Loading...

Пътят от офицер в армията до Quality Engineer - Даниел Такев

avatar Катерина Костадинова 4 минути
Пътят от офицер в армията до Quality Engineer - Даниел Такев

Представяме ви Даниел Такев. Той е един от успешно реализиралите се студенти на СофтУни, който се преквалифицира изцяло от офицер в армията в Quality Engineer, като днес ще ни разкаже малко повече за професионалния път, който е извървял. Вижте вдъхновяващото интервю, което проведохме с него:

Здравей, Даниел! Разкажи ни малко повече за себе си :)

Здравейте, казвам се Даниел Такев. Професионалният ми опит е малко нетипичен, тъй като след завършването на математическа гимназия с информатика, реших да стана офицер в армията. Така, въпреки доста успешните ми години в Националния военен университет, скоро след започването на офицерската ми кариера осъзнах, че не това е моето призвание. Реших да се пренасоча към нещо, което наистина ще ми доставя удоволствие и така се върнах обратно към компютрите, като понастоящем съм Quality engineer в голяма българска компания. Занимавам се с автоматизирането на множество тестове и процеси за няколко големи сайта, което ми доставя голямо удовлетворение! Използвам JavaScript, Selenium, Docker и още много други технологии.

Как започна историята ти със СофтУни и как научи за нас?

Когато реших да сменя професията си през 2017 г., направих много добро проучване на всички възможности и СофтУни ме привлече с шанса да уча дистанционно, в удобно за мен време, както и с факта, че програмата е изключително практически насочена. В сектора се търси именно това – да умееш да прилагаш знанията си, а не просто да имаш някаква диплома, зад която няма покритие.

Какви са впечатленията ти от курсовете в СофтУни? 

Преминах множество курсове, започвайки от програмата “Софтуерно инженерство”, впоследствие отворените курсове за QA, също и свободни семинари. В СофтУни имах шанса да се уча от наистина много сериозни професионалисти, имащи страхотна педагогическа подготовка и знаещи как да те мотивират, за да не се отказваш от тази сложна материя! Също така, интензитета и обема знания са много добре изчислени, така че дори работещите хора да имат времето да асимилират наученото. 

Какво се промени за теб, след като започна обучението си, помогна ли по някакъв начин в кариерното ти развитие?

Смятам, че в СофтУни лекторите постигнаха целта си да ме научат да анализирам внимателно и многоаспектно проблемите, с които се сблъсквам. Харесва ми факта, че се стараят да преподават не само на технологии, а и различен тип мислене – такъв, без който няма как да се справиш в тази сфера. Курсовете тук ми дадоха основната база, върху която сега развивам успешно кариерата си.

Беше ли ти обърнато достатъчно внимание, отговорено ли бе на всичките ти въпроси?

Абсолютно да! Facebook групите на курсовете в съчетание с платформата Sli.do са идеален начин да комуникираш с колегите и екипа на всеки курс. Дори съм си позволявал да пиша лично на преподаватели, като те винаги са ми обръщали внимание и са ми отговаряли, което говори за силната им отдаденост, за което съм благодарен!

Какво е бъдещето на ИТ сферата в твоите очи?

В момента светът е силно ограничен заради пандемия и хората ще осъзнаят още повече нуждата от дигитализация на всеки отрасъл. Струва ми се, че следващите 10 години IT секторът ще се развива дори още по-интензивно.

За финал – можеш ли да дадеш съвет към бъдещите курсисти на СофтУни?

Искам да дам множество съвети, но ще синтезирам само най-важните. Първо – не се съмнявайте във възможностите си! Всичко е въпрос на упоритост и много работа! Второ – разберете какво точно искате да постигнете в живота си и взимайте информирани решения. След това си поставете цели, обвързани със срокове, съответстващи на възможностите ви, защото всичко иска време и търпение. Друго много важно нещо е да не спирате да учите, да сте любопитни и да разширявате познанията си във всяка област, не само в IT технологиите! Освен това, трябва да имате подходяща среда – обградете се с по-интелигентни от вас хора, имащи същите интереси и с които можете да обсъждате какво сте научили. А това води до последния ми съвет – помагайте си с другите, бъдете приятели, а не конкуренция с тях! Всеки един успех в моя живот до момента дължа именно на тази ми нагласа към света! 

Пожелавам Ви да намерите работата, заради която с удоволствие да не се наспивате!
---

Ако историята на Даниел ви е вдъхновила и сте готови да се потопите в сферата на програмирането - направете го, като се включите в цялостната програма по софтуерно инженерство! С практически-насочена методология на преподаване и знания, идващи от топ практици в областта, ще трупате ценни умения по възможно най-ефективния и приложим в реалната работна среда начин. Не се колебайте - очакваме ви, за да ви помогнем да започнете своето стремително пътешествие по пътя на успеха! :)