Професионална програма
Loading...

Какво е да си програмист?

Програмистите (наричани още софтуерни разработчици / developers) са ИТ специалисти, които разработват компютърен софтуер, например уеб сайтове и уеб приложения, мобилни апликации, сървърен софтуер за обработка на данни, компютърни игри и друг софтуер. В ежедневната си работа те програмират, тестват и поправят грешки (бъгове), създават сървърна логика за обработка и съхранение на данни (изграждат back-end), разработват начини за взаимодействие с потребителя (front-end), работят в екип с колегите си, поддържат и развиват софтуерни системи и приложения.

Да си програмист означава всеки ден да се упражняваш, да проектираш и създаваш нови функционалности, да тестваш кода, да поправяш проблеми и бъгове, да променяш, поддържаш и подобряваш стари функционалности и системи, да разучаваш непознати технологии, платформи, библиотеки и инструменти, да комуникираш с колегите и с клиента, да планираш и приоритизираш задачите и да доставяш качествен работещ софтуер според нуждите и изискванията на клиента. Всички тези умения можеш да придобиеш с качествените, достъпни и практически насочени курсове по програмиране, предлагани в Софтуерния университет.

Как да стана програмист?

За да станеш успешен програмист, пътят минава през няколко основни стъпки. На първо място е нужно да придобиеш базови знания, свързани с професията. Започни с подходящи курсове по програмиране, които да ти дадат стабилна основа, върху която да надграждаш. Усвоените по време на курсовете за програмиране умения следва да затвърдиш с упорита и непрекъсната практика. Колкото повече код пишеш и програмни задачи решаваш, толкова по-добър ще ставаш. Важно е да развиеш и алгоритмично мислене, което ще ти позволява да описваш в логическа последователност разрешаването на даден проблем. Когато се ориентираш коя или кои IT технологии те привличат и ти се удават, можеш да вложиш усилията си в научаването на конкретни програмни езици. СофтУни ти дава възможност да се запишеш за качествени, достъпни и практически насочени курсове за програмисти, с които да дадеш силен старт на кариерното си развие.
Базови умения по програмиране (кодиране)
Изграждане на алгоритмично мислене
Фундаментални знания и умения по разработка на софтуер и компютърни науки
Езици за програмиране и софтуерни технологии

Колко време ще ми отнеме, за да стана програмист?

1-3 години учене всеки ден
3000-4000ч практика
12ч
лекции/седмица
упражнения/седмица
10ч
подготовка/седмица

Откъде да започна с програмирането?

Как да кандидатствам?

Ако сте прочели текста и мислите, че света на софтуерната разработка е за вас, не чакайте повече - впуснете се в преследването на една от най-динамичните, най-желани и бързо развиващи се професии - тази на софтуерния инженер!