. От 2006 г. до сега е награждаван ежегодно от Майкрософт с титлата Most Valuable Professional (MVP). Сертифициран е от Майкрософт като инструктор и програмист по програмите MCT, MCPD, MCSD и др. През 2010 година Мартин бе приет в престижната програма Microsoft Regional Director. Блогът и личен сайт: http://www.kulov.net.

Yavor Nikiforov

Явор Никифоров

Явор Никифоров има многогодишен опит в обучението на деца, не само като учител по информатика в Софийската математическа гимназия и други академии и школи, а и като ръководител на едни от най-успешните състезатели по програмиране у нас сред малчуганите. Явор е награден с приза "Учител на годината" по информатика.

Atanas Dobrev

Атанас Добрев

Атанас Добрев се занимава със състезателно програмиране от 5-ти клас. Работил е по два успешни стартъпа. Единия в България - Нимеро. Другият в силициевата долина - Leanplum. Атанас има над 5 години професионален опит в сферата на софтуерната разработка и преподавателски опит във ФМИ на Софийски университет. Пише на iOS, C++, Java, Python, JavaScript, .NET. Обича да пише качествен, надежден и ефективен код, ползвайки добре подбрани структури от данни и ефективни алгоритми.

Petar Sabev

Петър Събев

Петър Събев е бивш олимпиец по информатика и настоящ QA мениджър. Бил е програмист, документатор, техническа поддръжка и проектен мениджър, но най-много обича тестването в най-сложните му варианти. Вярва в Дядо Коледа, в извънземни и в това, че един наистина добър QA трябва да разбира нещата и да може да програмира не по-малко от един developer. Петър е бивш състезател по информатика. В момента се интересува от QA, независимо от езика и платформата. Много обича алгоритми и оптимизации на код, силен интерес към софтуерна сигурност. Блог: http://www.peter.and.bilyana.net.

Михаил Стойнов

Михаил Стойнов е секюрити и софтуерен консултант, лектор и автор. Неговото резюме включва проекти в компании като Сауди Арамко, Боинг, Хюлет Пакард, Сименс и Военно въздушни сили - САЩ, чужди банки и държавни институции. Михаил е съавтор на 6 книги и има над 10 години опит във воденето на курсове, лекции, обучения, семинари в местни и чужди компании и повечето от големите университети у нас.

Boris Chervenkov

Борис Червенков

Борис Червенков има повече от 18-годишен професионален опит в информационните технологии. Основно се занимава с разработка и развитие на интеграционни системи, електронни услуги и системи за анализ и управление на транспорта. Като част от преподавателския екип на Светлин Наков, участва като преподавател в няколко курса в СУ "Св. Климент Охридски".

Nikolay Galinov

Николай Галинов

Николай Галинов започва своята кариера в Netpeak през 2010 година на позиция Junior SEO Specialist. В продължение на пет години той успешно преминава всички вътрешни и външни изпити, както и Google AdWords и Analytics и показва висока ефективност и добри резултати. В сферата на SEO оптимизацията работи от 2008 година. В портфолиото си има над 100 проекта на различни тематики от новинарски портали, през сайтове за услуги, до онлайн магазини. Специализира се във вътрешната оптимизация и търсене на оптимални решения за решаване на проблеми. Като сертифициран специалист, към момента Николай ръководи работата на младши SEO специалисти и им помога за тяхното професионално развитие. Лектор е на множество събития и конференции, като най-запомнящи сред тях са лекциите му в Software University и тези по време на българските SEO конференции през 2014 и 2015. През октомври 2015 година Николай става преподавател в Образователния Център на Netpeak с цел да даде успешен старт на нови и бъдещи SEO специалисти.

Genadiy Vorobyov

Геннадий Воробьов

Геннадий Воробьов започва да се занимава с онлайн маркетинг през 2008 г. и в продължение на 8 години се развива като специалист в маркетинга за търсачки и онлайн реклама. През 2010 г. стартира SEM агенция Optimization.bg, развива успешно екипа, който през 2014 г. се обединява с Netpeak, и става Co-Founder и CEO на Netpeak Bulgaria. От 2010 г., заедно с екипа си, Геннадий участва в оптимизирането за търсачки на над 400 проекта за българския пазар както за малкия бизнес, така и в сегмента на големия - онлайн магазини, контент портали, сайтове за услуги и корпоративни сайтове. Геннадий е сертифициран Google Analytics и Google AdWords специалист, както и редовен лектор на специализирани събития за онлайн реклама и уеб. От 2015 г. е част от организационния екип на курса по Digital Marketing & SEO в Софтуерния университет, участник в «Походът на вдъхновителите» на фондацията "Аз мога - тук и сега” и преподавател в Образователния Център на Netpeak за тези, които искат да станат онлайн маркетинг специалисти и част от Netpeak. Проповядва “SEO и PPC на настоящето” за клиентските проекти, тестване, анализ и прилагане на съвременни инструменти за увеличаване на продажбите, качествено обучение и развитие на младите кадри в България.