Loading...

"С Programming Basics направих първите си стъпки в света на програмирането!"

avatar Соня Аврамова 3 минути
"С Programming Basics направих първите си стъпки в света на програмирането!"

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. "Забавлявайте се с това, което правите! Ученето на нови неща е забавно, а в Софтуерния университет всеки ден ще учите нови и готини неща! Бъдете упорити, не се предавайте, когато срещате трудности по пътя ви на програмисти и най-вече - "кодете" всеки ден!", споделя Йоханес. Какви други умения е успял да придобие в Софтуерния университет и как се е запалил за професията C# Web Developer, прочетете от следващите редове.

Здравей, Йоханес! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Здравейте, казвам се Йоханес Богосян. Водих курса Programming Basics в Пазарджик през 2017 година, бях стажант в eDynamix, работил съм като фрийлансър, а в момента съм Junior full stack developer в SbTech.

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

В програмирането ме привлече най-много това, че нямаш почти никакви ограничения. Каквото си представиш, можеш да го "накодиш"! Забавно е, а е и достатъчно трудно, за да не ми омръзне. JavaScript и C# са ми любимите езици. C#, защото беше първият програмен език, който научих и ме запали по програмирането, а JavaScript, защото е много гъвкав и мощен.

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Всеки курс ми беше изключително полезен, но най-полезен ми беше курса Programming Basics. С това обучение направих първите си стъпки в света на програмирането. Точно този курс ме запали за професията C# Web Developer, защото там видях и разбрах цялостната картинка на разработването на уеб приложения.

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

Избрах Софтуерния университет, защото ми беше горещо препоръчан от близък мой приятел, който тъкмо беше завършил и започнал първата си работа като програмист. За атмосферата мога да кажа, че беше приятелска, но професионална.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Обучавах се в онлайн форма, защото успоредно с обучението ми в Софтуерния университет, ми се налагаше да работя в Пловдив. Нямаше как да присъствам на лекциите.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Най-трудно ми беше, когато учех в C# Web модула и трябваше да го съчетавам с работата. Трябваше да се подготвям и за лекциите, които водих в Пазарджик. По това време бях лектор на курса Programming Basics в Софтуерния Университет.

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Вярвам, че всеки, който има желание и се опитва да се развива постоянно, може да стане добър програмист. Същото се отнася за всяка друга професия, така че не мисля, че полът има значение. Важното е да имаш желанието и постоянсвото, за да го постигнеш!

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

Успях да придобия увереност в себе си и знанията си, научих как се прави професионално CV. Обогатих портфолиото си и се запознах с много хора, с които мога да обменям професионален опит.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Определено дипломата и сертификатите от Софтуерния университет ми дадоха добър старт в намирането на работа. Когато търсих първата си работа като стажант, нямах никакъв професионален опит, но тежестта на сертификатите от Софтуерния университет ми помогна да ме поканят на интервю. Знанията, които бях натрупал там, ми помогнаха да се представя добре на интервюто и да получа работата.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Виждам се като Senior full stack developer в компанията, в която работя в момента.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Преди всичко, ще ги посъветвам да се забавляват с това, което правят! Да научаваш нови неща е забавно, а в Софтуерния университет всеки ден ще учат нови и готини неща! Да са упорити, да не се предават, когато срещат трудности по пътя им на програмисти и най-вече да "кодят" всеки ден!


За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.